Uporabno
9834 ogledov

Petrol bo tako omilil brutalne podražitve elektrike in plina

Elektrika, položnica, podražitev Profimedia
Potem ko so cene energentov na svetovnem trgu skočile v nebo, so tudi slovenski ponudniki električne energije in zemeljskega plina napovedali neizogibne podražitve. A pri Petrolu so našli rešitev ter poskrbeli za to, da se bo lahko vaša mesečna položnica spremenila za manj kot en evro.

Temu, da je borza energentov ponorela, je botrovalo več dejavnikov, pojasnjujejo pri Petrolu. Začelo se je z lansko relativno mrzlo in dolgo zimo, ki je terjala močnejše in daljše ogrevanje, kar je izpraznilo zaloge plina po Evropi. Svoje sta terjala tudi začetek pospešenega razvijanja cepiv proti covidu-19, ki je znova zagnal gospodarsko aktivnost, in večje povpraševanje po energentih. Ponudba pa, med drugim tudi zaradi slabe proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov čez poletje, temu ni mogla slediti.

Skladišča zemeljskega plina po Evropi so tako še vedno podpovprečno zapolnjena, dobava plina ostaja problematična. V rastočem trendu je tudi cena tako imenovanih emisijskih kuponov – dovoljenj za izpuste ene tone ogljikovega dioksida ali drugega toplogrednega plina enake mase. Nič drugače žal ni s ceno električne energije.

Cene energentov za dobavo v letu 2022 so se tako v zadnjem letu občutno povišale: električna energija za več kot 175 %, cena plina za skoraj 300 %, nafta za okrog 65 % in emisijski kuponi za več kot 125 %.

elektrika | Avtor: Profimedia Profimedia

Ni razloga za paniko

Ob novici, da se bo podražitev na svetovni ravni odrazila tudi na slovenskem trgu in konkretno na položnicah Slovencev, je seveda marsikdo občutil nelagodje, morda celo paniko. Zadnje leto in pol, ko smo kar nekaj mesecev živeli v praktično zaprti državi, so namreč nekateri ostali brez služb, spet drugi so službe sicer obdržali, a zaslužili precej manj kot v času pred epidemijo novega koronavirusa. Vsaka podražitev – bencinskih in dizelskih goriv, hrane, elektrike, ogrevanja – tako močno zareže v družinski proračun in še dodatno obremeni družino.

Najkasneje januarja bodo sicer elektriko podražili vsi dobavitelji pri nas, saj jim drugega, kot da odreagirajo na podražitve na svetovnem trgu, ne preostane. Menjava dobavitelja morda zato niti ni smiselna, saj takšni ali drugačni podražitvi ne boste mogli ubežati. 

A brez skrbi, Petrol je našel rešitev. Podražitev je sicer neizogibna: nov cenik bo za Petrolove gospodinjske in male poslovne odjemalce začel veljati 1. decembra 2021. A so pri Petrolu, čeprav na tržno dogajanje nimajo vpliva, z učinkovitim nabavnim procesom uspeli zagotoviti konkurenčne cene energentov tudi za naslednje leto. Prav tako so našli možnost, da njihove zveste stranke drastične podražitve skorajda ne bodo občutile, če bodo unovčile tako imenovane Zlate točke.

"Ker cenimo vse, ki se za svoje vsakdanje opravke ustavite pri nas, vam v Petrolu omogočamo, da svoj račun elektrike in plina znižate s svojimi nakupi. Člani Petrol kluba za vsak evro nakupa na Petrolu prejmete Zlate točke, pa naj gre za točenje goriva, nakup sendvičev, pnevmatik, vetrobranskih tekočin in več. Zlate točke prejmete tudi za vsako položnico Petrol Elektrike in Zemeljskega plina. Popust v zameno za Zlate točke vam bomo ponudili tudi letos, kar bo bistveno znižalo učinek povišanja cen na trgu," zagotavljajo. 

In kaj konkretno to pomeni, ko gre za zneske na položnicah?

S popustom na Zlate točke je lahko redna cena energenta letos in v naslednjem letu nižja tudi do 20 %. Za povprečnega uporabnika elektrike bo to pomenilo podražitev tudi manj kot 1 € na mesec!

Od 15. novembra 2021 lahko Zlate točke zamenjate za naslednje popuste. Zlate točke unovčite na spletu ali pa s klicem na brezplačno številko 080 22 66. 

Položnice, računi, elektrika, stroški, denar, finance | Avtor: Profimedia Profimedia

Ne dražijo se vse postavke na položnici, ampak le ena

Če boste pozorno pogledali položnico za elektriko ali za plin, boste hitro videli, da se na njej skriva več različnih postavk. Ena od njih je dejanska cena porabljene energije, ki predstavlja slabo polovico celotnega zneska. Preostala polovica pa so omrežnine, trošarina, prispevki in dajatve, ki jih določa država. Končni znesek, ki ga morate plačati, je torej skupek vseh teh postavk na položnici.

Ker se ob napovedanih podražitvah draži samo ena postavka na položnici, in sicer energija, se bo končni račun vseeno povišal manj, kot če bi se podražile tudi vse ostale postavke na položnici. Čeprav se bo torej 1. decembra cena elektrike za gospodinjstva dvignila za nekaj manj kot 30 %, to ne pomeni, da bo znesek vaše položnice, ki ga morate vsak mesec poravnati, višji za 30 %. Pravzaprav bo končni račun za povprečnega odjemalca (ta po podatkih Agencije za energijo porabi okoli 4.100 kWh energije na leto) višji le za nekaj več kot 10 %, kar znese približno sedem evrov.

Če pa unovčite še Zlate točke in vklopite 20 % popust, bo vaš končni račun višji za zgolj okoli dva odstotka oziroma 0,85 evra na posamezno položnico. 

elektrika | Avtor: Profimedia Profimedia

Še nekaj konkretnih nasvetov, kako privarčevati pri elektriki

A ne glede na vse, bo za tem, ko se bodo podražitve zgodile, treba malce bolj 'popaziti' na to, koliko elektrike porabljamo kot prej. Tukaj je nekaj trikov, s katerimi je boste porabili manj in posledično še nekoliko znižali račun za elektriko:

  • V domu ne puščajte prižganih luči, ki jih ne potrebujete. Kupite lahko tudi varčne žarnice, ki porabljajo znatno manj kot običajne.
  • Enako kot za svetila velja za električne naprave v vašem domu. Naj vam ne gori televizija zgolj za kuliso, medtem ko na primer kuhate, čeprav je v resnici ne utegnete gledati. Če ste zaključili delo z računalnikom, ga izklopite, kajti če boste pozabili nanj in bo ostal prižgan, boste s tem po nepotrebnem porabljali elektriko.
  • Perilo perite v pralnem stroju in ga sušite v sušilnem stroju v času nižje električne tarife, ali kot rečemo pogovorno, v času 'poceni toka'. Prav tako takrat zaženite pomivalni stroj, če vas posoda lahko počaka. Čas nizke tarife je vsako noč med 22. uro zvečer n 6. uro zjutraj, ter ob sobotah in nedeljah vseh 24 ur.
  • Uporabljajte novejše, varčne električne naprave. Te bodo porabile manj elektrike kot tiste zastarele, ki so zelo 'požrešne', ko gre za električno energijo.
  • Če ogrevate s pomočjo elektrike, poskrbite, da vam toplota ne bo uhajala iz stanovanja oziroma hiše (dobro tesnjenje oken in vrat, dobra izolacija). Prav tako bodite oblečeni letnemu času primerno in posledično temu prilagodite gretje. V hladnejših delih leta doma torej nosite dolge hlače in malce debelejšo majico (namesto kratkih hlač in rokavov) in tako boste lahko posledično tudi kurili malce manj.