Uporabno
154 ogledov

Napredne tehnike in pristopi v psihoterapiji

Psihoterapija Okorn Psihoterapija Okorn
Danes nas čaka zanimiv pogovor z Alenko Okorn, ki deluje v svetu psihoterapije. Spoznali bomo, kaj jo je pritegnilo k izbiri tovrstne kariere, kako se sooča s stresom in preprečuje izgorelost ter katere pristope in metode uporablja pri svojem delu.

Kaj vas je pritegnilo k poklicu psihoterapevta in kako ste se odločili, da postanete psihoterapevtka?

Alenka Okorn: "Moja pot do poklica psihoterapevtke je potekala skozi lastni psihoterapevtski proces, hkrati pa me je močno zaznamovala izguba bližnje osebe zaradi samomora."

Kako bi opisali svoj terapevtski pristop in kakšne tehnike uporabljate v svojem delu?

Alenka Okorn: "Pretežno delujem po »geštalt« integrativnem pristopu. Cilj psihoterapevtskega procesa je integriran posameznik, ki zaživi bolj kvalitetno življenje, predela svoje travmatične izkušnje, prepozna in spremeni svoje nefunkcionalne vzorce delovanja. Vedno je prisoten dialog (ki v resnici ni dialog, temveč polilog, saj klient prinaša v terapijo ogromno njemu pomembnih oseb). "

Pri delu z otroki in mladostniki uporabljam igralno terapijo. Pri delu s pari vnašam elemente EFT (emotional focused therapy), v splošnem pa vnašam v delo različne tehnike in kreativne medije iz različnih terapevtskih modalitet. Pogosto za razumevanje klienta kaj narišem na tablo. Veliko uporabljam kreativne tehnike (risanje, gibanje, igre vlog, psihodramo, lutke, glina, peskovnik, razne druge rekvizite, tehniko dveh stolov, ko klient izmenjuje vloge in na ta način ozavešča, predeluje in vzpostavlja nove načine delovanja). "

Kako se spopadate s stresom in preprečujete izgorelost v svojem delu?

Alenka Okorn: "Veliko sem zunaj, v naravi, sprošča me delo na kmetiji, stik z živalmi, negujem družinske odnose in preživljam čas z družino. "

Kako se ukvarjate s strankami, ki imajo težave pri izražanju svojih čustev?

Alenka Okorn: "Z uporabo različnih kreativnih medijev, tehnik, vključujem telo, opisovanje občutkov v telesu s svojimi besedami (npr. čutim težo v ramenih, počutim se votlega, v prsih me stiska, v rokah čutim nemir itd.), usmerim pozornost klienta v dihanje in v večje zavedanje telesa. "

Kako bi opisali pomen samopodobe in kako ga spodbujate pri svojih strankah?

Alenka Okorn: "Je zelo pomembna, od nje je odvisno kakšne odnose oseba vzpostavlja, kako izraža svoje potrebe, postavlja meje… Gre za to, da je od nje odvisna kvaliteta življenja. Samopodoba se v terapevtskem procesu gradi, krepi posledično in posredno, ko delava na različnih posameznikovih temah. "

Kako se lotite dela s strankami, ki se soočajo s travmo ali posttravmatskim stresnim sindromom?

Alenka Okorn: "Ni nujno, da je travma sploh ozaveščena, klient lahko pride v stik s travmatično izkušnjo šele v terapevtskem procesu. Sledim klientovemu tempu, ni cilj klienta ponovno »retravmatizirati«, temveč, da skozi proces svoja ujeta, potlačena čustva v zvezi s travmo predela. "

Kako se spopadate s konflikti v terapevtskem odnosu in kako jih rešujete?

Alenka Okorn: "Fokus na čustva, misli, občutke, raziskovanje klientovega notranjega sveta. Odvisno, kaj klient prinese v terapijo. Sem zelo jasna v postavljanju mej. Do klienta sem spoštljiva in raziskovalno naravnana, ko klient izrazi nekaj, sem motivirana odkriti kakšni so njegovi, katera so primarna čustva, od kje mu je to poznano, kako običajno deluje v odnosih…skratka konflikt je tema za delo. "

Kakšen poudarek dajete povezavi med telesom in umom v svojem terapevtskem delu?

Alenka Okorn: "Velik, pristopam celostno. "

Kako vključujete koncept samopomoči in samo raziskovanja v svoje terapevtsko delo?

Alenka Okorn: "Samo raziskovanje do ene mere uporabljam, zelo odvisno od terapevtskega odnosa. Ko je že vzpostavljeno zaupanje z obeh strani. "

Kako spodbujate stranke k razvoju boljšega razumevanja samega sebe in svojih globljih želja?

Alenka Okorn: "Večkrat jih ustavim (aha moment), osredotočim se na telo, čustva, povezujem to kar povedo, mislijo, čutijo, s tem od kje jim je poznano, kdaj so se že tako počutili, kaj bi takrat potrebovali…"

Na koncu lahko sklenemo, da se psihoterapija nenehno razvija, s pridobivanjem novih tehnik in pristopov za boljše razumevanje in zdravljenje človeške psihe. Psihoterapevtka Alenka Okorn je odličen primer profesionalca, ki prilagaja svoje metode, da bi najbolje ustrezala potrebam svojih strank, pri čemer si pomaga z različnimi tehnikami. Njena zgodba odraža pomembnost celovitega, prilagodljivega pristopa, ki upošteva individualnost vsakega posameznika, pa naj gre za težave pri izražanju čustev, soočanje s travmo ali gradnjo samopodobe.

Več informacij o njenem delu in storitvah lahko preberete na www.psihoterapija-okorn.com