Uporabno
2483 ogledov

Nezgodno zavarovanje otrok: Na kaj morate biti pozorni?

Poškodba, nesreča, otrok Profimedia
Z začetkom novega šolskega leta, ko se otroci vračajo v staro rutino, ki za marsikoga vključuje tudi redne športne aktivnosti, treninge in igre na vrtčevskem ali šolskem igrišču, mnogi starši gotovo razmišljate o sklenitvi nezgodnega zavarovanja za svoje najmlajše. Nesreča namreč žal nikoli ne počiva in če še tako pazimo in smo previdni, sploh ko gre za naše otroke, se hitro lahko pripeti kakšna manjša poškodba, praska ali odrgnina. Lahko pa se otroci poškodujejo tudi hujše. Pri kritju finančnih posledic nezgode vam je lahko v pomoč nezgodno zavarovanje otrok. Kaj morate o njem vedeti in kako izbrati pravo? Preverite v nadaljevanju.

"Ali otrok zares potrebuje nezgodno zavarovanje? Ga potrebujejo mladi?" sta vprašanji, ki si ga postavljajo številni starši, predvsem ob začetku novega šolskega leta. A katero nezgodno zavarovanje izbrati? Kako se odločiti za pravo – tako, ki vam bo v primeru nezgode zagotovo zagotovilo ustrezna kritja? Za vse to se obrnite na Zavarovalnico Triglav, kjer vam bodo z veseljem pomagali, odgovorili na vsa vprašanja in vam pomagali izbrati pravo nezgodno zavarovanje za vaše otroke.

Družina, računalnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Vsaka nesreča ni nujno nezgoda

Slovar slovenskega knjižnega jezika poškodbo opredeljuje kot spremembo, prizadetost tkiva, organa, organizma zaradi nenadnega delovanja zunanje sile, medtem ko nezgodo definira kot dogodek, pri katerem je človek poškodovan. A ko gre za sklepanje nezgodnega zavarovanja oziroma za izplačilo pripadajoče zavarovalnine, v Zavarovalnici Triglav poudarjajo še nekaj nadvse pomembnega:

Nezgoda je nenaden, nepredviden in od vaše volje neodvisen dogodek. In za nezgodo velja, da se lahko jasno določi, kdaj in kje se je zgodila.

Zakaj je to pomembno in kaj konkretno to pomeni? Če imate že dlje časa težave z bolečinami v kolenu in se vam je stanje za tem, ko ste šli v hribe, drastično poslabšalo, tega zavarovalnica ne priznava kot nezgodo. Enako velja za kakšna druga kronična stanja oziroma težave, ki so prisotne dlje časa – te namreč niso nezgode, dodatno pojasnjujejo.

Otrok poškodba | Avtor: Profimedia Profimedia

Večina nezgod je posledica padcev in zdrsov

Primeri nezgod so natančneje opredeljeni v pogojih, ki so del vsake police nezgodnega zavarovanja: povozitev, trčenje, udarec s predmetom ali ob kakšen predmet, padec, zdrs, ugriz živali, prekomerni telesni napori, nagle telesne kretnje, do katerih pride brez zunanjega dogodka, a le, če povzročijo najmanj pretrganje mišic, izpah sklepa, pretrganje sklepnih vezi, ugotovljenih z UZ preiskavo, artroskopijo ali MRI.

"Kot zanimivost lahko povemo, da je večina nezgod, ki jih mi beležimo, posledica padcev in zdrsov," povedo v Zavarovalnici Triglav. Na drugem mestu vzrokov za nezgode so udarci ob predmet ali s predmetom, na tretjem pa vbod ali urez s predmetom.

Najvišje na lestvici poškodb so zvini

Po podatkih Zavarovalnice Triglav se otroci najpogosteje poškodujejo med 10. in 13. letom starosti. Med najpogostejše tri poškodbe pa sodijo:

  • zvini sklepov (19 %);
  • poškodbene rane, večje od štirih centimetrov, ki zahtevajo oskrbo s šivi ali lepljenje s trakovi za zapiranje ran (18 %);
  • zlom spodnjega dela koželjnice (14 %).

Poškodba, nesreča, otrok | Avtor: Profimedia Profimedia

Nezgodno zavarovanje in trajna invalidnost

Ko gre za sklepanje nezgodnih zavarovanj, Zveza potrošnikov Slovenije priporoča, da največjo pozornost namenite kritju za trajno invalidnost. A naj vas ne zmede, ko boste pri prebiranju ponudbe nezgodnih zavarovanj otrok in mladine Zavarovalnice Triglav ugotovili, da tega kritja ne najdete. Namesto tega pa boste našli kritje težjih poškodb.

Zavarovalnica izplača nadomestilo za težje poškodbe, če je zavarovanec utrpel težjo poškodbo, ki je navedena v Tabeli težjih poškodb. V tej tabeli so zajete poškodbe, ki otroku ali mladostniku pustijo trajne posledice, kot so npr. težje poškodbe glave, hrbtenice, notranjih organov (jetra, ledvice, želodec …), izgube udov ali organov (izguba vranice, izguba prstov…), izguba vida ali sluha ipd. Tabela težjih poškodb je sestavni del Splošnih pogojev za nezgodno zavarovanje mladih.

Če na primer zavarovalna vsota za težje poškodbe znaša 45.000 EUR, bo zavarovalnica za primer poškodbe vranice izplačala 20 %, to je 9.000 EUR. Nadomestilo se izplača takoj, ko je iz zdravstvene dokumentacije razvidna poškodba ali diagnoza in ni treba čakati, da se zdravljenje zaključi.

A višina zavarovalne vsote za težje poškodbe ni edino, na kar morate biti pozorni pri sklepanju nezgodnega zavarovanja. Pomembna je tudi višina progresivnega izplačila. V primerih, ko se morate soočiti s hudo nezgodo in njenimi posledicami, so namreč dodatni stroški lahko zelo nepredvidljivi in lahko močno obremenijo družinski proračun.

Zavarovalnica Triglav v okviru akcijske ponudbe nezgodnih zavarovanj za otroke in mlade za vsako poškodbo, ki ima za posledico več kot 50-odstotno invalidnost, izplača 2-kratnik nadomestila za težje poškodbe. Tako bi recimo zavarovalnica za primer, ki bi pustil posledice v višini 80 %, izplačala 160 % zavarovalne vsote za težje poškodbe.

Zavarovanje, tujina, potovanje, počitnice, dopust | Avtor: Profimedia Profimedia

Zavarovalnina tudi v primeru lažjih poškodb

Seveda pa paketi Zavarovalnice Triglav vključujejo tudi kritje za nekatere najpogostejše poškodbe, ki večinoma ne puščajo trajnih posledic, kot so zlomi, izpahi, opekline in ostale poškodbe. Višina zavarovalnine se določi po tabeli zlomov, izpahov, opeklin in ostalih poškodb. V primeru, da je zlom ali izpah operativno oskrbljen, se nadomestilo podvoji, oziroma če je ruptura (pretrganje) mišic ali vezi operativno oskrbljena, se nadomestilo zviša za 30 %. 

Tako bi na primer za zlom diafize podlahtnice (ulne), ki pri otrocih predstavlja eno najpogostejših poškodb, izplačala 15 % zavarovalne vsote, ki velja za zlome in izpahe. Ob predpostavki, da je zavarovalna vsota za zlome, izpahe, opekline in ostale poškodbe 2.500 EUR, bi bila višina nadomestila 375 EUR. Če bi bil zlom operativno oskrbljen, bi nadomestilo znašalo 750 EUR.

Katero nezgodo zavarovanje je pravo za vašega otroka?

Pri sklepanju nezgodnega zavarovanja za otroke in mladostnike imate na voljo dve možnosti. Lahko se odločite za individualno zavarovanje, ki bo narejeno povsem po vaši meri oz. po meri vašega otroka in kjer se premija računa za vsak primer posebej. Druga možnost pa je, da izberete enega od akcijskih paketov nezgodnih zavarovanj za mlade, ki pa običajno ne omogočajo poljubne izbire zavarovalnih kritij in prilagajanja višine zavarovalnih vsot.

Kakšne paketne ponudbe akcijskih nezgodnih zavarovanj za otroke in mlade vam ponuja Zavarovalnica Triglav ter kakšne so dodatne ugodnosti pri sklenitvi zavarovanj, podrobneje preverite TUKAJ