Uporabno
1872 ogledov

Potujte varno

Avto covid-19 virus maska Profimedia
Ob tem, ko se življenje počasi, zelo počasi, vrača v normalo, se ponovno odpirajo tudi možnosti javnega prevoza in potovanj z vlaki. Ob vseh preventivnih in higienskih ukrepih, za katere so poskrbeli na slovenskih vlakih, je to lahko celo najvarnejši način potovanja.

Ob postopnem vračanju ljudi na delo in odpiranju nekaterih dejavnosti se ponovno povečujejo tudi dnevne migracije v službo in nazaj domov. Vožnja v polnem avtomobilu pa ni nujno najbolj varna opcija za prevoz. V avtu smo na zelo majhni razdalji in težko vzdržujemo priporočen varen razmik. Poleg tega ne vemo natančno, kdaj in kako je bil očiščen ali razkužen, če ni to naše vozilo. Tako se lahko osebni prevozi izkažejo za precej tvegan način prevoza.

Javni transport zagotavlja varnost

Vlaki in ostali javni transport so tako lahko varnejša opcija za prevoz v službo, po nujnih opravkih ali na službeno potovanje. Slovenske železnice so še posebno pozornost posvetile varnosti in zaščiti svojih uporabnikov in vzpostavile številne varnostne mehanizme in ukrepe.

Razkužilo | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot kaže, pa tudi v tujini številne študije potrjujejo, da so higienski ukrepi bistveno prispevali k temu, da so vlaki in javni transport postali celo eno varnejših področij v času epidemije korona virusa.

Riziko okužbe na vlaku veliko manjši kot na drugih javnih mestih

Raziskovalci tako ugotavljajo, da so ravno zaradi strogih ukrepov, sprejetih v času širjenja korona virusa, vlaki postali veliko bolj varni za zadrževanje in uporabo kot ostali prostori. Kot pravi študija Univerze v Leicestru, bi bilo število obolelih bistveno manjše oziroma ne bi tako hitro naraščalo, če bi se tudi na drugih javnih površinah (kot so ulice in trgovine) držali tako strogih varnostnih ukrepov.

Podatki številnih držav kažejo, da lahko le minimalen odstotek okužb potencialno pripišemo prenosu na javnem transportu. Na seznamu prednjačijo pisarne, trgovine, čakalnice, druženje in skupni prevozi, domovi za ostarele in podobne lokacije.

javni prevoz, vlak, korona | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav tako je zanimivo, da na primer Hong Kong, kjer si življenja brez javnega prevoza praktično ne gre zamisliti in ga dnevno uporablja velika večina prebivalcev, beleži bistveno nižji odstotek okužb v času pandemije kot zahodnoevropske države. Podobno kažejo tudi podatki iz Japonske in Singapurja. Razlog za to se verjetno skriva tudi v tem, da so v javnem transportu v teh državah že od nekdaj vajeni uporabe mask. Prav tako tam velja prepoved pitja in uživanja hrane na vlakih, ljudje pa se - tudi zaradi mask - manj pogovarjajo med sabo in tako tudi držijo distanco, kar dodatno preprečuje širjenje virusa.

Prezračevalni sistemi, razmik in gladke površine zmanjšujejo možnost okužb

Poleg tega, da vlaki omogočajo vzdrževanje ustrezne varnostne razdalje med potniki, so tudi lažji za dezinficiranje in sterilizacijo površin. Le-to tudi na Slovenskih železnicah redno opravljajo. Poleg tega so v vse vagone namestili razkuževalnike, kjer si mora vsak ob vstopu obvezno razkužiti roke. Njihovi uslužbenci redno pregledujejo in dezinficirajo vse površine, prav tako pa je poskrbljeno za redno zračenje. Močan in kakovosten prezračevalni sistem na vlakih namreč poskrbi za to, da so zrak izmenja in s tem hitreje odpravijo nevarni aerosoli in virusi.

Kombinacija vseh ukrepov poskrbi za vašo varnost

javni prevoz, vlak, korona | Avtor: Profimedia Profimedia

Obvezno nošenje mask, vzdrževanje razdalje, redno dezinficiranje površin, učinkovito zračenje, razkuževanje rok ob vstopu in izstopu ter vsi ostali ukrepi poskrbijo za to, da so vlaki med najvarnejšimi javnimi površinami. Vsekakor pa so ob tovrstni preventivi zelo priporočljiv način prevoza in potovanj. Poleg tega Slovenske železnice svetujejo, da poskrbite za vašo in varnost vseh ostalih že pred samim potovanjem. To pomeni, da recimo opravite nakup vozovnice preko spleta ali mobilne aplikacije in seveda, da v primeru kakršnihkoli znakov bolezni ostanete doma.

Tako bomo vsi čim prej poskrbeli, da se življenje vrne v normalo in bomo spet lahko bolj brezskrbno potovali in se družili ter se veselili izletov in počitnic - tudi z vlakom - doma in v tujini.

Slovenske železnice | Avtor: Slovenske železnice Slovenske železnice