Uporabno
2131 ogledov

Poskrbite za zdravje svojih zob zdaj

ščetkanje zobje umivanje zob
1/4
Shutterstock
Pravilna skrb za zobe ni le pomembna za zdravje zob in ustne votline, ampak za celotno telo.

Od malega nas naučijo pravilne skrbi za zobe. Redno ščetkanje in nitkanje pa žal nista vedno dovolj, da se izognemo boleznim, ki jih prinašajo ustne bakterije. Zato je izrednega pomena, da poleg temeljite ustne higiene doma ne pozabimo tudi na redne preventivne obiske pri zobozdravniku.

Le okoli en odstotek vseh obiskov v slovenskih zobnih ambulantah je preventivnih. Velika večina Slovencev torej zobozdravnika obišče šele, ko so se težave v ustni votlini že pojavile.

umivanje zob | Avtor: Profimedia Profimedia

Ne zanašajte se na kurativo

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ugotavlja, da je "ustno zdravje povezano s splošnim zdravjem". Mnoga obolenja se začnejo v ustih in se nato razširijo na telo. Velja pa tudi obratno, nekatere sistemske bolezni se s svojimi znaki najprej izrazijo v ustni votlini. Pomembno je, da že ob prvih znakih obolenj obiščemo zdravnika, saj se bomo lahko tako izognili dolgotrajnemu zdravljenju.

Zivljenje 18.03.13, zobozdravnik, pacient, foto: Shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Še bolje pa je, da obiskujemo zobozdravnika redno, saj je preventiva boljša od kurative. Zobozdravnik bo lahko prepoznal prve znake najbolj pogostih obolenj, ki pestijo našo ustno votlino. Karies in parodontalna bolezen sta med vsemi boleznimi ustne votline najbrž najbolj razširjeni.

 

Strokovnjaki ocenjujejo, da našo ustno votlino naseljuje kar 20 milijard bakterij oziroma med 600 in 1000 različnih bakterijskih vrst.

Kisline, ki jih tvorijo bakterije v zobnih oblogah pri razgrajevanju sladkorja iz hrane v naši ustni votlini, raztapljajo zobno površino, posledica tega pa je karies. Če ne ukrepamo pravočasno, se lahko postopno razvije vnetje zobne pulpe, kar lahko privede do izgube zoba. Tudi parodontalna bolezen je povezana z zobnimi oblogami. Neodstranjene obloge lahko namreč povzročijo vnetje obzobnih tkiv, kar lahko privede do izgube tkiv, v končni fazi pa prav tako do izgube zoba. Zdravje obzobnih tkiv je povezano tudi z boleznimi srca in ožilja, zapletov med nosečnostjo in nekaterimi presnovnimi motnjami.

Zobje zobozdravnik karies | Avtor: Profimedia Profimedia

Ukrepajte, preden se razvijejo obolenja

Zobozdravnik | Avtor: Profimedias Profimedias
NIJZ priporoča, da vsaj enkrat letno obiščemo zobozdravnika, ne glede na to, ali imamo težave ali ne. Obvezno zdravstveno zavarovanje enkrat letno krije redni pregled pri zobozdravniku. Upravičeni ste do standardnih storitev in materialov, za uporabljene nadstandardne storitve pa boste morali plačati iz lastnega žepa, tudi če imate sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Tako na primer za redno odstranjevanje zobnega kamna, ki je bistven ukrep za preprečevanje kariesa, predvsem pa parodontalne bolezni, po 18. letu starosti plačate v celoti. Da bi se izognili stroškom za nadstandardne storitve, sklenite dodatno zavarovanje.

V sklopu zavarovanj Triglav zdravje se lahko odločate med zavarovanji Zobje in Zobje+. Zavarovanji krijeta nadstandardne zobozdravstvene storitve, bele zalivke, protetično rehabilitacijo v primeru nezgode, nadomestilo v primeru raka ustne votline s potrebo po protetiki, zavarovanje Zobje+ pa po dveh letih karence dodatno krije tudi zobozdravstveno preventivo, na primer čiščenje zobnega kamna, in protetiko.