Uporabno
6945 ogledov

Po Sloveniji odslej tudi z dvopodnimi električnimi vlaki KISS

Slovenske železnice Slovenske železnice
Od januarja se po slovenskih tirih lahko zapeljemo tudi z dvopodnimi (dvonadstropnimi) električnimi vlaki KISS. Ti vlaki vozijo po vseh elektrificiranih progah, največ pa na progah Ljubljana-Dobova in Ljubljana-Jesenice. Potnikom prinašajo poleg večjega udobja, prostornosti in funkcionalnosti tudi izkušnjo pogleda skozi panoramska okna nadstropje višje, kar je zagotovo posebno doživetje.

Lansko leto smo že lahko izkusili boljšo in okolju še prijaznejšo potovalno izkušnjo s 14-timi novimi sodobnimi elektromotornimi enopodnimi vlaki ter 5-timi dizelmotornimi enopodnimi vlaki modela Flirt. V Januarju 2022 so Slovenske železnice svojo ponudbo obogatile še z desetimi novimi dvopodnimi elektromotnimi vlaki modela Kiss. Do oktobra 2022 pričakujemo v prometu še 21 enopodnih elektromotornih ter 16 enopodnih dizelmotornih vlakov modela Flirt.

1/16
Slovenske železnice


Kot novi enopodni vlaki modela FLIRT, tudi novi dvopodni električni vlaki modela KISS nudijo potnikom več udobja in funkcionalnosti. Ti vlaki imajo hitrejše pospeševanje in potovalne hitrosti do 160 kilometrov na uro.  Gre za sodobne in prostorne vlake, ki omogočajo enostavnejši vstop in izstop tudi gibalno oviranim osebam – vsi vlaki imajo izvlečno stopnico in dodatno mobilno klančino za invalidski voziček. Na voljo je sodoben potniški informacijski sistem, ki je prilagojen tudi slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim potnikom. Sedeži so opremljeni z vtičnicami za polnjenje elektronskih naprav, na voljo je brezplačen Wi-Fi signal ipd. Tudi ta model vlaka nudi več prostora za prevoz koles, velika panoramska okna, prostorne toaletne prostore, prilagojene gibalno oviranim osebam s previjalno mizo za otroke idr. Pomemben je tudi okoljevarstven vidik, saj so tudi ti vlaki energetsko varčni.

Slovenske železnice | Avtor: Slovenske železnice Slovenske železnice

Novi vlaki pomenijo pomemben prispevek h kvaliteti storitev potniškega prometa Slovenskih železnic in hkrati javnega prometa v Sloveniji. Kot družba se vedno bolj zavedamo, da veliko avtomobilov pri eni hiši ni ekonomična izbira, ne za naše denarnice, ne za okolje. Vožnja avta zahteva našo polno pozornost, hkrati pa smo izpostavljeni tudi večji nevarnosti v prometu, medtem ko lahko čas na vlaku izkoristimo za počitek, branje, delo na računalniku, telefonu … Z vlaganji in izboljšanjem ponudbe javnega prometa lahko pridobimo veliko dobrega za družbo.

Namige in ponudbe za potovanja z vlaki lahko preverite na www.slo-zeleznice.si. Dobrodošli na vlakih!

Slovenske železnice | Avtor: Slovenske železnice Slovenske železnice