Uporabno
1474 ogledov

Opremljate? Najprej ta kos pohištva, potem pa vse ostalo

1/11
Natuzzi
Če vas nekdo vpraša, kateri kos pohištva je najpomembnejši v bivalnem prostoru, bo večina zagotovo brez pomisleka odgovorila: kavč. Oblazinjeno pohištvo, ali če želite, sedežna garnitura, je še vedno srce bivalnega prostora, vizualno in funkcionalno.

V zadnjih letih se je dojemanje bivalnega prostora spremenilo. Iz manjših posameznih se je bivalni prostor odprl in povečal. Kot zaokrožena celota zdaj združuje kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Nameni posameznih delov ostajajo enaki, vendar se med seboj povezujejo in prepletajo. Družabnost se je v marsikaterem domu preselila za veliko jedilno mizo, vendar pravilno izbrana, kakovostna sedežna garnitura, ki je zdaj morda bolj prostor intime in družinske povezanosti, še vedno ostaja središče tega odprtega prostora in prva pritegne poglede domačih in obiskovalcev.

 | Avtor: Natuzzi Natuzzi
Še vedno je največji kos pohištva v prostoru, zato se okoli njega plete zgodba ali rdeča nit ostale opreme. Izbira zato ni nujno preprosta, biti mora premišljena, zanjo si je treba vzeti čas.

Sedežna garnitura ima namreč dve zelo pomembni, enakovredni funkciji. Prva je njena uporabnost, druga pa vizualna nota, ki jo da prostoru in tako narekuje estetiko celotnega bivalnega prostora. Katero pri izbiri postavimo na prvo mesto, je odvisno od vsakega posameznika. Nekdo bo najprej razmišljal o slogu in videzu, ki mu je blizu, drugi o uporabnosti. Oboje pa omejuje prostor, ki je na voljo za umestitev sedežne garniture in drugih pripadajočih kosov oblazinjenega pohištva.

 | Avtor: Natuzzi Natuzzi
Prostor okoli kavča naj diha

V velikih prostorih je seveda omejitev manj ali pa jih sploh ni. Privoščite si lahko velike, razkošne sedežne garniture, v obliki črke L ali U. Takšne so še posebej udobne za družine, ki se rade ob večerih družijo ali stisnejo na sedežni garnituri. V manjši prostor se bodo odlično podali udobni dvo- ali trosedi, primerni za uživanje in sproščanje v dvoje.

 | Avtor:
Velikost in tudi slog sedežne garniture naj bosta torej prilagojena prostoru, pri tem pa je ne stiskajte v kot, kjer ne bo prišla do izraza, kjer ne bo dihala. Okoli nje naj bo zračno, če je le mogoče. Priporočljivo je tudi, da sedežno garnituro postavite stran od neposredne sončne svetlobe in virov toplote, da preprečite njeno bledenje.

Kavč prilagojen življenjskemu slogu

Slog sedežne garniture prilagodite svojemu življenjskemu slogu. Izbira je res velika, zato bodo pravo sedežno garnituro našli tako tisti, ki prisegajo na minimalizem in izčiščene linije, kot tisti, ki jim je bližje eklektični slog ali preverjena domačna klasika.

Velja pa upoštevati nekaj nasvetov. Če je vaša dnevna sobna majhna, se odločite za nizke in manj masivne kavče, ki bodo prostoru dali občutek večje prostornosti. Vitke noge in reža med kavčem in tlemi bodo prav tako pomagale ustvariti iluzijo večjega prostora. Če prostor nima omejitev, potem so sedežne garniture z visokim naslonjalom videti odlično v prostorih z visokimi stropi.

Natuzzi | Avtor: Natuzzi Natuzzi
Sedežne garniture, ki bodo večinoma namenjene poležavanju in sproščanju, morda tudi spanju, naj bodo nižje in širše. Večkrat se tudi zelo prileže, da kavč lahko raztegnemo in ga spremenimo v ležišče, kar bo dobrodošlo tudi, če bomo bližnje želeli prenočiti. Zato je izbira kot na dlani, kavč, iz katerega lahko izvlečemo ležišče ali pa ga ustvarimo z nekaj preprostimi spremembami. Če bo večinoma namenjen sedenju in druženju, pa so lahko sedišča nekoliko ožja, nasloni pa nekoliko višji.

Barve? Kakor komu ljubo, a ...

Če se dotaknemo še barv in materialov, v katere so oblečene sedežne garniture, težko govorimo o tem, kaj je boljše ali prav. Vsak ima svoje želje in poglede na to. Vsekakor pa sedežno garnituro izbiramo za več let, zato je prav, da izberemo takšne materiale, ki bodo trpežni, preprosti za vzdrževanje, barvno pa dovolj nevtralni, da se jih ne bomo prehitro naveličali. Veliko bolje je, da barve, živahnost oziroma piko na i, dodamo z oblazinjenimi dodatki. Vzglavniki in odeje so lahko bolj živahnih barv, odeti tudi v cvetlične ali geometrijske vzorce. Te bomo lažje menjali, jih celo prilagajali letnemu času. Poživitev si lahko privoščimo tudi z izbiro taburejev in foteljev bolj drznih barv.

Natuzzi | Avtor: Natuzzi Natuzzi

Kavč naj bo trpežen in praktičen

In zdaj smo pri kakovosti. Kavč je eden od najpogosteje uporabljanih kosov pohištva, ne menjamo pa ga pogosto. Biti mora trpežen, udoben in praktičen. Zato je kakovost še kako pomembna, le všečnost ne bo dovolj. Narejen naj bo iz kakovostnih materialov in elementov. Preveriti velja polnila, vzmeti, lesene dele in njihovo prožnost, tkanino ali usnje, v katerega so oblečeni.

 | Avtor: Natuzzi Natuzzi
Moderne sedežne garniture priznanih proizvajalcev se lahko pohvalijo z vrhunsko kakovostjo ter previdno izbranimi materiali in dovršenim dizajnom. Oglejte si pestro zbirko modernih sedežnih garnitur v našem salonu ali na spletni strani. V ponudbi so na voljo tudi fotelji in moderne sedežne garniture, pri katerih so posamezna sedala opremljena z električnimi mehanizmi, ki omogočajo preprosto prilagajanje naslonjala in sedišča tako, da bo počitek v njih kar se da najboljši. Nikakor pa ne spreglejte tudi usnjenih sedežnnih garnitur ali garnitur iz tkanine.