Uporabno
100 ogledov

Nevropatska bolečina – vse, kar morate vedeli!

Medicofit Medicofit
Ste se kdaj spraševali, zakaj se nekatere bolečine zdijo tako trdovratne in nepopustljive? Čeprav je bolečina običajno opozorilo telesa na določeno nevarnost, se lahko včasih preobrne v kronično nadlogo, imenovano nevropatska bolečina.

Nevropatska bolečina je vrsta živčne bolečine, ki seže globlje od običajne bolečine. Namesto da bi izhajala iz poškodovanega tkiva, izvira iz neposredne disfunkcije ali bolezni živčnih vlaken.

Spremembe, ki se zgodijo v samih živcih, lahko vplivajo na naš osrednji živčni sistem - naše možgane in hrbtenjačo - ali na periferni živčni sistem, kot so živčne korenine v hrbtenici ali periferni živci v dlaneh in stopalih.

Ali ste vedeli, da se nevropatska bolečina pogosto pojavi tudi ob spinalni stenozi? Kronične utesnitve živčnih korenin, ki jih povzroča hernija diska, spondiloza ali osteoartroza, lahko resno poškodujejo delovanje naših živčnih vlaken.

Posledično se nekateri ljudje borijo z nevropatsko bolečino že leta ali celo desetletja, pri čemer se zdravila, ki bi jim morala olajšati življenje, spremenijo v zmes stranskih učinkov, ki dodatno poslabšajo njihovo življenje.

Poleg tradicionalnih pristopov obstajajo tudi fizioterapevtske metode za obvladovanje te trdovratne bolečine. Poznamo številne metode, ki ne le zmanjšujejo bolečino, ampak tudi vplivajo na našo percepcijo bolečine. Gre za celovit pristop k obravnavi bolnika, ki združuje najnovejše spoznanja in tehnike za optimalno izboljšanje kakovosti življenja.

Vas zanima, kako vam pomagamo v kliniki Medicofit?

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Zakaj nastane nevropatska bolečina?

Nevropatska bolečina je kompleksen sindrom, ki nastane kot posledica poškodbe ali disfunkcije živčnega sistema. Različni vzroki lahko povzročijo to vrsto bolečine, pri čemer se pogosto pojavlja kot kronična in precej trdovratna težava.

Predstavljamo vam pogoste vzroke nevropatske bolečine:

  • Diabetična nevropatija: Visok nivo krvnega sladkorja lahko poškoduje živce skozi čas, kar običajno povzroči pekočo bolečino in mravljince v stopalu ali dlani. Gre za pogost zaplet sladkorne bolezni, ki se pojavi pri kar 50% diabetikov.
  • Travmatske poškodbe: Poškodbe živcev zaradi nesreč, operacij ali drugih travmatičnih dogodkov lahko povzročijo nevropatsko bolečino.
  • Avtoimunske bolezni: Avtoimunske bolezni, kot je multipla skleroza, lahko povzročijo vnetje živcev in s tem povezano bolečino. Morda vas bo presenetilo, tudi številne vrste artritisa lahko vodijo v nastanek nevropatije.
  • Nevropatija povzročena z zdravili: Določena zdravila, kot so kemoterapija ali zdravila za zdravljenje virusnih okužb, lahko povzročijo poškodbo živcev in s tem nevropatsko bolečino.

Za bolnike s tovrstno bolečino je ključnega pomena celostno razumevanje njenih vzrokov, saj lehko le tako izbiramo najprimernejše terapevtske pristope za njihovo olajšanje in izboljšanje kakovosti življenja.

Kakšne težave povzroča nevropatska bolečina?

Nevropatska bolečina lahko povzroči številne simptome in znatno vpliva na kakovost življenja posameznika.

Nekatere pogoste težave, ki jih povzroča nevropatska bolečina, so:

  • Kronična bolečina: Nevropatska bolečina je pogosto kronična in lahko traja tudi več let, kar vodi v vztrajno nelagodje in omejitve pri izvajanju preprostih dejavnosti.
  • Motnje spanja: Intenzivna bolečina lahko moti vaš spanec, kar lahko povzroči hudo nespečnost in poslabša že tako težavno situacijo.
  • Emocionalne težave: Dolgotrajna bolečina lahko povzroči tesnobo, depresijo in druge čustvene težave zaradi stalnega nelagodja in omejitev pri izvajanju običajnih dejavnosti.
  • Omejena gibljivost: Bolečina lahko omeji gibljivost in sposobnost opravljanja fizičnih dejavnosti, kar vodi poslabšanje splošnega telesnega zdravja.
  • Težave pri delu: Bolečina lahko ovira delovno uspešnost in izpolnjevanje delovnih obveznosti, kar za številne predstavlja velik stres.

Skupni učinek nevropatske bolečine na telesno, čustveno in socialno dobrobit lahko bistveno zmanjša kakovost življenja posameznika.

Zgodnje prepoznavanje in ustrezno fizioterapevtsko upravljanje s tovrstno bolečino lahko pomaga zmanjšati simptome in izboljšati funkcionalnost ter dobro počutje bolnika.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Kako vam pri spopadanju z nevropatsko bolečino pomagamo v kliniki Medicofit?

Pomembnost razumevanja in zdravljenja nevropatske bolečine ne moremo podcenjevati. Pri soočanju s to bolečino, ki je pogosto kronična in moteča, se marsikdo znajde na dolgi in težki poti iskanja olajšanja. Vendar pa obstaja rešitev, ki lahko prinese resnično olajšanje - fizioterapija.

Fizioterapija je izjemno učinkovita metoda zdravljenja nevropatske bolečine, ki ponuja celosten pristop k obvladovanju simptomov in izboljšanju kakovosti življenja. Z natančno prilagojenimi vajami in tehnikami lahko fizioterapevti klinike Medicofit ciljno delujejo na oslabljene mišice, izboljšajo držo in gibanje ter zmanjšajo pritisk na živce, kar zmanjša bolečino in poveča funkcionalnost.

Ali ste vedeli, da pri zdravljenju uporabljamo tudi najsodobnejše naprave, kot so diamagnetoterapija PERISO, visokotonska elektrostimulacija Hitop, terapevtski laser in TECAR terapija?

Elektrostimulacija deluje direktno na proženje bolečinskih impulzov. S pomočjo elektrod se oddajajo električni impulzi, ki lahko blokirajo bolečinske signale in spodbujajo sproščanje telesnih naravnih analgetikov, kot je endorfin. Študije so pokazale, da lahko redna terapija prinese znatno olajšanje.

Magnetoterapija deluje preko magnetnega polja globoko v tkiva in uspešno zmanjšuje bolečine pri kar 80% pacientov s periferno nevropatijo.

Prednosti fizioterapije pri nevropatski bolečini so številne. Prvič, individualno prilagojen program fizioterapije omogoča ciljno obravnavo osnovnih vzrokov bolečine, kar vodi v trajno olajšanje namesto le začasnega blaženja simptomov. Poleg tega se s pomočjo fizioterapije krepijo mišice okoli prizadetih območij, kar dodatno podpira stabilnost in zmanjšuje občutek nelagodja.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Pomembno je tudi omeniti, da fizioterapija ponuja neinvaziven pristop k zdravljenju, kar pomeni, da se izognemo potencialnim stranskim učinkom in tveganjem povezanim z drugimi metodami zdravljenja, kot so številna zdravila, ki so pri nevropatski bolečini izredno neučinkovita.

Ne čakajte, da vas nevropatska bolečina popolnoma ohromi. Z našo strokovno fizioterapevtsko obravnavo lahko stopite na pot do trajnega olajšanja in boljšega življenja. Obrnite se na nas in dovolite, da vam pomagamo premagati bolečino ter ponovno pridobiti nadzor nad svojim življenjem.

Kako si lahko pomagate sami?

Nevropatska bolečina, ki jo povzroča poškodba ali disfunkcija živčnega sistema, lahko predstavlja velik izziv za vsakodnevno življenje. Če se soočate s tovrstno bolečino, obstaja več korakov, ki jih lahko sami izvedete, da zmanjšate simptome in izboljšate svojo kakovost življenja.

1. Poskrbite za zdravo prehrano

Pravilna prehrana lahko pomaga zmanjšati vnetje in izboljša splošno zdravje živčnega sistema. Vključitev živil, bogatih z antioksidanti, omega-3 maščobnimi kislinami in vitaminom B12, lahko prispeva k zmanjšanju bolečine in izboljšanju živčnega zdravja.

2. Redno se gibajte

Kljub bolečinam je pomembno, da ostanete telesno aktivni. Prilagodite vadbo svojim zmožnostim in se osredotočite na nežne, nizko-obremenilne dejavnosti, kot so hoja, plavanje ali joga. Redna telesna vadba lahko zmanjša bolečino, izboljša krvni obtok in prispeva k sproščanju endorfinov.

3. Poskusite različne tehnike sprostive

Stres lahko poslabša nevropatsko bolečino, zato je pomembno, da se naučite tehnik sprostitve, kot so globoko dihanje, progresivna mišična relaksacija ali meditacija. Redno izvajanje teh tehnik lahko pomaga zmanjšati stres, sprostiti mišice in zmanjšati zaznavanje bolečine.

4. Poskrbite za zdrav spanec

Dobro spanje je ključnega pomena za splošno zdravje in dobro počutje ter lahko pomaga pri obvladovanju bolečine. Poskrbite za udobno in podporno ležišče, vzdržujte reden spalni ritem in se izogibajte stimulansom, kot so kofein in nikotin, tik pred spanjem.

Čeprav nevropatska bolečina predstavlja izziv, obstaja več korakov, ki jih lahko sami izvedete, da zmanjšate simptome in izboljšate svojo kakovost življenja. S pravilno prehrano in telesno aktivnostjo, lahko aktivno prispevate k obvladovanju bolečine in doseganju boljšega počutja.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Viri in literatura

Gorazd Požlep et al. (2022) NEVROPATSKA bolečina : priporočila za celostno obravnavo bolnika, Ljubljana : Slovensko združenje za zdravljenje bolečine.

Costigan, M., Scholz, J., & Woolf, C. J. (2009). Neuropathic pain: a maladaptive response of the nervous system to damage. Annual review of neuroscience, 32, 1–32. https://doi.org/10.1146/annurev.neuro.051508.135531

Finnerup, N. B., Kuner, R., & Jensen, T. S. (2021). Neuropathic Pain: From Mechanisms to Treatment. Physiological reviews, 101(1), 259–301. https://doi.org/10.1152/physrev.00045.2019

Bouhassira D. (2019). Neuropathic pain: Definition, assessment and epidemiology. Revue neurologique, 175(1-2), 16–25. https://doi.org/10.1016/j.neurol.2018.09.016

Jensen, T. S., & Finnerup, N. B. (2014). Allodynia and hyperalgesia in neuropathic pain: clinical manifestations and mechanisms. The Lancet. Neurology, 13(9), 924–935. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(14)70102-4