Uporabno
3681 ogledov

Ne ruši jih niti potres, poučeni kupci hiš to vedo

Matej Vukmanič, direktor Marlesa arhiv Marles
Kakšne hiše gradijo predvsem mladi in mlade družine, kakšne so njihove zahteve in kaj lahko pri družinskih montažnih hišah pričakujemo v prihodnje, smo se pogovarjali z Matejem Vukmaničem, direktorjem Marles hiš.

Življenje se počasi vrača v znane tirnice, pa vendar je za vami dvomesečno obdobje posebnih razmer zaradi novega koronavirusa, kako ste se jim prilagodili?

Zaradi epidemije je prišlo do zamika pri realizaciji poslov v Švici in Italiji, kjer smo bili prisiljeni ustaviti dobave. Resurse smo od tam preusmerili v proizvodnjo hiš v Sloveniji in Avstriji, saj imamo na teh trgih letošnjo proizvodnjo zagotovljeno. Zato te nismo zaustavili, le prilagodili smo jo v skladu s priporočenimi varnostnimi ukrepi. Hkrati pa realno načrtujemo, da bomo obseg poslovanja bistveno povečali v Nemčiji oziroma na področju proizvodnje modulov, zato smo del procesov usmerili tudi v izdelavo teh.   

Matej Vukmanič, direktor Marlesa | Avtor: arhiv Marles arhiv Marles
Pomemben del vaših procesov je tudi nenehen razvoj. Kateri so zadnji tehnološki dosežki na področju proizvodnje montažnih hiš?

Najnovejši dosežek je projekt Dom24ur, pri katerem sodeluje 12 uveljavljenih slovenskih partnerjev, Marles pa ima vodilno vlogo. To je montažna enodružinska hiša, ki bo zagotovila simbiozo vseh pomembnih aktivnosti sodobnega posameznika: prostore za bivanje, delo od doma in prosti čas. Hiša je tehnološko napredna in energijsko samozadostna, deluje kot neto ničenergijska. Narejena je iz super-izolacijskih materialov, za delovanje uporablja napredno toplotno črpalko, rekuperacijo, sončno elektrarno. Proizvedene električne energije je več, kot jo hiša potrebuje za svoje delovanje, presežki se shranjujejo v hranilnikih oziroma baterijah, iz katerih se polnijo električni avtomobili, viški pa se lahko oddajajo v omrežje oziroma jih lahko porabijo sosednje stavbe.

V hiši bodo vgrajene najbolj napredne pametne naprave in gospodinjski aparati ter notranja oprema, ki bo zaznala razpoloženje uporabnika in glede na to ustvarila njemu primerno vzdušje. Hiša in uporabnik bosta povezana, vgrajen bo t. i. digitalni dvojček, prek katerega bo uporabnik lahko upravljal in nadzoroval delovanje vseh bistvenih procesov objekta skozi celoten življenjski cikel.
Projekt, ki je vreden 15 milijonov evrov, je v fazi projektiranja, partnerji pa ga razvijamo s podporo gospodarskega ministrstva. Postavljen bo na sedežu podjetja Marles v začetku leta 2021. Eden od ciljev v prihodnje pa je njegova implementacija na slovenski in tuje trge.

Pogumna prihodnost, Marlesov kupec pa lahko že zdaj izbira med tehnološko zelo dovršenimi hišami, kot so na primer pasivne in aktivne. Kolikšen delež vaših kupcev se odloči zanje?

Pasivna gradnja se je v Sloveniji razvila zelo hitro in dosega zavidljiv delež, ki predstavlja skoraj polovico celotne prodaje na slovenskem trgu. Delno je to posledica veljavne zakonodaje, delno pa precejšnje ozaveščenosti investitorjev, ki se vse bolj zavedajo bivanjskih in stroškovnih prednosti energijsko učinkovitih hiš. Poudariti moramo tudi izjemno pozitivno vlogo Eko sklada, ki z nepovratnimi finančnimi vzpodbudami že več let sistematično in dosledno pomaga pri gradnji pasivnih hiš.

Razvoj gre tako v smeri popolne energijske samozadostnosti montažnih objektov. To dosegamo z dodatnimi ukrepi na področju zmanjšanja energijskih izgub in z implementacijo naprav za pridobivanje energije iz okolja. Pri izolaciji objekta in zagotavljanju njegove zrakotesnosti smo tehnološko že blizu optimalnih rešitev, pri katerih je pomembno zgolj še optimalno razmerje med vloženo ceno in doseženim učinkom. Razvoj tehnologij se bo vsekakor usmerjal v iskanje najboljših rešitev za rabo naravnih virov. Tako v Marlesu že zdaj v vse objekte standardno vgrajujemo predpripravo za vgradnjo fotovoltaike in sistema za uporabo deževnice.

Ali lahko opišete vašega povprečnega kupca?

Vse več kupcev je okoljsko ozaveščenih in izobraženih, k nam prihajajo zelo dobro informirani. To so predvsem mladi pari, se pa vračajo tudi že druge in tretje generacije kupcev iz preteklosti. Dobro vedo, kaj potrebujejo. Hišo z individualno zasnovo, ki je cenovno sprejemljiva, do okolja prijazna, energijsko varčna, stroški obratovanja in vzdrževanja morajo biti čim manjši, hkrati pa želijo dolgoročno varnost, stabilnost in jamstvo. Opažamo, da je za kupce zelo pomembna dolgoletna tradicija in stabilnost podjetja, ta se kaže v izjemnih, tehnološko dodelanih objektih, ki ohranjajo svojo kakovost in vrednost tudi dolgoročno.

Takšni kupci so za nas dobrodošel izziv, zato so naši prodajniki zelo dobro poučeni, da lahko odgovarjajo na njihova vprašanja. V nadaljevanju pa našim kupcem zagotavljamo strokovnjake, ki jim ves čas svetujejo in jih pri gradnji usmerjajo. Pri pasivni in skoraj ničenergijski hiši je namreč že od vsega začetka nujno sodelovanje arhitektov ter strokovnjakov gradbene fizike, strojnih inštalacij in elektroinštalacij.

So slovenski manj ali bolj zahtevni kot kupci v tujini?

Razlika je morda le v tem, da nekateri domači kupci k nam prihajajo s številnimi informacijami, ki so jih dobili na spletu ali pri konkurenčnih podjetjih. Zato so informacije pogosto napačne in zavajajoče ter marsikateremu kupcu zameglijo pogled. Vedno poudarjamo, da je bistvena kakovost in ne količina informacij. Na podlagi svojega znanja in kakovostnih informacij mora biti kupec sposoben sam sprejeti zanj pravo odločitev. Na splošno pa je raven znanja o hišah na zelo visoki ravni.

Končna odločitev je seveda kupčeva, pa vendar, kako v Marlesu pridobite njegovo zaupanje?

Marles je največji slovenski proizvajalec montažnih objektov z več kot 75-letno tradicijo, zaradi česar veljamo za podjetje, ki mu kupci zaupajo. Tega ne moreš kupiti ali vzpostaviti čez noč. Gradi se skozi leta, v naši družbi je to ena temeljnih vrednot. Kupce smo uspeli skozi leta prepričati, da smo preprosto najboljši. Postavili smo največ objektov, več kot 28.000 hiš in več kot 380 šol in vrtcev. Tudi zdaj proizvedemo največ objektov na leto, lani več kot 220. Smo tudi podjetje, ki več kot 60 odstotkov svoje proizvodnje izvozi na najbolj zahtevne trge, v Avstrijo, Nemčijo, Italijo, Švico. Našteto so gradniki zaupanja, zaradi katerega nam zvesti ostajajo naši partnerji, zaposleni in kupci.

Pomemben vidik zaupanja je tudi naš hišni projektivni biro. Naši strokovnjaki prisluhnejo željam in potrebam investitorja ter mu ob upoštevanju osnovnih kriterijev pomagajo načrtovati hišo.

Ne smemo pa pozabiti na 30-letno jamstvo, ki ga dobijo za Marlesovo hišo. Tega ponudnik, ki je pravkar prišel na trg, zagotovo ne more dati. Tako kupci spoznajo, da so Marlesovi objekti dolgoročno optimalna izbira, saj z nami izbirajo udoben, varčen in tehnološko dovršen objekt, v katerem bo lahko bivalo več zadovoljnih generacij.

Kakšno vlogo imajo pri tem certifikati in bonitetna ocena poslovanja?

V času nepredvidljivih razmer tradicija, izkušnje, finančno stanje družbe oziroma bonitetna ocena, kredibilnost vodstva in zaposlenih, pridobljeni certifikati ter občutek varne naložbe za prihodnje, kupcu vlivajo dodatno zaupanje in zagotovilo za brezhibno izpolnitev vseh pogodbenih obveznosti.  

Vse to v Marlesu imamo. Pridobili smo najvišja priznanja za kakovost naših hiš, med katerimi prednjačijo certifikati in znaki kakovosti mednarodno uveljavljenih inštitucij. Naj jih izpostavim le nekatere: Evropsko tehnično soglasje - CE znak, Minergie Schweiz, Passivhaus certifikat inštituta v Darmstadtu, IQ Austria certifikat, ÜA Zeichen, RAL Gutezeichen. Ob tem naj poudarim, da je treba ločiti med CE znakom za material in CE znakom za hišo kot celoto. Ni dovolj, da imajo znak le vgrajeni materiali.

Zelo smo ponosni tudi na nedavno nagrado za najboljši proizvod leta. Podeljuje jo združenje nemških mizarjev, prvič pa jo je dobilo tuje podjetje. Marles jih je prepričal z modularnimi lesenimi objekti, izdelanimi na ključ.

Pred časom smo prejeli tudi najvišjo bonitetno oceno zlati AAA, kar nas uvršča med 6,9 odstotka najuspešnejših slovenskih podjetij. To je dokaz, da smo najbolj zanesljivo, kredibilno in nizko tvegano podjetje za sodelovanje s strankami, kupci, dobavitelji, pa tudi drugimi poslovnimi partnerji.

Montažna hiša Marles hiše Maribor | Avtor: Marles hiše Maribor Marles hiše Maribor
Konkurenca na področju montažnih hiš je v Sloveniji precejšnja, po čem se Marles še loči od drugih proizvajalcev?  

Zasledil sem podatek, da je v Sloveniji 64 različnih ponudnikov montažnih objektov. Med njimi je zgolj peščica takšnih, ki imajo lastno proizvodnjo, razvoj, vse zakonsko zahtevane certifikate, in gradijo skladno z veljavno gradbeno zakonodajo.   

Marles ima lastno proizvodnjo, lastni razvojni oddelek in več kot 15 zaposlenih inženirjev. Njihova zadolžitev je poiskati najboljše in trajnostne rešitve za montažno hišo. Od konkurence nas loči tudi dejstvo, da so elementi hiše industrijsko proizvedeni v popolnoma prenovljeni in nadzorovani proizvodnji, kjer brez prisotnosti vlage in drugih zunanjih dejavnikov vgradimo okna, senčila in vhodna vrata ter naredimo fasadno izolacijo. To nam omogoča nadzor nad vsemi procesi dela in zagotavlja sledljivost in nadzor kakovosti, ki jo pri Marlesu med drugim nenapovedano redno preverja neodvisni inštitut z Dunaja, Holzforschung Austria.

Od konkurence se ločimo tudi po tem, da za proizvodnjo montažnih elementov hiše uporabljamo izključno visoko kakovostne materiale priznanih blagovnih znamk ,ter tako ne dopuščamo možnosti za sistemske napake.

Veljamo za „trendsetterja“ v panogi, kar konkurenca zelo rada posnema, in čemur sledi. V Marlesu ohranjamo tehnično jedro, to je sposobno slediti vsem smernicam, ki jih postavlja trg, in izpolniti še tako zahtevne želje naših kupcev.

Kakšna je za vas idealna hiša, živite tudi vi v Marlesovi hiši?

Že 10 let živim v Marlesovi hiši. Tehnično gledano je idealna hiša velika od 120 in 150 kvadratnih metrov, dvokapnica, grajena v našem pasivnem sistemu Marles Mega Plus Pasiv N14. To je sistem pasivne gradnje, ki v kombinaciji s toplotno črpalko zrak/voda, rekuperacijo in sončno elektrarno najbolje izrablja obnovljive vire energije in bistveno znižuje obratovalne stroške skozi svoj življenjski cikel. Vgrajeno pa ima vrhunsko leseno stavbno pohištvo z ALU-oblogo, ki ga proizvaja naša sestrska družba Marles PSP.

Kaj odgovarjate investitorjem, ki so še vedno prepričani, da je najboljša zidana hiša, ker bo montažno odpihnil prvi močnejši veter, ob požaru bo zgorela kot vžigalica, pri potresu pa se bo sesula kot hiša iz kart?

To so fobije, ki pa v zadnjih letih pospešeno izginjajo. Predvsem mlajše generacije imajo zadosti kakovostnih informacij in vedo, kaj pomeni montažna gradnja, in da te navedbe niso resnične. Trditev, da bi hišo odpihnil močnejši veter, ne drži. Montažne hiše gradimo tudi na vetrovno najbolj izpostavljenih področjih v Vipavski dolini in na Krasu, kjer piha burja tudi do 150 km/h. Za ta področja  posebej prilagodimo izvedbene detajle in konstrukcijo ter tako zagotovimo dolgotrajno varnost in stabilnosti objekta, za kar kupcu dajmo 30 letno jamstvo.

Kar se tiče potresne varnosti velja, da je montažna gradnja bolj varna kot klasična, kar potrjuje tudi zadnji večji potres v Posočju, kjer so Marlesovi montažni objekti ostali praktično nepoškodovani večji dela drugih klasično zidanih pa se je porušil. Montažna gradnja je namreč bolj lahka gradnja, bolj fleksibilna, zato se tudi bolje odziva na potresne sunke. Predvsem pa v Marlesu za vsak objekt naredimo izračun statike glede na lokacijo in pričakovane obremenitve zaradi močnega vetra ali morebitnega potresa ter temu prilagodimo izvedbene detajle in konstrukcijo.  

Glede požarni varnosti ima Marlesova hiša certifikat, ki dokazuje, da so posamezni gradbeni elementi odporni na požar tudi do 90 min. Stene so obložene z mavčno-vlaknenimi ploščami, ki so ognjevarne, hkrati pa les v kontaktu z ognjem ne spreminja svojih fizičnih lastnosti tako kot drugi gradbeni elementi, na primer jeklo. Vsi gradbeni elementi so dejansko testirani v neodvisnih laboratorijih v tujini in zanje imamo pridobljene ustrezne certifikate.

Ali mislite, da bo prišel čas, ko bomo v Sloveniji zgradili več montažnih kot zidanih hiš?  Kaj napovedujete panogi v prihodnje?

Panoga se zelo razvija, je v razcvetu, spodbujena z nepovratnimi sredstvi za trajnostno in energijsko varčno gradnjo. Zelo smo motivirani, da postane montažna gradnja še bolj razširjena, bo pa trg tisti, ki bo odločil o tem, katera bo v prihodnje bolj razširjena. Menim, da bo to montažna gradnja. Opažam, da so mladi vedno bolj ozaveščeni in naklonjeni montažni gradnji.

Sorodne novice