Uporabno
936 ogledov

''Nisem si predstavljala, da bom v starosti preživljala tako srečne dni''

1/14
svrk
Pred dobrim letom so po Sloveniji zaživeli večgeneracijski centri, lokalna stičišča za srečevanje otrok, mladih, starejših in vseh tistih vmes, ki si želijo širiti svojo socialno mrežo, še (bolj) vključiti v skupnost, na aktiven način preživljati svoj prosti čas in nekaj narediti za svoje bolj kakovostno življenje.

Del pestrega programa, ki ga izvajajo, so predstavili tudi v okviru kampanje EU projekt, moj projekt 2018, s katero je želela Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko z več kot 40 dogodki med 12. in 19. majem pokazati, da je naš vsakdan boljši in lepši tudi zaradi dobrih projektov, ki smo jih uresničili s pomočjo evropskih sredstev. Med njimi je namreč tudi 15 večgeneracijskih centrov, ki delujejo v vseh slovenskih regijah.

Tokrat so obiskovalcem ponudili številne aktivnosti za vse generacije, od ustvarjalnih delavnic, kjer je bilo mogoče ustvarjati z glino, svilo ali izrezki, ustvariti svojo razglednico ali milo in skuhati svoj prvi veganski obrok, do pestrega programa za najmlajše, ki so se učili improvizacije za pripravo lastne glasbene pravljice, poslušali zgodbe živalskega sveta, uživali v predstavi Fajn Teatra, se naučili indijanskega pozdrava z Indijančkom Vikijem in povsod pojedli veliko palačink.

 | Avtor: svrk svrk

V centrih sicer pripravljajo raznovrstne delavnice za kakovostno preživljanje prostega časa, zdrav življenjski slog, ustvarjalne delavnice, aktivnosti za otroke, učno pomoč, učenje slovenščine in tujih jezikov, delavnice socialne aktivacije, razvijanja digitalne pismenosti in športne aktivnosti za starejše, delavnice o izboljšanju komunikacije v družini, svetovalnice, pomagajo priseljencem, invalidom idr.

Vse aktivnosti v večgeneracijskih centrih so brezplačne, centri pa so običajno med tednom odprti tudi za neformalno dnevno druženje in srečevanje.

 | Avtor: VGC Goriške VGC Goriške

»Delavnice me bogatijo. Veliko mi pomeni že samo druženje, spoznavanje z enako mislečimi ljudmi, ki so polni pozitivne energije. Nisem si predstavljala, da bom v starosti preživljala tako srečne dni,« je nad Centrom aktivnosti Koroške navdušena Ljudmila.

Da ti centri veliko pomenijo tudi staršem otrok s posebnimi potrebami, pa dodaja Darinka, saj imajo prostor, da svoje izkušnje delijo z drugimi in so deležni medsebojne podpore.

Posebna pozornost je namenjena družinam oz. posameznikom z nizko delovno intenzivnostjo, otrokom in mladim s posebnimi potrebami ter vsem tistim, ki tvegajo socialno izključenost, migrantskim in begunskim posameznikom oz. njihovim družinam. V okviru večgeneracijskih centrov so jim na voljo raznoliki in kakovostni preventivni programi, ki jim pomagajo in preprečujejo njihov zdrs tako v socialno izključenost, kot tudi revščino.

 | Avtor: svrk svrk

Lidija Praprotnik, vodja projekta Planet generacij, ki deluje v Savinjski regiji, je prepričana, da so pri svojem poslanstvu uspešni. To po njenih besedah dokazujejo mnogi zadovoljni uporabniki:

»Doslej smo mnogim ljudem pomagali, da so našli svojo sredino. Prav gotovo pa ima Planet generacij največjo dodano vrednost za tiste, ki so osamljeni ali socialno šibki, saj v centru najdejo tako družbo kot razumevanje, prostor za preživljanje prostega časa, novo znanje, nasvete ali drugo pomoč.«

Temu pritrjuje tudi Ivan iz Velenja: »Zelo rad prihajam, ker se lahko na zaposlene obrnem za pomoč, pogovor ali tolažbo. Tu najdem družbo za igranje šaha, kartanje in tako mi čas mineva hitreje. Večgeneracijski center je idealen prostor za spoznavanje novih ljudi in sklepanje novih prijateljstev«.