Uporabno
4638 ogledov

Otroci in družinske vezi v koronakrizi

Otrok za računalnikom Profimedia

Starševstvo prav zdaj dosega nove razpone in dimenzije, ki jih niso doživljale nobene generacije staršev in otrok pred tem. Izkoristite skupen čas sebi v prid in dodatno utrdite družinske vezi.

Na podlagi vladnega sklepa se vzgojno-izobraževalni procesi v vseh osnovnih in srednjih šolah izvajajo na daljavo, vrtci pa na podlagi presoje vrtcev in županov opravljajo le nujno varstvo otrok za starše, ki varstva ne morejo zagotoviti drugače. Tako so številni starši, kot že v pomladnem delu epidemije, čez noč postali tudi vzgojitelji, učitelji in trenerji, najpogosteje za več otrok hkrati.

To je čas, ki ga mnogi starši opisujejo kot izjemno težkega in napornega, a je hkrati to tudi čas, ko lahko naredite še nekaj več za svoje najmlajše in za družinske vezi. Tako boste iz epidemije izstopili kot zmagovalci. Prav zdaj imate starši edinstveno priložnost, da ste ves čas s svojo družino, se poglobite v šolsko delo in se skupaj naučite novih veščin.

Dnevna rutina in kakovosten skupen čas

Zelo pomembno je, da vzdržujete dnevno rutino, da bodo imeli otroci dovolj časa za spanec in ne boste izpuščali obrokov. Skrbite tudi za njihovo redno telesno aktivnost, ki jo lahko izvajate skupaj in se pri tem zabavate. Odlične so igre z žogo, skupaj lahko plešete ali se udeležite spletne športne delavnice, prilagojene celi družini.

Izberite si aktivnosti, pri katerih boste tudi sami uživali. Morda je zdaj čas za spoznavanje umetnosti in novih tehnik risanja, skupaj izdelujte okraske za prihajajoče praznike, postanite kulinarični mojstri. Otroke naučite gospodinjskih opravil, sami lahko zaženejo tudi sesalnik ali pralni stroj, berite skupaj knjige in igrajte družabne igre.

Vaš skupen čas naj bo kakovosten. Otroci potrebujejo predvsem mirne, sproščene in zadovoljne starše, ki jim dajejo občutek varnosti.

Starši lahko pri najmlajših do neke mere nadomestijo tudi igro s sovrstniki. Pri šolskih otrocih pa je pomembno, da starši pokažejo zanimanje za šolo in jim stojijo ob strani.

Obenem strokovnjaki opozarjajo, da sta nemir in kaznovanje s strani staršev lahko v tem obdobju dodatno breme za otroke, predvsem za najstnike in mladostnike. Zato se izogibajte konfliktom in slabi volji.

Za uspešno šolanje od doma

Otrok naj si pripravi delovno okolje za pouk na daljavo. Spodbujajte ga, da redno pospravlja svojo delovno površino in je tako pripravljen za naslednji dan. Tako bo z večjim veseljem poprijel za delo.

Šolanje od doma | Avtor: Profimedia Profimedia
Otroci naj se zjutraj oblečejo, si uredijo frizuro in se umijejo.

Za delo od doma naj si pripravijo urnik, kjer bodo vključeni tudi odmori in čas za malico. Če so otroci starejši in opravljajo naloge sami, naj vam po končanem šolanju povedo in pokažejo, kaj so tisti dan počeli. Tako boste hitro ugotovili, ali potrebujejo vašo pomoč.

Imejte v mislih, da je tudi šolanje na daljavo trenutna situacija, ki se ji vsi prilagajamo, tako otroci kot starši in učitelji. Ne bodite nestrpni, če kaj ne bo šlo po načrtu. Najpomembneje je, da obdržite mirno kri in stojite otroku ob strani ter mu nudite potrebno varnost.

Bodite trden steber za svoje otroke in jim pomagajte, da lažje prebrodijo trenutno situacijo.

Ne izogibajte se pogovoru

Strokovnjaki svetujejo, da se s svojimi otroki odkrito pogovorite tudi o novem koronavirusu, informacije pa prilagodite starosti otroka. Pogovoru o koronavirusu se ne izogibajte, saj pomanjkanje informacij poveča otroško stisko.

Otroku omogočite, da spregovori tudi o svojih čustvih in vprašanjih. Dajte mu občutek varnosti in mu pojasnite, da se zdravstvene službe zelo trudijo, da zaščitijo naše zdravje. Z njim se še enkrat pogovorite tudi o zaščitnih ukrepih in kako lahko sami poskrbijo za zaščito pred virusi. Vpričo otrok se izogibajte napovedovanju črnih scenarijev in jim pojasnite, da se včasih v življenju dogajajo tudi takšne stvari, na katere težko vplivamo.

Povejte jim, da je tudi koronasituacija obdobje, ki bo minilo, in da v tem niso sami. Ne obljubljajte jim stvari, če vanje niste prepričani, bodite mirni in iskreni. Z otroki ne spremljajte prepogosto novic o kriznih okoliščinah in ne govorite le o negativnih stvareh. Bodite usmerjeni na pozitivne vidike trenutne situacije in se z otroki pogovorite, kaj lepega nam te razmere prinašajo.

Za varno prihodnost otrok

Otrokom namenite svoj čas in v celoti zaužijte podarjene skupne trenutke, saj bodo še prehitro minili. Pomislite tudi na njihovo prihodnost in kako nepredvidljiva je, kot kažejo trenutne razmere. Zato je zdaj pravi čas, da premislite, kaj lahko glede tega naredite in svojim otrokom zagotovite varno prihodnost tudi, če se vam zgodi kaj nepričakovanega. Rešitev je lahko življenjsko zavarovanje za primer smrti Zavarovalnice Triglav, ki bo poskrbelo za vaše najbližje.

S tem boste poskrbeli za socialno varnost družine, saj bodo v primeru vaše smrti z izplačilom zavarovalne vsote lahko pokrili stroške kredita, šolanja, izpita za avto in podobno.

Ena izmed prednosti Triglav življenjskega zavarovanja je, da se prilagaja vašim življenjskim situacijam, kot so poroka, nakup nepremičnine ali rojstvo otroka in svojo zavarovalno vsoto glede na potrebe spreminjate.

Če želite, lahko zavarovanje kombinirate z dodatnimi zavarovanji in poskrbite za lastno varnost v primeru nezgode ali smrti.

Varno prihodnost lahko za svoje najbližje zagotovite že z nizkimi premijami, še posebej če ste mlajši in imate zdrav življenjski slog. Zavarovanje lahko sklenete kar prek spleta TUKAJ in ste s tem deležni ugodnejše premije.

Novim življenjskim situacijam, kot so rojstvo otroka, poroka ali selitev, se boste lažje prilagodili tudi s pomočjo brezplačnih priročnikov, ki jih enostavno prenesete TUKAJ.