Uporabno
628 ogledov

Pet načinov kako s Huaweijevo 5G tehnologijo zaščititi bivalno okolje

5G Huawei
Prvi ponedeljek v oktobru je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za svetovni dan bivalnega okolja. Pri tem vsi najprej pomislimo na stanovanje ali hišo oziroma na naš dom. A naše bivalno okolje obsega mnogo več. Zeleno okolje in narava postajata dva izmed najpomembnejših dejavnikov pri iskanju prijetnega in zdravega bivalnega okolja, še posebej v mestih. Da bo takšno okolje v bodoče bolj dostopno, pa se moramo do okolja vsi obnašati odgovorno. Pri tem nam lahko na različne načine pomaga tudi tehnologija pete generacije (5G), ki poleg hitrejšega interneta, prinaša tudi mnoge druge koristi za kakovostnejše življenje posameznika in družbe.

Pametno upravljanje prometa

5G | Avtor: Huawei Huawei

Eden največjih vzrokov za onesnaženost zraka je promet. S pomočjo 5G tehnologije, avtonomno upravljanim in pametnim nadzorom prometa, je možno te emisije zmanjšati tudi do 20 odstotkov. Pametno upravljanje prometa vključuje integriran sistem senzorjev in radarjev ter analizo pridobljenih podatkov v realnem času. Na tej podlagi lahko pomembno izboljšamo prometne tokove. Številna IT in zagonska podjetja ter lokalne uprave po svetu takšne pametne rešitve že razvijajo in uvajajo, vključno v partnerstvu s Huaweijem.

Pametno upravljanje voda

Pri pametnem upravljanju z vodo ne gre le za nadzor mestnega vodovodnega omrežja. Pametno upravljanje z vodo v realnem času spremlja vse ključne parametre, ki vplivajo na porabo vode v vsakdanjem življenju, od količine vode, ki jo potrebujejo rastline do vremenskih vplivov in porabe vode v naših domovih. Huawei ima številne izkušnje z upravljanjem takšnih kompleksnih pametnih sistemov, ki lahko tudi za več kot tretjino zmanjšajo porabo vode.

Pametni domovi

5G | Avtor: Huawei Huawei

Pametni domovi in pametne zgradbe niso odlična rešitev zgolj za glasovno upravljanje ali upravljanje na daljavo, temveč tudi za učinkovito porabo energije. Pri tem je ključno sprotno spremljanje dogajanja v zgradbah, kar zahteva zbiranje podatkov s čim manjšo zakasnitvijo. Zahvaljujoč 5G tehnologiji je danes možno vse te procese avtomatizirati, pospešiti, sprejeti hitre odločitve ter zmanjšati porabo energije stavb. Takšen koncept učinkovite rabe energije, na podlagi podatkov pridobljenih skozi senzorje, se že s pridom uporablja pri sistemih javne razsvetljave.

Poleg tehnologije 5G, interneta stvari, umetne inteligence in zgoraj omenjenih možnosti aplikacij 5G tehnologije, pa je najpomembnejši dejavnik seveda človeška inteligenca. Zahvaljujoč tehnologijam in storitvam, ki bodo v bližnji prihodnosti uvedene na temelju 5G tehnologije, bo naš planet bolj zelen in trajnostno naravnan.