Uporabno
1924 ogledov

Podjetniki, to je trenutno najbolj vroča podjetniška točka!

www.carinthia.com
Dežela, ki smo jo poznali predvsem po turizmu, lepi pokrajini, številnih jezerih in nakupovanju, se je bliskovito in zelo uspešno razvila v inovativno visokotehnološko središče. S prihodom največjih svetovnih podjetij je postavila ekosistem, ki podpira, spodbuja in privablja številna, tudi slovenska, podjetja z najrazličnejših področij. In prav vsem, tudi slovenskim podjetjem, so na voljo enake spodbude, pomoč in sredstva!

Avstrijska Koroška, nam najbližja avstrijska dežela, že nekaj let intenzivno vlaga v tehnološki in poslovni razvoj ter podpira prihod tujih podjetij. Privabila je lepo število velikih mednarodnih podjetij, kar je odprlo možnosti za rast in razvoj tudi vsem manjšim. Nekaj slovenskih podjetnikov je že uspešno uveljavilo možnosti, ki jih ponuja spodbudno okolje z izjemno infrastrukturo.

avstrijska koroška | Avtor: www.carinthia.com www.carinthia.com

Najboljša odskočna deska za globalno poslovanje

Zakaj avstrijska Koroška? Razlogov je kar nekaj: geografsko nam je blizu, prometno je dostopna, tu je močna slovenska manjšina, številni ljudje govorijo nemško in slovensko, ni velikih kulturnih razlik. Predvsem pa je referenca iz Avstrije izjemna popotnica za vstop na trge, s katerimi Avstrija dobro sodeluje, denimo za nemški trg. Možnosti za širitev so torej globalne.

 | Avtor: www.carinthia.com www.carinthia.com
“Tuja podjetja, ki začnejo delovati na avstrijskem Koroškem, ugotovijo, da so na avstrijskem trgu neprimerno hitreje sprejeta, če je njihov proizvod izdelan v Avstriji,” pravi Jernej Dvoršak iz Agencije za spodbujanje investicij na avstrijskem Koroškem (BABEG). Veliko podjetij se je namreč odločilo, da zaradi oznake Made in Austria svoj izdelek proizvedejo kar tukaj.

Poleg tega slovenska podjetja po besedah Benjamina Wakouniga iz Slovenske gospodarske zveze (SGZ) avstrijske Koroške uživajo velik ugled. “Slovenija se je dobro razvila, ima izjemne strokovnjake, usposobljeno delovno silo, prebojne ideje. Zato se ne gre čuditi, da imamo s Slovenijo več blagovne izmenjave kot z neprimerno večjo Kanado. Radi nastopamo v vlogi graditelja mostu med Slovenijo in Avstrijo,” pravi Wakounig.

Intenzivna pomoč podjetjem na vsakem koraku

Avstrijska Koroška je torej najbolj logičen korak pri globalizaciji poslovanja. Bližina, dobre logistične povezave, majhne kulturne razlike in razvitost tehnološke infrastrukture so le nekatere prednosti tega okolja. Ena večjih je zagotovo intenzivna podpora, ki so jo podjetja deležna na vsakem koraku. Deželna vlada je ustanovila številne podporne mehanizme, sklade in agencije, ki tujcem in tujim podjetjem bistveno olajšajo prihod, selitev in poslovanje v tej deželi.

68 milijonov evrov podpor za podjetja, tudi slovenska, je na avstrijskem Koroškem na voljo za leti 2020 in 2021.

Slovenski investitorji so deležni enakih spodbud kot avstrijska podjetja.

avstrijska koroška | Avtor: www.carinthia.com www.carinthia.com

“Ko investitor izkaže interes, mu dodelimo svetovalca,” pravi Jernej Dvoršak iz BABEG-a, ki aktivno stimulira tuja podjetja k prihodu na avstrijsko Koroško. “Ta mu pomaga pri ustanovitvi podjetja, pravnih in administrativnih zadevah, iskanju poslovnih prostorov ali proizvodne hale, delavcev, ter kar je še najpomembnejše, pri podjetniškem svetovanju in povezovanju z lokalnimi podjetji.”

Za vse interese podjetij, posameznikov in raziskovalcev, ki se želijo s svojimi idejami preizkusiti čez mejo, obstajajo mehanizmi, dostopne in učinkovite rešitve ter finančne spodbude. Več o teh možnostih preberite tukaj.

Slovenska podjetja že uspešno prisotna na avstrijskem Koroškem

Eno od podjetij, ki se je že uspešno uveljavilo na avstrijskem Koroškem in uporabilo ta trg za poslovno rast in razvoj, je uspešno slovensko podjetje LOTRIČ Meroslovje iz Selc. Ob ustanovitvi izpostave v Tehnološkem parku v Beljaku so bili deležni intenzivne pomoči pri pravnih zadevah, pri iskanju optimalne lokacije za izpostavo in nato tudi pri iskanju in pridobivanju ustreznega kadra.

 | Avtor: www.carinthia.com www.carinthia.com
“Na avstrijskem Koroškem smo prisotni štiri leta. V Tehnološkem parku smo dobili prostore po ugodni ceni, infrastruktura je prijetna, logistične povezave so odlične. Predvsem pa povezave, ki jih imamo podjetja s fakultetami, Gospodarsko zbornico Koroške in drugimi ustanovami, ustvarjajo mikrokozmos podjetništva na enem mestu. Spoznali smo, kako združiti več podjetij v sinergiji in skupaj nastopiti na večjih trgih.” Marko Lotrič, LOTRIČ Meroslovje, z izpostavo podjetja v Beljaku

Idealni pogoji za razcvet novih podjetniških idej in zagonskih podjetij

Imate poslovno idejo, o kateri niste prepričani, ali je uresničljiva in zanimiva za trg? Za zagonska podjetja je na avstrijskem Koroškem rezervirano posebno mesto, ne glede na to, ali je podjetniška ideja še na papirju ali pa je že razvita. Idealna rešitev je Program za inovativno idejo pri Koroški fundaciji za promocijo gospodarstva (KWF). Kot razloži Jernej Dvoršak: "... ta program namreč omogoča podjetniku z idejo, da se za eno leto zaposli v javni instituciji, dobi plačo, pisarno in možnost, da svojo idejo razvije, preizkusi in šele nato ustanovi podjetje.”

avstrijska koroška | Avtor: www.carinthia.com www.carinthia.com

Tudi Tadej Čertov, koroški Slovenec in ljubiteljski čebelar, je imel podjetniško idejo. V času študija na Dunaju je namreč imel veliko težavo, saj zaradi odsotnosti ni mogel spremljati stanja svojih čebeljih družin. V enem letu, ko mu je sklad KWF zagotovil socialno varnost, je lahko v miru razvijal svojo idejo o tehtnici za čebelnjake. Ta spremlja težo čebelnjaka, čebelar pa lahko iz tega sklepa, kdaj čebele odidejo na pašo. Čertov je idejo v enem letu razvil in jo lahko ponudil na trgu.

Tadeju Čertovu je na podjetniški poti intenzivno pomagal tudi inkubator Build!, ki je sicer osredotočen na zagonska podjetja na tehničnem področju. Podjetjem pomaga tako v času, ko šele izrisujejo ideje, kot tudi v zagonski fazi in kasneje. Povprečna uspešnost zagonskih podjetij, ki jim pomaga inkubator Build!, je kar 80-odstotna.

 | Avtor: www.carinthia.com www.carinthia.com
“Build! je nadzoroval vse faze razvoja in pomagal pri pripravi poslovnega načrta. Hkrati pa nas je povezal z drugimi podjetji na našem področju in nam omogočil svetovanje, v katero so vključeni poslovneži z dolgoletnimi izkušnjami.” Tadej Čertov, BeeSaver

Spodbude so tako na voljo vsem in delujejo podporno v vseh fazah poslovanja, od vstopa na trg, razvoja poslovanja do lansiranja produktov na regionalni in nacionalni trg. Ne glede na to, s katero od podpornih institucij boste vzpostavili prvi stik, vedno boste napoteni v pravo smer in dobili odgovore na vsa vaša vprašanja.

Na avstrijskem Koroškem se podjetnik res težko počuti samega. Nobeno podjetje – domače ali tuje – ni prepuščeno samo sebi. Številne institucije so tu, da vam ponudijo pomoč v vseh fazah - pri ustanovitvi podjetja, zaposlitvi, študiju ali ob selitvi v novo okolje z vso družino. Avstrijska Koroška res nudi neslutene možnosti za posel, investicije, razvoj, delo in življenje!

Koga na avstrijskem Koroškem poklicati, če imate dobro podjetniško idejo? Kje zaprositi za subvencije, mentorstvo, podjetniške povezave? Vse odgovore in kontaktne podatke najdete v brezplačni e-knjigi.