Uporabno
1440 ogledov

Ne veste, katero Roombo izbrati?

iRobot iRobot
Podjetje iRobot ima širok izbor robotskih sesalnikov, za vse potrebe in za vsak žep. Dobro je, da izberete sebi pravega. Se ja pa v široki ponudbi težko znajti. V pomoč smo zbrali nekaj osnovnih informacij, da bo izbira lažja.

Serija 600 za manj zahtevne uporabnike

Serija 600 je namenjena manj zahtevnim uporabnikom, ki si želijo pomočnika pri sesanju. Sama kvaliteta sesanja je primerljiva z ostalimi roboti Roomba. Ne glede na dejstvo, da gre za nižjo serijo, ima tudi ta serija dvojni krtači, ki sta vpeti v avtomatsko prilagodljivo glavo in DirtDetect™. Gre za edinstveno iRobot tehnologijo, ki je vgrajena v vse Roombe.

iRobot | Avtor: iRobot iRobot
Kaj pa to pravzaprav pomeni? Dvojni krtači se vrtita ena nasproti druge – ena umazanijo rahlja, druga jo dviguje – košek pa poskrbi, da razrahljano umazanijo potegne vase. Zelo pomembno je, da je čistilna glava, kamor sta krtači vpeti, avtomatsko prilagodljiva – to pomeni, da sta krtači ves čas v tesnem stiku s tlemi, ne glede na to, ali gre za ploščice, preprogo, lesena tla, vinil – prav zato je Roomba primerna za vse vrste trdih tal. Ker pa je Roomba robot, ki se premika po prostoru, je v primeru, da sta v hodniku nanošena zemlja ali pesek, tega s predvidenim prehodom težje pobrati, zato je v Roombi vgrajen DirtDetect™, ki med prehodom Roombi pove, da so tam tla bolj umazana, zato se tem predelom posveti dalj časa. Ne pozabimo na stransko krtačo, s pomočjo katere pomete smeti ob stenah in kotih, tehnologija WallFollow™ pa poskrbi, da stene in kote obvozi.

iRobot svoje robote razvija že več kot 30 let

Večino tega časa je bil razvoj usmerjen v čistilno tehnologijo – s pametnimi telefoni in aplikacijo so se začeli ukvarjati šele v zadnjem desetletju. Prav zato v učinkovitosti sesanja nima primere. Po prostoru se serija 600 giblje s pomočjo odzivne navigacije, čas delovanja je omejen na 90 min, zato je primerna za čiščenje omejenega prostora – kuhinja, jedilnica, dnevna soba, morda še hodnik. V ostale prostore ga odnesemo po potrebi.

Vsi roboti so nizke zasnove, tako da lahko zlezejo pod pohištvo, ki je višje od 9,2 cm, premagujejo pragove višine do 2 cm, imajo senzorje proti padcem v globino in so povezljivi z aplikacijo iRobot HOME. S pomočjo aplikacije, ki jo poganja domača inteligenca iRobot® Genius™, lahko nastavite urnik oziroma vam glede na vaše navade čiščenja tega predlaga sama, opozarja vas na sezonske dejavnike, kot so na primer sezona menjave dlake hišnik ljubljenčkov, shranite lahko priljubljene načine čiščenja, opomni vas na vzdrževanje robota in še veliko več. Cena takega robota se začne pri 199 €.

iRobot | Avtor: iRobot iRobot

Serija e z dvojnimi krtačami in koškom

Serija e – torej e5 in e6 modeli – imajo vgrajeno vso zgoraj našteto tehnologijo in enak način delovanja. Zato izpostavimo samo razliko. Razlika med serijo 600 in e se skriva v dvojnih krtačah in košku. Serija e ima že tako imenovane AeroForce® krtače – gre za dva gumijasta valja, na katera se manj navijajo lasje in dlake hišnega ljubljenčka.

Za uporabnika to pomeni manj vzdrževanja. Vgrajen ima tudi že visoko učinkovit filter, ki zadrži kar do 99 % vsega prahu, živalskih delcev in ostale nesnage v velikosti do 1 mikrona. Bonus pa je, da je košek pralen, ker še posebej prav pride prav uporabnikom s hišnimi ljubljenčki. Serija e ima 5x sesalno moč v primerjavi z serijo 600. Odličen pomočnik pri sesanju. V akciji ga lahko kupite že od 329 € dalje.

iRobot | Avtor: iRobot iRobot

Nova serija i3 zdaj po ugodnejši ceni

Nova serija i3 – robot, ki ni več samo naš pomočnik, ampak nas pri delu dejansko zamenja – po dostopnejši ceni. Vgrajeno ima čistilno tehnologijo serije e, torej dvojni krtači z manj napletanja ter pralen košek z visoko učinkovitim filtrom. Razlika pa se skriva v pameti robota.

Ta robot lahko posesa celotno nadstropje vašega stanovanja. Deluje sistematično v ravnih vrstah sobo po sobo. 3D senzorji v odbijaču poskrbijo, da se ne zatakne pod npr. radiator. Kot zgoraj naštete serije, lahko i3 sesa tudi ponoči, saj za svoje delovanje ne potrebuje svetlobe. Serija i3 ima 10x sesalno moč v primerjavi s serijo 600. Dodaten bonus pri tej seriji pa je kot omenjeno cena in dejstvo, da lahko robota kupite v različici s polnilno postajo s samodejnim praznjenjem. Z njo na sesanje ne rabite pomisliti do 60 dni, saj si tudi košek sprani sam. Tega robota lahko kupite že za 449 €, oz. v različici s samodejnim praznjenjem za 699,9 €. 

iRobot | Avtor: iRobot iRobot

Serija i7 – nov nivo čistoče

Ta robot si čistilno tehnologijo deli s serijama e in i3. Kaj torej lahko ta robot ponudi še več? Preprosto – i7 je robot, ki se vašega prostora ves čas uči in se mu prilagaja. Kaj pa to pravzaprav pomeni? Robot serije i7 si po nekaj čiščenjih izriše pametno mapo vašega nadstropja. Nato lahko mapo uredimo tako, da v njej poimenujemo prostore in označimo cone, kamor ne želimo, da gre – na primer v bližino skledice z vodo našega hišnega ljubljenčka. Čez čas začne prilagajati pot sesanja – za primer: nauči se, da je hodnik bolje sesati po dolžini kot po širini – in prepoznavati začne posamezne kose pohištva – recimo jedilno mizo, kavč, kuhinjske pulte ...

iRobot | Avtor: iRobot iRobot
Zakaj je to pomembno? S poimenovanjem sob lahko robota pošljete sesat samo v kuhinjo, še več: ko prepozna jedilno mizo, ga lahko pošljemo sesat pod jedilno mizo ali ob kuhinjske pulte. To mu omogoča, da čas sesanja optimizira, tako sčasoma nek prostor sesa namesto 20 minut samo še 12 minut.

Ljudje hrupa ne maramo in si želimo, da je kar se da hitro čisto. Dobrodošla lastnost je tudi, da v aplikaciji iRobot Home ves čas vidimo, koliko časa bo potrebovala za čiščenje posamezne cone, prostora ali kar celotnega stanovanja. Zapomni si lahko do 10 nadstropji, tako da ga lahko brez skrbi prenašate po nivojih. Seveda je tudi i7 na voljo v različici s postajo s samodejnim praznjenjem. Model i7 je na voljo od 599 € in i7+ (različica s samodejno postajo) od 849 €.

Serija s9 – za najbolj zahtevne uporabnike

Serija s9 si 'pamet' deli s serijo i7. Ima pa ta robot drugače postavljeno čistilno tehnologijo. Seveda ima še vedno dvojni krtači, ki sta vpeti v avtomatsko prilagodljivo čistilno glavo, vendar se te zaradi oblike robota v črki D nahajajo na sprednjem delu robota in so za 30 % širše kot pri ostalih serijah. Posebnost je tudi stranska krtača za čiščenje vogalov, saj doseže čisto v vsaki kot in zmore iz njega posesati tudi večje smeti, kot je na primer razsut mak v kuhinji, in to že s prvim prehodom.

Za povrhu ima 40-kratno sesalno moč v primerjavi s serijo 600. In seveda vse ostale prednosti iRobot čistilne tehnologije, kot so velik košek, visoko učinkoviti filtri, ki zadržijo do 99 % vsega prahu v velikosti do 1 mikrona. Tudi ta robot prihaja v dveh variantah – s9 z navadno polnilno postajo in s9+ s polnilno postajo s samodejnim praznjenjem koška. Prvo dobite za 899 €  in drugo za 1.299 €.    

iRobot | Avtor: iRobot iRobot

Braava – za mokro brisanje

Želite imati tla posesana in še obrisana? Za mokro brisanje poskrbi Braava. Omenimo naj samo Braavo jet m6, ki ima, tako kot serije i7 in s9, pametno navigacijo. Zaradi svoje kvadratne oblike pobriše tudi ob stenah in kotih. Posebej razvite čistilne blazinice v kombinaciji z natančnim pršenjem s tal odstranijo tudi zasušene madeže, pri brisanju pa posenema človeške gibe – briše naprej in nazaj. Braava jet m6 je povezljiva z Rombo serije i3, i7 in s9. Ko Roomba delo konča, Braava prične. Za brezhibno čista tla, brez napora.

iRobot | Avtor: iRobot iRobot

Na voljo tudi kombiniran robot Roomba Combo

Za konec pa na kratko še o kombiniranem robotu Roomba Combo, ki sesa in pomiva hkrati. Gre za robota iRobot kvalitete, ki skrbi za vsak dan sveža tla. Vendar pa nas v popolnosti ne more nadomestiti, saj sta v robotu združeni dve tehnologiji. Sesanje z enojno krtačo ni tako učinkovit kot z dvojnimi krtačami. Krpa za brisanje tal, ki je nameščena na zadnji del robota in je v obliki polkroga, pa seveda ne more doseči sten in vogalov. Vseeno gre za odličnega pomočnika, predvsem za tiste, ki si želijo osvežiti tla med delovnikom, ob vikendih pa še vedno raje sami poprimejo za sesalec in krpo.

  Več na www.irobot.si ali telefonsko na 080 84 74.