Uporabno
2341 ogledov

Poznate ta dva bistvena elementa sodobnih streh?

streha
1/8
Etectum
Po strehi se hiša pozna, pravi star ljudski pregovor. In če so nekoč razmišljali le o izbiri in kakovostni izvedbi ostrešja in strešne kritine, moramo zdaj razmišljati tudi o toplotni izolaciji poševnih in hidroizolaciji ravnih streh. Streha je tako postala sistem, ki mora biti izveden strokovno, natančno, popolnoma brez napak.

Odkar toplotno izoliramo strehe, o njih govorimo kot o peti fasadi hiše. Toplotno izolirane strehe so tako pri sodobni gradnji in obnovi skupaj s fasado postale del neprekinjenega stavbnega ovoja vsake stavbe.

Pri novogradnjah je toplotna izolacija strehe obvezna, zanjo je predpisana tudi največja dovoljena toplotna prehodnost, pri obstoječih stavbah pa je odločitev prepuščena lastnikom.

[video: 10742 / ]

V večini stavb so stroški ogrevanja in hlajenja previsoki

Po nekaterih podatkih v Sloveniji kar 70 odstotkov stavb nima ustrezno toplotno izolirane strehe. To pomeni, da stanovalci v teh stavbah za ogrevanje pozimi in hlajenje poleti porabijo bistveno več energije in zato plačujejo bistveno višje račune zanjo, kot bi jih, če bi bile strehe ustrezno in kakovostno toplotno izolirane.  

streha | Avtor: Etectum Etectum


To je še toliko bolj pomembno v hišah, ko je tik pod streho že, ali pa šele bo, bivalni prostor, pa naj gre za poševne ali ravne strehe. Brez toplotne izolacije se prostor pod streho poleti pregreva, zato je bivanje v njem nevzdržno, pozimi pa skozi neizolirano strešno površino uhaja dragocena toplota. Poleti tako porabimo veliko električne energije za delovanje klimatskih naprav, s katerimi prostor hladimo, pozimi pa mora ogrevalni sistem zagotoviti bistveno več toplote, da ga primerno ogrevamo. Oboje povečuje stroške za energijo, kar pa je v zdajšnjih razmerah, ko energenti dosegajo rekordno visoke cene, še toliko večje breme za gospodinjstva.

Odgovor na visoke stroške je toplotna izolacija strehe

Stroške bomo zagotovo znižali, hkrati pa povečali tudi toplotno ugodje v bivalnem prostoru, če se odločimo streho toplotno izolirati. Učinek bo večji, če bo njena debelina zadostna, predvsem pa pravilno položena, tako da bo skupaj z drugimi obveznimi plastmi tvorila kakovosten strešni sistem. Ko gre za toplotno izolacijo, enako velja za poševne in ravne strehe.

Enoznačnega odgovora na vprašanje, kolikšna naj bo debelina strešne toplotne izolacije, ni. Izračun in odločitev je zato najbolje prepustiti strokovnjakom, saj je ta odvisna od toplotnih izgub, zrakotesnosti posameznega objekta in toplotnih mostov, nastanek katerih je treba nujno preprečiti.

streha | Avtor: Etectum Etectum

Bistvo je kakovostna izvedba

Streho lahko toplotno izoliramo z različnimi materiali, vendar bolj kot izbira teh, je, kot pravijo v podjetju Etectum, kjer imajo desetletne izkušnje na področju krovstva, tesarstva, kleparstva in toplotnih izolacij streh, pomembno, kako bo ta vgrajena in kako bodo izvedeni vsi pomembni detajli.

Nepravilno ali površno vgrajena toplotna izolacija lahko pomeni nepotrebne toplotne izgube. Druga težava so lahko toplotni mostovi, ki nastanejo zaradi nepravilne vgradnje, na teh mestih pa se ustvarijo pogoji za kondenzacijo vlage, sledi pa nastanek plesni. Hkrati so toplotni mostovi tudi mesta, skozi katera se izgublja toplota. Zaradi nepravilno vgrajene toplotne izolacije lahko pride tudi do zamakanja, še posebej ob močnih padavinah.  

Odprava napak je draga in zahtevna

Vse to pa poslabšuje bivalne razmere, raba energije je večja, kot bi smela biti, prav tako so višji računi zanjo. Ob tem se je treba zavedati, da je odprava napak in posledic zaradi nekakovostno vgrajene toplotne izolacije draga. Dražja kot izbira kakovostnega strokovnjaka, ki bo svoje delo že prvič opravil v skladu z vsemi priporočili in standardi.

Toplotna izolacija strehe je vsekakor opravilo, ki ga je pametno prepustiti ekipi izkušenih in strokovno podkovanih delavcev. Ob tem je pomembno, da dela potekajo v dogovoru s krovci in tesarji, saj bo le tako streha nad vašo glavo brezhibno delovala kot celota. Ti bodo najbolje vedeli, kaj in kako uporabiti, da bo vaša streha lahko brezhibno opravljala svojo funkcijo, pravijo v podjetju Etectum.

streha | Avtor: Etectum Etectum

Pri ravnih strehah je nujna tudi hidroizolacija

Posebnost ravnih streh je, da je poleg toplotne izolacije ena od plasti sistema tudi hidroizolacija. Mesto, kjer je v ravni strehi vgrajena toplotna izolacija, določa, ali gre za toplo ali hladno streho. Pri topli je toplotna izolacija na zunanji strani nosilne konstrukcije, pri hladni pa na notranji strani. Tople strehe delamo najpogosteje na betonskih ali kovinskih nosilnih konstrukcijah, hladne pa na lesenih stropnih.

Če je pri poševnih strehah lahko težava zgolj toplotna izolacija, pa je pri ravnih lahko dodatna težava nepravilno vgrajena hidroizolacija

Stari pregovor namreč pravi, da obstajata dve vrsti ravnih streh, tista, ki pušča in tista, ki bo puščala. Eden od vzrokov zagotovo tiči v izvedbi hidroizolacije. S kakovostno izvedbo te lahko dokažemo, da pregovor ne bo držal za našo ravno streho. Hidroizolacija konstrukcijo, posledično pa hišo kot celoto, ščiti pred prodiranjem talne ali atmosferske vlage in vode v notranjost. Zaradi pomanjkljive oziroma slabo izvedene hidroizolacije smo lahko priča dvigu kapilarne vlage, vlažnih zidov, odpadanju ometa, plesni. Našteto pa poslabša bivalne pogoje, ti lahko celo postanejo škodljivi za zdravje.

streha | Avtor: Etectum Etectum
Če pri ravni strehi ne odvajamo difuzijske pare v zadostni meri, se kritina lahko napne. Zaradi nadtlaka pare se kritina odlepi od podloge, v njej nastanejo napetosti in pri temperaturnih spremembah, obtežbi s snegom, vodo in pri popravilu strehe kritina razpoka. Najhuje pa je, da voda odteka na drugem mestu, kakor priteka pod kritino, zato mesto poškodbe težko pravilno določimo, pravijo strokovnjaki iz podjetja Etectum. 

Če je razpokan samo zadnji sloj kritine, je najbolje, da po vsej strešni ploskvi nanesemo nov sloj kritine. Za novo kritino uporabimo enak material, kot je bil prejšnji. Bitumenske trakove pa med seboj varimo. Če pa je napaka v izdelavi posameznih slojev, moramo odstraniti celotno strešno kritiko z vsemi sloji in nanesti novo.

 | Avtor:
Izvedbo hidroizolacije na ravni strehi je zato treba zaupati kakovostnemu izvajalcu, ki bo na podlagi znanja in izkušenj dela opravil strokovno in natančno. V nasprotnem bo posledice slabo opravljenega dela težko popraviti. Sanacija slabo izvedene hidroizolacije je zelo zahtevna in draga. Stroški sanacije lahko presežejo stroške prvotne investicije.