Uporabno
1073 ogledov

Pod Kamniškimi planinami živijo zdravo

SVRK CKZ Kamnik
Krepitev zdravja za vse v Kamniku

Skrb za zdravje in dobro počutje še preden se pojavijo zdravstvene težave. Dobri nasveti in koristna predavanja. Obogatitev vsakdana, krepitev medosebnih stikov, druženje in neformalno povezovanje z lokalnim okoljem. To so glavni vzroki, da se obiskovalci vedno znova vračajo in pridružujejo aktivnostim Centra za krepitev zdravja v Kamniku. Pester program dogodkov z naslovom Pod Kamniškimi planinami živimo zdravo! pripravljajo tudi med 11. in 18. majem v okviru kampanje EU projekt, moj projekt 2019. Začnejo že v soboto s tekmovanjem treh generacij - najbolj FIT družina, ki bo potekalo v obliki iger brez meja, nadaljujejo pa s pohodi na sv. Primoža in Veliko planino, kmečkimi olimpijskimi igrami, peko kruha, nabiranjem zelišč in degustacijo lokalnega Velikoplaninskega sira Trnič, različnimi predavanji za nosečnice, meritvami ter testiranji, kvizi, igrami in drugim dogajanjem za vse generacije.

SVRK | Avtor: SVRK SVRK

To je sicer samo eden od več kot 100 dogodkov, ki se bodo v več kot 50 krajih po Sloveniji med 11. in 18. majem odvili v kampanji EU PROJEKT, MOJ PROJEKT 2019. Preko poučnih delavnic, ogledov ter rekreativnih pohodov, poskušanj dobrot slovenskih kmetij, gledaliških predstav in drugega pestrega dogajanja lahko skupaj odkrivamo sledi več kot 10.000 projektov, ki smo jih v Sloveniji v zadnjih 15 letih uresničili s pomočjo evropskih sredstev. Med njimi je tudi 25 zdravstvenih domov iz vse Slovenije, ki sodelujejo v projektu nadgradnje in razvoja preventivnih programov za otroke, mladostnike in odrasle, podprtem tudi z 9 milijoni evropskih sredstev. Strokovnjaki iz zdravstvenih domov skupaj z lokalnimi skupnostmi načrtujejo in izvajajo različne aktivnosti, s katerimi prebivalce spodbujajo k zdravemu načinu življenja. S pomočjo Ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki v vzporednem projektu MoST (Model skupnostnega pristopa za krepitev zdravja in zmanjševanje neenakosti v zdravju v lokalnih skupinah) skrbita za strokovno podporo oblikovanja preventivnih programov, premoščajo ovire pri dostopu do preventive in tako prispevajo k boljšemu zdravju vseh prebivalcev.

Center za krepitev zdravja v Kamniku sicer celo leto organizira številna predavanja in delavnice, športne dejavnosti in druge zanimive aktivnosti za vse generacije, preko katerih se lahko poučimo o dobri skrbi za svoje zdravje. Pridružite se jim v skrbi za svoje zdravje že ta teden. Več o kampanji in dogodku na www.eu-skladi.si.