Uporabno
1592 ogledov

Od kod prihajajo najboljše slovenske ribe?

Argeta Argeta
"Številne, tudi slovenske ribogojnice, gojijo sladkovodne ribe domačega porekla, a le redke se lahko ponašajo s tako čisto neoporečno vodo, ki se pretaka skoznje," tako v pogovoru izpostavlja posebnost ribogojnice Faronika Jernej Kusterle, namestnik direktorice ribogojnice.

Ribogojnica Faronika se ponaša s 14 bazeni, deset manjšimi in štirimi večjimi. Bazeni se polnijo z vodo iz reke Tolminke, katere temperatura je izredno nizka, med 4 in 13 stopinjami. Tolminka velja za eno najčistejših rek v Evropi. Prav kakovost vode, v kateri Faronika goji ribe, poleg vrhunske hrane, zagotavlja ribam edinstven in prepoznaven okus, izpostavlja namestnik direktorice ribogojnice Jernej Kusterle.

Argeta | Avtor: Argeta Argeta
"Posebnost naše ribogojnice je tudi, da lahko sami poskrbimo za popolni razvojni cikel ribe - od ikre do odrasle ribe, primerne za prodajo," dodaja Kusterle. Tako lahko stranki zagotovijo neoporečen produkt, ki izstopa po kakovosti in okusu.

 

 

Skrb za avtohtoni ribji vrsti

Ribogojnica, ki je v lasti Ribiške družine Tolmin, goji dve avtohtoni vrsti rib – soško postrv in jadranskega lipana, ter potočno zlatovčico in šarenko. "Soška postrv in lipan sta primarno namenjena za vlaganje v vode okoliških ribiških družin. Soška postrv je endemna riba jadranskega porečja, torej jo najdemo samo v Soči in njenih pritokih, na kar smo lahko izjemo ponosni. Šarenka in potočna zlatovčica pa sta namenjeni bolj kot konzumni ribi," razloži namestnik direktorice ribogojnice Faronika.

Argeta | Avtor: Argeta Argeta
"Ribe gojimo počasi, vzrejamo jih v pretočnih bazenih, kjer imajo veliko prostora za gibanje in zato tudi nizko vsebnost maščob," dodaja Kusterle in poudari, da je pomembno tudi to, da zelo čista voda v bazenih nikoli ne preseže 13 stopinj Celzija, tudi v vročih poletnih mesecih. Le tako lahko namreč zagotovijo primerni življenjski prostor vsem ribam, tako avtohtonim kot konzumnim vrstam.

Vrhunski izdelki za zahtevne stranke

Ribogojnica Faronika za svoje kupce pripravlja vrsto izdelkov. Poleg porcijske ribe, filejev, fino očiščenih filejev in dimljenih filejev, tudi ribje namaze, kaviar in karpačo. "Smo ena redkih ribogojnic, ki lahko še tako zahtevnim odjemalcem, kot so restavracije, ki se ponašajo z Michelinovimi zvezdicami, ponudi karpačo soške postrvi kot tudi kaviar, ki velja za vrhunsko specialiteto," je na izdelke ponosen Kusterle.

Največji kupci ribogojnice so vrtci in šole, ki naročajo predvsem fino očiščen file postrvi. Te fileje v Faroniki očistijo ročno s pinceto in tako zagotovijo izjemno kakovost. Kljub temu, da so izdelki vrhunske kakovosti, pa je sveža riba predvsem cenovno dostopna in trenutno najbolj razveseljuje lokalne kupce.

Argeta | Avtor: Argeta Argeta

Udarec pandemije

Gospodarske posledice pandemije novega koronavirusa so seveda občutili tudi v ribogojnici Faronika. Predvsem zaprtje vrtcev in šol marca je ribogojnico težko prizadelo, saj je to njihov ciljni trg. Izgubili so kar 80 odstotkov prodaje. "Vseskozi smo se trudili povečati prodajo v lokalnih trgovinah, hkrati smo iskali večje kupce," ugotavlja Kusterle in dodaja, da je tudi Ribiško družino Tolmin kriza hudo prizadela, saj je ostala praktično brez ribiškega turizma, ki jim predstavlja večji del financiranja. "Hkrati pa je bil tudi zmanjšan njihov odvzem postrvi, ki je namenjen vlaganju v ribolovne vode," dodaja namestnik direktorice ribogojnice.

Izpad prometa so v ribogojnici uspeli omiliti s sodelovanjem z nekaj večjimi trgovci po Sloveniji. Junija pa je zaživelo še eno posebno sodelovanje v sklopu Argetine iniciative #PodpiramoLokalno. Atlantic Grupa je od Faronike odkupila presežek postrvi in zasnovala nov produkt Argeta posoška postrv, ki ga je z Mercatorjevo pomočjo postavila na police Mercatorjevih poslovalnic.