Uporabno
1230 ogledov

Odločitev naj ne bo težka, ampak premišljena

kalkulator računanje denar
Pot do stanovanjskega posojila je v času, ki ga je zaznamovala epidemija, težja, pa vendar se vedno najde rešitev. Toliko lažje bo, če se posojilo odločite najeti pri banki, ki vas bo opremila s kakovostnimi informacijami in vas ustrezno vodila skozi postopek, kasneje pa spremljala ves čas odplačevanja.

Ne glede na to, kaj zaznamuje določeno obdobje vašega življenja, potreba in želja po lastnem domu vedno obstajata. Vprašanje je le, kako do doma priti in ga financirati. Negotove razmere, tokrat jih je povzročila epidemija, marsikoga prestrašijo, njegovo ravnanje je zato bolj zadržano, kar je razumljivo. A vendar se sanjam o lastnem domu ni treba odpovedati. Le odgovorno in premišljeno se je treba odločiti za najem stanovanjskega kredita, s katerim si omogočite, da pridete na cilj - domov.

Najem stanovanjskega kredita je ena od težjih odločitev, ki jih je treba sprejeti v življenju. Pomeni dolgoletno odgovornost, zato jo je treba sprejeti zelo premišljeno. Odgovoriti si morate tudi na več vprašanj o tem, kaj potrebujete in koliko finančno zmorete, kaj obveznost odplačila pomeni za vaš mesečni družinski proračun. 

stanovanje v milanu | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ne izogibajte se kredita, ampak bodite odgovorni

Prva pomembna odločitev, ki jo morate sprejeti, je izbira zaupanja vredne banke, v kateri se boste s strokovnjaki lahko realno pogovorili o vaših zmožnostih, pričakovanjih, odgovornostih, ki vas čakajo. Kjer vas ne bodo le prepričevali, kako ugoden kredit ponujajo, temveč se z vami pogovorili o tem, za kaj in koliko se je smiselno zadolžiti, vas opozorili tudi na morebitna tveganja. Vas  opremili s kakovostnimi informacijami in ustrezno vodili skozi postopek in tudi kasneje ves čas odplačevanja kredita spremljali. 

Prvo in večno vprašanje je, ali si lahko privoščim kredit, pravijo v Novi KBM. "Odgovor na to vprašanje lahko dobite s podrobno analizo družinskega proračuna. Zberite vse prihodke in odhodke ter tako ugotovite, koliko denarja lahko namenite odplačevanju kredita."

"Kadar želimo nakup stanovanja ali hiše financirati s kreditom, se zmeraj vprašajmo tudi, koliko se je za nakup smiselno zadolžiti," svetujejo pri Novi KBM in poudarjajo, da mora biti kreditiranje vedno odgovorno. "Pomembno je namreč, da svojo željo uresničite tako, da vas ne bo ovirala pri načrtih in pisanju novih zgodb v prihodnosti." 

denar kovanci euro | Avtor: Profimedia Profimedia
O vsem, kar vas zanima, se pogovorite s strokovnjakom v banki. Ta vam bo pojasnil, kaj pomenita in zakaj sta tako pomembna vzdržno zadolževanje in odgovorno kreditiranje, na vsak način se morate namreč izogniti prezadoženosti, vedno vam mora ostati zakonsko določena minimalna plača. 

V Novi KBM pri izračunu vaše kreditne sposobnosti ne bodo upoštevali le vaše mesečne plače, všteli bodo tudi izplačane potne stroške in stroške za malico. Od kar velja dopolnilo sklepa o makrobonitetnih omejitvah kreditiranja prebivalstva, ki ga je sprejela Banka Slovenije, pa pri izračunu ne bodo upoštevali morebiti znižanih plač v času epidemije, če jim le lahko izročite potrdilo, da znižanje po odpravi epidemije ne velja več.   

Izberete lahko gotovinski kredit

V naslednjem koraku se boste po posvetu s strokovnjakom odločili tudi o dobi odplačevanja, višini kredita in vrsti obrestne mere. Odločite se lahko tudi, ali vam bodo kredit izplačali v gotovini. Pri tem pa spoznali pomembne razlike med njima. 

Pri stanovanjskih kreditih je najdaljše obdobje odplačevanja 31 let, znesek pa lahko seže vse do 300.000 evrov. Pri Novi KBM imate možnost najeti tudi stanovanjski kredit z izplačilom v gotovini. Kredit lahko najamete za obdobje do 15 let, maksimalni znesek pa je 150.000 evrov. Pri stanovanjskem kreditu z izplačilom v gotovini niso potrebna dokazila o porabi, še posebej zanimiv pa je za tiste, ki gradite ali obnavljate hišo.

Prenova | Avtor: Profimedia Profimedia

Do 30. junija 2020 vam pri Novi KBM ponujajo možnost najema stanovanjskega kredita brez stroškov odobritve in po posebej ugodni obrestni meri.

Dinamična ali fiksna obrestna mera, morda pa kombinacija

Ena od pomembnejših odločitev, ki jo morate sprejeti, je o vrsti obrestne mere. Ta je lahko spremenljiva ali fiksna, vsaka pa ima svoje posebnosti. Svetovalci v Novi KBM vam bodo predstavili, katera je bolj primerna za vas, saj je spremenljiva bolj dinamična, vezana na medbančno obrestno mero euribor, morda bolj primerna za dinamične kreditojemalca. Pričakujete lahko, da se bo višina mesečne obveznosti glede na vrednost euribor skozi čas spreminjala. Tisti, ki imate raje predvidljivost in ste bolj zadržani, pa boste raje izbrali fiksno obresno mero, kar pomeni, da bo mesečna obveznost vsa leta odplačevanja enaka. 

V Novi KBM so našli rešitev tudi za tiste, ki hkrati želijo stabilnost in dinamiko. Kreditojemalci se tako lahko odločijo tudi za kombinirano obrestno mero. Produkt s kombinirano obrestno mero so oblikovali za tiste, ki želijo biti pri obrestni meri fleksibilni. Izhajali so iz dejstva, da povpraševanje po kreditih s fiksno obrestno mero narašča. Zato je prvo obdobje odplačevanja obrestovano po fiksni obrestni meri, po določenem obdobju, lahko je to pet ali pa 10 let, se obrestna mera spremeni v spremenljivo, lahko pa na željo komitenta ostane tudi fiksna.

Informativni izračun za orientacijo 

Prvi informativni račun, koliko bo zanašala vaša mesečna obveznost, lahko naredite sami na spletni strani Nove KMB, pri tem pa primerjate zneske pri eni in drugi obrestni meri. Natančnejši izračun pa vam bodo naredili strokovnjaki v banki, ko bodo izračunali vašo kreditno sposobnost oziroma skupno kreditno sposobnost, če bo kredit skupaj najelo več družinskih članov, upoštevali izbrano vrsto kredita, način zavarovanja, morebitne poroke. 

Kreditna pogodba | Avtor: Profimedia Profimedia

Pripravljeni na nepričakovane dogodke

Za stanovanjski kredit se boste veliko lažje odločili, če boste seznanjeni tudi z morebitnimi neželenimi dogodki, ki se lahko zgodijo v času odplačevanja. Lahko se namreč zgodi, da boste imeli nepričakovane izdatke, lahko izgubite redni dohodek ali pa se vam ta občutno zniža, se predčasno upokojite, ločite, žal tudi izgubite partnerja. 

Kreditojemalec se mora zavedati, da je najem stanovanjskega kredita odločitev, ki bo dolgoročno vplivala na njegove finančne zmožnosti. Strokovnjaki v Novi KBM vas bodo seznanlili z vsem, kar morate vedeti, če se vam v tem času zgodi kaj nepredvidenega. Prvo pravilo pri tem je, da se takoj obrnete na banko, da boste skupaj poiskali za vse najboljšo rešitev. 

Zadnji korak pred sklenitvijo kreditne pogodbe je še sklenitev zavarovanj. Prvo je življenjsko zavarovanje, namenjeno vaši in varnosti vaših najbližjih. Da pa bodo pred neljubimi situacijami varni tudi vaši kvadrati sreče, ne pozabite še na premoženjsko zavarovanje.