Uporabno
195 ogledov

Naravna in kvalitetna pasja hrana je ključ do vitalnega življenja

pes, pasja hrana Profimedia
Zdrava, naravna in kvalitetna pasja hrana je temelj pasjega zdravja in dobrega počutja, zato je zelo pomembno s čim bomo svojega psa hranili.

Naravna in kvalitetna pasja hrana je najboljša izbira za vsakega kosmatega prijatelja. Vsi si za svoje kosmatince želimo le najboljše, jih privoščimo najboljše, saj jim želimo saj delno povrniti vse to kar nam dajejo. Začeti je potrebno pri hrani in jih omogočiti trden steber za dolgo, veselo, razigrano in vitalno življenje. 

Kako vem, da je hrana kvalitetna? 

Iz hrane mora vaš pes dobiti vsa hranila; beljakovine, ogljikove hidrate, maščobe, vlaknine, vitamine in minerale. Količina in kvaliteta posamezne sestavine v pasji hrani narekujeta kakovost končnega izdelka. Pomembno je, da so vse sestavine v pasji hrani naravnega izvora, saj le snovi naravnega izvora pasji organizem prepozna in jih na tak način v največji možni meri vgradi v lastne procese. Seveda morajo sestavine v pasji hrani ustrezati vašemu psu. Svojega psa lahko npr. hranite z BIO piščancem vrhunske kakovosti, vendar če je vaš pes na piščanca alergičen, zanj takšna hrana ne bo ustrezna. 

pasja hrana, pes, hrana | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako vem, da je izbrana pasja hrana primerna za mojega psa?

Si to kar ješ! Pri psu ni nič drugače! Zavedati se moramo, da bomo psa več let hranili z izbrano hrano, zato je pomembno, da izberemo takšno, ki je uravnotežena, naravna in bo zagotavljala psu vse hranilne snovi. Kakovostna hrana za pse bo poskrbela za energičnost in vitalnost vašega kosmatinca. Pasja hrana mora biti lahko prebavljiva, tako da ne obleži v želodcu psa. Kakovostna hrana iz naravnih sestavin poskrbi za čvrst iztrebek psa, zdrav zadah ter za zdravo kožo in sijočo dlako. 

pes, pasja hrana | Avtor: Profimedia Profimedia

Psu lahko ponudite različne oblike hrane, in sicer suho hrano, ki je v obliki briketov (eksturdirana hrana) in v obliki peletov (hladno stiskana hrana). Zelo popularna je tudi mokra hrana, ki je večinoma pakirana v pločevinke ali klobase. Odločite pa se lahko tudi za pripravo samostojnih surovih ali kuhanih obrokov za psa. 

Hladno stiskana hrana za pse je obdelana na nižjih temperaturah kot klasični briketi, tak način obdelave pa omogoča ohranitev večine hranilnih snovi v vstopnih sestavinah. Tudi prebava briketa in peleta je drugačna, briketi se ob stiku s tekočino napihnejo/nabreknejo, hladno stiskana hrana pa razpade v šako in je tako pri večini psov lažje za prebavit. 

Mokra hrana za pse vsebuje občutno več vlage kot suha hrana in jo zato psi običajno preferirajo. Mokra hrana je vedno termično obdelana in neprodušno zaprta, da se na tak način ohranja določen rok uporabe. Mokra pasja hrana je običajno v pločevinkah in na voljo v številnih okusih. Namenjena je samostojnemu hranjenju saj gre za uravnotežene obroke. Mokro hrano pa lahko kombinirate tudi s suho hrano. 

pasja hrana, hrana za pse | Avtor: Profimedia Profimedia

Pasja hrana brez žitaric

Suha pasja hrana brez ogljikovih hidratov ne obstaja, kar pomeni, da suhe pasje hrane, ki bi vsebovala le meso in zelenjavo, ne morete kupiti. Pasja hrana lahko vsebuje nizko kakovostna žita kot sta pšenica in ječmen, lahko vsebuje riž ali pražita kot sta proso in ajda. Hrana lahko vsebuje tudi stročnice (grah, fižol, leča, soja, kvinoja, čičerika). Po mnenju številnih veterinarjev so stročnice (tudi če so temperaturno obdelane) zelo težko prebavljive in zato jih ni smiselno vsakodnevno vključevati v prehrano psa. Suha pasja hrana pa lahko vsebuje tudi krompir, ki praktično prav posebne hranilne vrednosti za psa nima. 

Potrebno je ločevati med žiti, zdravimi ogljikovimi hidrati in glutenom. Razlika je tudi v količini ogljikovega hidrata. Hrana za pse mora vsebovati največ mesa v svoji sestavi. Meso pa naj bo dopolnjeno z zdravimi viri ogljikovih hidratov kot je npr. polnozrnat rjav riž, prosena kaša, ajdova kaša,...

Hrana za alergike in občutljive pse

Če pes ni testiran na posamezne prisotne alergene je najbolj smiselno, da na začetku izločite tista živila, ki pri večini psov lahko povzročajo alergije. Najpogosteje so psi alergični na piščanca, govedino, jajca, grah, mleko in mlečne izdelke, pšenico, sojo. Za začetek je najbolj smiselno, da vse te naštete alergene izločite iz prehrane psa in se omejite le na eno vrsto hrane in le na en vir beljakovin, torej izberete monoproteinsko hrano.  

Hrana za alergične pse mora biti kakovostna, brez vseh sintetičnih dodatkov. Psi alergiki so izjemno občutljivi in včasih ni težava v posameznem živilu, ampak so vsi dodani sintetični dodatki za psa obremenitev in ti dodatki povzročajo verigo alergijskih reakcij. Pri alergijski reakciji je namreč imunski sistem tisti, ki dirigira potek. Slab imunski sistem prepozna določeno popolnoma normalno snov/živilo kot grožnjo in zato se želi proti temu obraniti. Vaš kuža pa se posledično zaradi tega mehanizma praska zaradi srbečice in trpi za različnimi vnetji; najbolj pogosto za vnetjem ušes. 

briketi, hrana za pse, pasja hrana | Avtor: Profimedia Profimedia

Nizkokalorična pasja hrana

Za vse pse, ki morajo izgubiti kak kilogram je smiselno, da lastniki izberejo nizkokalorično pasjo hrano in striktno nadzirajo količino hrane, ki jo dajejo psu. Tukaj je pomembno oboje, saj če ne boste prilagodili količine hrane, nobena hrana ne bo pomagala pri izgubljanju kilogramov. Pomembno je, da pes izgublja kilograme postopoma in ne prehitro. Najbolj simselno je izbrati lahko prebavljivo hrano, ki ima manj kalorij. Na splošno ima meso rib, piščanca in jagnjetine manj maščob kot govedina in svinjina. 

Najbolj pomembna pri nadziranju telesne teže psa pa je pravilno odmerjena količina hrane. Psu, ki mora shujšati, hrano tehtamo in se držimo spodnjih priporočenih mej. Prav tako omejimo vnost priboljškov in nikakor ne hranimo psa z našo človeško hrano.

 

pasja hrana, pes, hrana za pse | Avtor: Profimedia Profimedia