Uporabno
89 ogledov

Operacija ACL – poseg in rehabilitacija

medicofit, ACL, koleno, rehabilitacija, zdravje Medicofit
Ste si poškodovali sprednjo križno vez (ACL) in je pred vami kirurška rekonstrukcija? Vas zanima kako poteka operacija ACL in kaj lahko pričakujete v obdobju okrevanja?

Poškodba sprednje križne vezi velja za najbolj zloglasno športno poškodbo, ne zgolj zaradi svoje visoke pojavnosti, temveč tudi zaradi izredno dolgotrajne rehabilitacije.

Ali ste vedeli, da so pri ženskah raztrganine sprednje križne vezi do devetkrat pogostejše kot pri moških? Pogosto gre za sočasno poškodbo meniskusa, raztrganino kolateralne vezi in kontuzije kosti. 

Odločimo se lahko za konservativno fizioterapevtsko zdravljenje ali operacijo ACL, pri čemer je slednja veliko boljša možnost za bolnike, ki se želijo vrniti k visoki stopnji športne aktivnosti. 

V nadaljevanju vam predstavljamo kaj lahko pričakujete, v kolikor vas čaka  rekonstrukcija sprednje križne vezi in razlagamo pomen fizioterapevtske rehabilitacije.

Pri kliniki Medicofit smo za vas pripravili celostni program rehabilitacije po operaciji ACL, ki je prilagojen vsakemu posamezniku. Kako vas specialisti za rehabilitacijo vodimo do življenja brez bolečin, vam predstavljamo v nadaljevanju.

medicofit, ACL, koleno, rehabilitacija, zdravje | Avtor: Medicofit Medicofit

Kaj storiti ob poškodbi sprednje križne vezi?

Če ob začetni oceni sumimo na poškodbo sprednje križne vezi, je smiselno, da se takoj napotimo na specialno fizioterapijo, ki nam pomaga pri vzdrževanju obsega gibanja in razvijanju moči stegenskih mišic, še preden se odločimo za operativni poseg.

V kolikor so mehanizmi za propriocepcijo (zaznavanje položaja) dobro ohranjeni, so lahko konservativne metode zdravljenja uspešne – pri okoli 30% pacientov lahko dosežemo primerno kompenzacijo stabilizacije kolena. Pri večini primerov, zaradi narave poškodbe, koleno po zgolj konservativni obravnavi ni dovolj stabilno za povratek k polni aktivnosti.

Odločitev o napotitvi k ortopedu je v veliki meri odvisna od želja in stopnje aktivnosti poškodovanca. Mlajši in bolj aktivni bolniki se veliko pogosteje odločijo za operacijo ACL, kot za konservativno zdravljenje. Pri vsakem bolniku, ki namerava nadaljevati s športi, ki vključujejo hitro pospeševanje, sunkovite gibe, zaviranje in vrtenje, je priporočljivo razmisliti o operaciji ACL. 

Napotitev je priporočljiva tudi pri bolnikih, ki imajo ponavljajoče se epizode nestabilnosti in sočasne poškodbe meniskusa ali kolateralnih vez – takrat se pri operaciji izvede popravilo vseh poškodovanih struktur, znotraj enega posega.

Zavedati se morate, da takoj po posegu vaše koleno še kar nekaj časa ne bo v svojem optimalnem stanju. Po posegu je potrebna rehabilitacija, ki pomaga zaščititi presadek nove vezi in mu omogoči najboljše pogoje za celjenje.

Kako poteka operacija ACL?

Operacija ACL se izvede z minimalno invazivnim postopkom, imenovanim artroskopija kolena. Artroskop je tanka, prožna cev s snopi optičnih kablov v notranjosti, ki delujejo kot vir svetlobe in kamera.

Kirurg naredi majhen rez na sprednji strani kolena in vstavi artroskop, s katerim si bo osvetlil vaš kolenski sklep in slike notranjosti kolena prikazal na monitorju. Tako bo kirurg lahko jasno videl notranjost vašega sklepa.

Na kolenu bodo narejeni še dodatni majhni rezi (2 ali 3), skozi katere bo mogoče vstaviti druge medicinske instrumente, s katerimi bo kirurg odstranil pretrgano vez in rekonstruiral vašo novo ACL.

Kirurg bo v kosti ob sklepu naredil tanek tunel, skozi katerega bo potekalo novo tkivo. Presajeno tkivo, ki je običajno del tetive pogačice, bo nameščeno na isto mesto kot vaša stara ACL in pritrjeno z vijaki ali sponkami, ki bodo trajno ostali v vašem kolenu.

medicofit, ACL, koleno, rehabilitacija, zdravje | Avtor: Medicofit Medicofit

Operacija ACL v več kot 80 % primerov v celoti obnovi delovanje kolena. Vas zanima kako lahko dodatno pospešite vaše okrevanje in izboljšate možnost uspešnega posega?  Odgovor se skriva v predoperativni fizioterapiji.

V kliniki Medicofit vas na operacijo pripravijo fizioterapevti specializirani za zdravljenje kolenskih poškodb. Vsem, ki jih čaka artroskopija kolena priporočamo specialno fizioterapijo v trajanju vsaj 8 tednov. Po operaciji ACL so mišice v okolici kolena podvržene atrofiji, zato je potrebno pridobiti zadostno »zalogo mišične moči in mase«.

Rehabilitacija po operaciji ACL v kliniki Medicofit

Operacija sprednje križne vezi je zahteven poseg, ki zahteva strukturirano rehabilitacijo. Skozi študije in prakso smo ugotovili, da je v povprečju potrebno vsaj 9 mesecev aktivne fizioterapevtske rehabilitacije za dosego optimalne stabilnosti kolena. Za najboljše rezultate vam priporočamo, da z rehabilitacijo pričnete najkasneje 14 dni po posegu.

Celostno zdravljenje v kliniki Medicofit je individualno prilagojen vsakemu posamezniku. Naš rehabilitacijski program vključuje štiri faze, ki vključujejo: diagnostična terapija, akutna fizioterapija, postakutna kineziologija in preventivna kinezioterapija.

Ali ste že slišali za diagnostično terapijo? V kliniki Medicofit smo razvili inovativni pristop, kjer smo združili diagnostični pregled s terapijo – diagnostična terapija. Na ta način, vam že ob prvem obisku apliciramo prvo protibolečinsko in biostimulativno terapijo, saj pri okrevanju ne želimo izgubljati dragocenega časa.

Akutna fizioterapija

Skozi akutno fazo vas bo vodil fizioterapevt, ki je specializiran za zdravljenje kolenskega sklepa. Pri rehabilitaciji po operaciji ACL je ključnega pomena dosledno sledenje stopenjskemu pristopu, ki omogoča varno in učinkovito obnovo kolenskega sklepa. 

V prvih tednih po operaciji se osredotočamo na aktiviranje stegenskih mišic in pridobivanje gibljivosti v kolenu. Glavni poudarek je na krepitvi sprednje stegenske mišice, ki ima funkcijo stabilizatorja kolena.

V tem obdobju je ključno doseči polno raztegnitev kolena, pri čemer se fleksija izvaja previdno – do pravega kota, s poudarkom na "varovanju novega grafta". Fizioterapevt izvaja pasivno razgibavanje, preprečuje nastanek brazgotin in ohranja gibljivost.

Po 3 tednih boste že dosegli normalne vzorce hoje. Nadaljujemo s prilagojeno rehabilitacijo, kjer se že doseže popolna iztegnitev kolena in krčenje do 120 stopinj ali več. Poudarek ostaja na propriocepciji in krepitvi mišic za učinkovit nadzor nad kolenskim sklepom.

V kliniki Medicofit se terapevtske vaje kombinirajo z najsodobnejšimi fizioterapevtskimi napravami, vključno s TECAR WINTECARE terapijo, elektrostimulacijo HiToP, visokoenergijskim laserjem SUMMUS, diamagnetoterapijo PERISO in drugimi. Sodobne naprave podpirajo hitrejšo regeneracijo grafta vezi, delujejo protibolečinsko in protivnetno, izboljšujejo prekrvavitev ter pozitivno vplivajo na proces celjenja vaše nove vezi.

medicofit, ACL, koleno, rehabilitacija, zdravje | Avtor: Medicofit Medicofit

Postakutna kineziologija 

Po doseganju zadovoljive stopnje funkcionalnosti po operaciji sprednje križne vezi se rehabilitacija nadaljuje na kineziološkem oddelku klinike Medicofit. Aktivno zdravljenje, ki traja vsaj 6 mesecev, ima ključno vlogo pri zmanjševanju tveganja za morebitne zaplete ali ponovne poškodbe križne vezi.

Kineziologi skrbijo za pacienta s pripravo individualnega programa specialne vadbe, osredotočene na celoten spodnji ud. Cilj vadbe je izboljšati stabilnost kolena, omogočiti izvajanje gibov v polnem obsegu ter povrniti polno obremenilno kapaciteto kolena. 

Poudarek je v začetku na izoliranih vajah, nato pa se postopoma uvajajo kompleksnejše vaje, vključno s pliometrično vadbo, ki pripravlja koleno na večje obremenitve.

V kineziološki fazi se izvaja tudi zaključno testiranje v obliki testne baterije, kar dodatno povečuje občutek varnosti in samozavesti pacientov pri obremenitvi kolena. 

medicofit, ACL, koleno, rehabilitacija, zdravje | Avtor: Medicofit Medicofit

Preventivna kinezioterapija

V kliniki Medicofit smo razvili poseben preventivni program, ki je zasnovan z namenom ohranjanja optimalnega funkcionalnega stanja telesa naših pacientov. 

Naš program se osredotoča na izvajanje vaj, namenjenih krepitvi kolena in celotnega telesa, s ciljem aktivne preprečitve ponovitve poškodb kolenskih vezi ali popuščanja presadka – pri kar 30% mladih športnikov se namreč poškodba ponovi.

Vsaka ponovna poškodba znatno poveča tveganje za razvoj osteoartroze, kasneje v življenju. V kliniki Medicofit se osredotočamo na ohranjanje moči in stabilnosti kolenskega sklepa ter poskrbimo, da vaše težave ostanejo v preteklosti.

Želimo vam uspešno in hitro okrevanje!


Viri in literatura 
Cimino, F., Volk, B. S., & Setter, D. (2010). Anterior cruciate ligament injury: diagnosis, management, and prevention. American family physician, 82(8), 917–922.
Kochman M, Kasprzak M, Kielar A. ACL Reconstruction: Which Additional Physiotherapy Interventions Improve Early-Stage Rehabilitation? A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2022 Nov 29;19(23):15893. doi:10.3390/ijerph1923158937  
Carter, H. M., Littlewood, C., Webster, K. E., & Smith, B. E. (2020). The effectiveness of preoperative rehabilitation programmes on postoperative outcomes following anterior cruciate ligament (ACL) reconstruction: a systematic review. BMC musculoskeletal disorders, 21(1), 647. https://doi.org/10.1186/s12891-020-03676-6
Musahl, V., & Karlsson, J. (2019). Anterior cruciate ligament tear. New England Journal of Medicine, 380(24), 2341-2348.
Ding, D. Y., Tucker, L. Y., & Rugg, C. M. (2022). Comparison of anterior cruciate ligament tears treated nonoperatively versus with reconstruction: risk of subsequent surgery. The American Journal of Sports Medicine, 50(3), 652-661.
Grant, J. A., & Mohtadi, N. G. (2010). Two-to 4-year follow-up to a comparison of home versus physical therapy-supervised rehabilitation programs after anterior cruciate ligament reconstruction. The American journal of sports medicine, 38(7), 1389-1394.
Eckenrode, B. J., Carey, J. L., Sennett, B. J., & Zgonis, M. H. (2017). Prevention and management of post-operative complications following ACL reconstruction. Current reviews in musculoskeletal medicine, 10, 315-321.
Evans, S., Shaginaw, J., & Bartolozzi, A. (2014). Acl reconstruction‐it's all about timing. International journal of sports physical therapy, 9(2), 268.