Uporabno
5012 ogledov

Nova iRobot Roomba po dostopnejši ceni

iRobot
1/8
iRobot
Prvi robotski sesalnik iRobot je luč sveta ugledal leta 2002 in že tedaj požel velik uspeh. Najbrž pa si nihče ni mislil, da bo do leta 2021 nova serija robotov tako izpopolnjena, da so brez kritike ostali najzahtevnejši uporabniki. Nova različica i3+ s postajo za praznjenje je zdaj na voljo za manj kot 700 evrov.

Poleg tega, da so pri iRobotu vodilni na področju robotskih sesalnikov in ves čas stremijo k izpopolnjevanju novih tehnologij, so res prisluhnili tudi uporabnikom. Za ta namen so naredili obširno študijo, kjer so sodelovali uporabniki iz vsega sveta in povedali, kaj jih pri prejšnjih različicah Roombe moti in česa bi si želeli. In tudi to je bila osnova za izpopolnjevanje robotskega sesalnika Roomba, pa tudi vrhunske pomivalke tal Braave in nove aplikacije.

Vrhunski robot z dostopnejšo ceno

iRobot Roomba i3 vas bo očaral z vrhunsko tehnologijo, ki je na voljo po dostopnejši ceni, saj boste za različico i3 odšteli zgolj 449,9 evrov. Za različico i3+, ki ima še postajo s samodejnim praznenjem, pa zgolj 699,9 evrov.

Obe različici imata čisto nov dizajn in vrhunsko iRobot čistično tehnologijo, z zmožnostjo čiščenja celotnega nadstropja, ali sistematičnega čiščenja sobo po sobo.

iRobot Roomba i3 ima dve gumijasti krtači, ki se vrtita ena nasproti druge. Ker je gibljiva tudi glava, sta krtači ves čas v tesnem stiku s tlemi in zajameta res vso umazanijo. Krtači sta tudi sicer namenjeni različnim podlagam. Prva krtača odstranjuje in razrahlja umazanijo, druga se premika v nasprotno smer in umazanijo pobere ter posesa. Krtače iz upogljive gume se prilepijo na tla in počistijo vse, od majhnih delčkov, kot so prah in umazanija, do las in večjih smeti. Velika prednost je tudi poseben filter, ki zadrži 99 odstotkov vsega prahu v velikosti do enega mikrona.

iRobot | Avtor: iRobot iRobot

Roombo lahko seveda upravljate z aplikacijo kar prek svojega pametnega telefona, povezljiva je tudi z Braavo m6. Nov i3 prinaša še eno novost -  vrhnjo ploščo robota so oblikovali tako, da na njem ne boste več opazili prahu.

Romba omogoča tudi Dirt Detect, kjer se posebej osredotoči na čiščenje bolj umazanih površin. Ko vstopamo v stanovanje, puščamo v predsobi paviloma največ peska in umazanije. To Roomba s pomočjo tehnologije Dirt Detect zazna in bo temu območju vedno posvetila več časa in pozornosti.

Poleg tega se Roomba i3+ izprazni v sistem za samodejno odstranjevanje umazanije Clean Base®. Gre za bazo, v katero Roomba sama po vsakem sesanju izprazni koš nesnage, ki jo je nabrala med čiščenjem. Njen zbiralnik ima vrečko za smeti s kapaciteto do šestdeset dni brezskrbnega sesanja , tako lahko traja tedne in tedne, preden jo bomo morali izprazniti.

iRobot | Avtor: iRobot iRobot

Uglajen in prijazen robot

iRobot Roomba je v kombinaciji z iRobot Home aplikacijo, ki jo poganja Genius™ domača inteligenca, nepogrešljiva nova prijateljica. Ker pri iRobot-u vedo, da večina ljudi nima časa in želje po nastavljanju tehnologij, so razvili aplikacijo, ki se uči naših navad in nam sama predlaga nastavitev urnika in priljubljene načine čiščenja.

iRobot | Avtor: iRobot iRobot
Kako to deluje v praksi? Če bomo kuhinjo sesali vsak dan okoli sedme ure zvečer, bo aplikacija prepoznala vzorec in nam predlagala, da nastavimo urnik sesanja kuhinje ob sedmi uri zvečer. Aplikacija nas opozori tudi, da prihaja sezona cvetnega prahu ali menjave dlake našega kosmatinca ter nam predlaga, da v tem času sesa pogosteje.

Višje serije Roombe si lahko s pomočjo aplikacije označijo tudi cone v stanovanju, ki naj se jih robot izogiba. To velja za območje, kjer sta denimo hrana in pijača za mucko. Označimo pa lahko tudi cone pogostejšega čiščenja, kot je predel ob kuhinjskem pultu, predel pod mizo, pred vhodnimi vrati in okoli ptičje kletke, kar pride v praksi še kako prav. Če ste denimo v soboto že počistili stanovanje, ste pa skupaj z otroki spekli kruh, boste poslali Roombo, da počisti samo določeno območje. Tako bo stanovanje v trenutku spet čisto.

Čeprav je Roomba razmeroma tih sesalnik, imajo mnogi vseeno raje popolno tišino in mir. Zato pošljejo Roombo na čiščenje, ko zapustijo stanovanje. Nova aplikacija pa omogoča, da si nastavimo sesanje, ko se od doma oddaljimo na primer 500 metrov. Tako bo Roomba začela sama sesati, ko bomo odšli na sprehod ali v trgovino.

Roomba, Braava in Comba

Pri iRobotu so za stranke, ki želijo v eni napravi sesalnik in pomivalca, oblikovali iRobot Combo. Coomba poskrbi za učinkovito sesanje in pomivanje tal v enem samem hodu. Tudi pri Combi lahko pripravite urnike za čiščenje, ki vam najbolj ustrezajo.

S sesalno krtačo v obliki črke V in z močnim sesanjem odsesa prah, umazanijo in usedline s trdih tal in preprog. Sistem za pomivanje tal pa uporablja krpo iz mikrovlaken s posebno rebrasto strukturo. Čiščenje prilagodite s tremi načini brisanja.

Kljub temu pri iRobotu pravijo, da je Coomba kompromis in prisegajo na kombinacijo najzmoglivejšega robotskega sesalnika Roombo s pomivalcem Braava jet m6.

Sesanje Coombe z eno krtačo namreč ni tako učinkovito, koški so manjši, robot potrebuje pripravo. Krpa na zadnjem delu okroglega robota ne zmore očistiti ob robovih in kotih stanovanja. Vendar pa je to lahko odličen robot za tiste, ki si želijo med tednom samo malo osvežiti tla.

Roomba pa ima dvojni krtači, avtomatsko prilagodljivo glavo, filtre, ki zadržijo do 99 odstotkov vsega prahu v velikosti do enega mikrona. Na drugi strani pa Braava s kvadratno obliko seže tako ob robove sten kot v vogale, pri samem delovanju pa oponaša gibe človeka med pomivanjem. Poveste ji lahko, kje in kdaj čistiti, natančen razpršilnik Jet m6 pa pomaga reševati lepljive madeže, umazanijo in kuhinjske maščobe.

Sesanje in pomivanje nista ista stvar in ju ne moremo tako učinkovito združiti v eno napravo. Roomba in Braava sta povezljivi tako, da ko Roomba konča, javi Braavi, da ta prične z pomivanjem.

iRobot | Avtor: iRobot iRobot

Robot, ki rešuje življenja

iRobot Roomba posluje že 30 let in ima že več kot trideset milijonov prodanih robotov, prijavljenih ima več kot 1.500 patentov. Roomba je znana tudi po dolgi življenjski dobi, v podjetju še vedno servisirajo robote, ki so stari več kot deset in petnajst let. V primeru vprašanj imajo na voljo tehnično pomoč na brezplačni telefonski številki 080 84 74, saj s prodajo robota njihovo delo nikakor ni končano. Tedaj se vaše sodelovanje komaj začne, saj za svoje stranke skrbijo še dolgo po prodaji.  

Podjetje pa ni znano le po vrhunskih robotih, ki opravlajo zamudna gospodinjska opravila, pač pa tudi po robotih, ki rešujejo življenja ... Podjetje iRobot so ustanovili leta 1990 na oddelku za robotiko Tehnološkega Ištituta Massachusetts, podjetje je ves čas sledilo viziji, da bi uporabni in praktični roboti postali resničnost. Poleg popularnih Roomb in Braav je podjetje izdelalo nekatere napomembnejše robote na svetu.

Njegovi roboti so razkrili skrivnosti Velike piramide v Gizi, poiskali nevarne podvodne naftne madeže v Mehiškem zalivu in rešili tisoče življenj v konfliktnih ali kriznih območjih po svetu. iRobot je navdihnil prve Micro Roverje za agencijo NASA in s tem za vedno spremenil potovanja v vesolje. Razvil je prve talne robote, ki jih uporabljajo ameriške sile na konfliktnih območjih, in v bolnišnice vpeljal prve robote za teleprisotnost, ki so pridobili odobritev ameriške agencije FDA. In še bi lahko naštevali.

Podjetje je odgovorno, inovativno in zanesljivo, kakor so zanesljivi in tehnološko dovršeni njihovi proizvodi.