Uporabno
3931 ogledov

Neverjetno! Takšno predstavo so uprizorili v Novem Sadu

EPK
1/9
EPK
Novi Sad je tudi uradno prevzel naziv Evropska prestolnica kulture, pri tem pa je pomembno vlogo igral slovenski režiser.

"Srbske Atene", kot nekateri radi rečejo Novemu Sadu, so z otvoritveno predstavo 13. januarja tudi uradno prevzele naziv Evropska prestolnica kulture 2022, ki si ga delijo z luksemburškim Esch-sur-Alzettom in litvanskim Kaunasom. Več kot 400 umetnikov iz Srbije in Evrope je prek Doceka – edine umetniške proslave v Evropi, skupaj s publiko doseglo vrhunec, ki je pokazala, kako ohraniti in promovirati dediščino tistih, ki so dosegli evropske in svetovne okvire – Mileva Marić Einstein, Milutina Milanković, Dragiša Brašovan in Ljubomir Micić.

Skozi vse leto 2022 se bo Novi Sad predstavljal kot evropska kulturna prestolnica z več kot 1500 kulturnimi dogodki, na katerih bo sodelovalo okoli 4000 domačih, nacionalnih in mednarodnih umetnikov, podroben program pa je objavljen na uradni spletni strani Novi Sad – Evropska prestolnica

Svečano otvoritev je zaznamovala nenavadna multimedijska proslava "Zeniteum :: 2022" v režiji slovenskega gledališkega režiserja Dragana Živadinova, potem ko je ob 20. uri in 22 minutah na oder stopil priljubljen umetniški duo Synspecies, katerega avdio-vizualni performans Crevasse je predstavil mit o ustvarjanju. Sledila je zdravica gostitelja spektakla Lazarja Jovanova, ki je Novemu Sadu in številnim gostom iz Evrope nazdravil z rakijo.

EPK | Avtor: EPK EPK

Živadinov, ki je s predstavo "Zeniteum :: 2022" na svoj način opredelil mesto Novi Sad na kulturnem zemljevidu Evrope, je pred otvoritvijo za naš medij dejal: "Naš scenski dogodek ni opera, ni oratorij, ni drama ali ples, temveč je podvig. Predstava podvig. Osrednja protagonista predstave sta matematičarka Mileva Marić Einstein (Anita Mančić), soavtorica teorije relativnosti, in Milutin Milanković (Boris Isaković), utemeljitelj astronomske klimatologije. Osrednja artikulacija podviga je vertikalizacija duha. Dobesedno dvigovanje proti Zenitu. Proti Zenitu Ljubomirja Micića, naslonjenega na arhitekturo Dragiše Brašovana. Štiri srbske humanistične koordinate, ki so svoje veliko delo proizvedle v prvi polovici 20. stoletja. Vse štiri so integralni del kulturne Evrope.“

EPK | Avtor: EPK EPK

Vrhunec otvoritvene slovesnosti je bila tako utelešena v dveh likih – liku Milutina Milankovića, ki ga je igral Boris Isakovič, in Mileve Marić Einstein, ki ga igrala Anita Mančić. Multimedijska predstava je ponudila neverjeten spektakel, v katerem je sodelovalo 22 igralcev, 22 pevcev, baletnih plesalcev, akrobatov, solo trobentač in pihalni orkester. V slovesnem trenutku pa so Novi Sad iz vesolja pozdravili tudi astronavti z Mednarodne vesoljske postaje.

Prav tako so v Studiu M otvorili nenavadno razstavo z naslovom ''Vreme i vaseljena'', pod katero sta se podpisala dr. Dušan Jovović in profesor dr. Aleksandar Petrović. Razstava, zasnovana kot potovanje iz teme v svetlobo, iz kaosa v vesolje, uokvirja zgodbo velikega svetovnega znanstvenika Milutina Milankovića in obravnava koncept časa skozi stoletja ter odnos med človekom, časom in znanostjo.

Vsi, ki vas zanima dogajanje v zvezi z Evropsko prestolnico kulture 2022, lahko spremljate njihov Viber profil, prav tako lahko uporabljate nove Viber nalepke Evropske prestolnice kulture.

Po slovesnem odprtju Evropske prestolnice kulture se praznovanje nadaljuje. Obiskovalci se bodo s programom "Slava" simbolično ozrli na tradicionalno srbsko slavo, ki je vpisana v register nesnovne kulturne dediščine Unesca. Kulturne postaje bodo zaznamovale staro tradicijo, a na nov način – z zborovskimi pesmimi, tamburaško glasbo in razstavo fotografij svetovno priznanega grafičnega oblikovalca Pavla Surova, ki si jo lahko obiskovalci ogledajo do 5. februarja.

Podroben program in ostale informacije v povezavi z dogodki v času naziva Evropske prestolnice kulture boste našli na spletni strani projekta.