Uporabno
1848 ogledov

Pazljivo pri izbiri šolskih copat!

Vučko
1/4
Vučko
Veliko pozornosti morajo starši posvečati primerni obutvi za razvijajoča se stopala svojih otrok. Šele okoli 16. leta so človeška stopala dokončno razvita, zato je pomembno, da tudi pri najstnikih še pazimo na primerno obutev.

Prvi otroški koraki so povezani z velikim veseljem, starše pa tudi opomnijo, da je čas za primerno otroško obutev. Skrbno izbrani copati in čevlji bodo poskrbeli za zdrav razvoj malčkovih stopal in pomagali zmanjšati verjetnost težav s stopali tudi kasneje.

Otrokove nogice rastejo v svetlobno hitrem času, zato je prvo pravilo otroške obutve, da sproti preverjamo, če je otroku res (še) prav. To velja tudi kasneje v najstniških letih, ko se mnogi otroci ne želijo ločiti od svojih najljubših copat in čevljev.

Napačna izbira obutve lahko otroku povzroči veliko nevšečnosti. Od deformiranih stopal, do napačne hoje in težav s hrbtenico. Zato je izredno pomembno, da obutev izberemo skrbno in ob upoštevanju smernic ortopedov.

Vučko | Avtor: Vučko Vučko
Tudi copati so pomembni

Do konca osnovne šole bo vaš otrok največ časa "preživel" v copatih. Zato je pomembno, da tudi izbiri primernih vrtčevskih in šolskih copat posvečate veliko pozornosti. Do četrtega leta starosti morate svojemu malčku stopala meriti vsakih šest do osem tednov, saj v tem času stopala izredno hitro rastejo. Kasneje preverjajte ustrezno velikost na tri mesece in seveda tudi v primeru, če vas vaš otrok opozori, da so mu copati neudobni.

Pri izbiri šolskih copat in copat za vrtec, kot tudi ostale obutve, vedno pazite na fleksibilnost in mehkobo. "Za optimalen razvoj otroških stopal se priporoča nizka obutev, ki je v sprednjem delu dovolj široka, da imajo prstki prostor in niso utesnjeni, ter predvsem najpomembnejše, da je obutev mehka," opozarjajo strokovnjaki družinskega podjetja Vučko, ki že več kot 35 let skrbijo za kakovostno obutev otroških nogic. Časi, ko so ortopedi priporočali trdo oporo, so mimo. Vse do pubertete sedaj priporočajo mehko obutev.

Copate bo vaš otrok nosil tudi do osem ur na dan, če doma nosi tudi hišne copate, pa tudi do 16 ur na dan. Zato je pomembno, da so copati za vrtec oz. šolski copati zračni in pustijo nogi, da "diha". Na podplatih pa mora guma oz. nedrseči material poskrbeti za varno hojo na vseh podlagah.

Vučko | Avtor: Vučko Vučko

Tekstilni ali usnjeni copati, kateri so boljši?

Tehnologija je napredovala tudi v tekstilni industriji, s tem je usnjena obutev izgubila status prve izbire. Vrhunsko izdelana tkanina ima boljše tehnične lastnosti kot usnje, je zračnejša in odpornejša na obrabo. Podjetje Vučko copati za izdelavo tekstilnih šolskih copat uporablja trpežno, ognjevarno, brušeno mikro tkanino z videzom semiša, katera je izdelana iz izjemno tankih in kompaktnih sintetičnih vlaken, ki dopuščajo dihanje, omogočajo hitro sušenje in preprosto čiščenje ter obenem preprečujejo nastanek pršic v tkanini.

Enobarvni, z vzorci, najljubšo živaljo ali prikupnimi motivi. V spletni trgovini Vučko boste našli bogato izbiro različnih modelov šolskih copat in copat za vrtec in dom. Izbirali boste lahko tudi med tekstilnimi in usnjenimi copati ter krznenimi copati za mrzle zimske dni. Za kateri material se boste odločili je seveda odvisno od otrokovih preferenc. Prav gotovo pa boste našli pravi par za vas in vašega otroka.

Če vašemu otroku copati ne bodo prav ali mu le ne bodo všeč, lahko copate Vučko vrnete v roku 14 dni.