Uporabno
1171 ogledov

Pozor! Se vam maje zobna proteza ali imate krive zobe?

Če si želite poravnati zobe z nevidnim zobnim aparatom Invisalign ali si pritrditi protezo z implantati, potem je to pravi članek za vas.

Začnimo s tematiko, ki je zanimiva predvsem starejšim. Če uporabljate, ali vsaj poznate nekoga, ki uporablja zobno protezo, potem veste, da proteza pogosto ni stabilna in je z njo težko govoriti ali dobro prežvečiti hrano. Na spletni strani eZobozdravnik predstavljajo metodo ALL ON 4, s katero se te težave odpravijo in vaše življenje lahko postane enako kakovostno, kot je bilo v mladosti.

Zobje namreč opravljajo pomembno nalogo, česar se zavemo šele, ko z leti zobje zaradi različnih razlogov izpadejo. Najpogostejša vzroka za izpad sta parodontoza ali globoka kariesna obolenja, ki uničijo zob in zobno korenino. Vaš zobozdravnik bo prvi, ki vam bo v primeru izpadlih zob predstavil možnosti, ki jih imate na voljo in jih podrobneje predstavljamo v nadaljevanju prispevka.

Proteza na implantatih - ALL ON 4 ima številne prednosti za paciente, zato so starejši nad njo navdušeni. Ker pa zavarovalnica ne povrne stroškov, jo morate plačati sami. Pred leti so bile cene sistema ALL ON 4 precej visoke, v zadnjem obdobju pa so cene postale precej dostopnejše.

Prva možnost je delna ali totalna proteza, katere stroške krije zdravstvena zavarovalnica in vam pripada vsakih nekaj let, odvisno od vrste zobne proteze. Toda pozor. Za izdelavo zobne protetike se je treba postaviti v čakalno vrsto. Tako lahko na protezo v najboljšem primeru čakate več mesecev, v nekaterih ordinacijah pa lahko tudi več let. Ob tem ni nepomembno, da zavarovalnica krije le najcenejše in posledično manj kakovostne materiale.

 | Avtor:

Druga možnost je izbira samoplačniških protetičnih storitev, kjer ste na vrsti hitro. Če so pri protezah, ki jih plačuje ZZZS, na voljo le najosnovnejši materiali, si pri samoplačniških protetičnih storitvah privoščite kakovostnejše materiale. Cena za totalno protezo se v slovenskih zobozdravstvenih ordinacijah večinoma giblje med 500 in 1.000 evri.

Tretja možnost je pritrditev zobne proteze z implantati. Z razvojem zobnih vsadkov je sodobno zobozdravstvo omogočilo kakovostno nadomestitev manjkajočih zob. Tudi v primeru popolne brezzobosti se lahko zobna proteza pritrdi na več implantatov, kar zagotavlja stabilnost proteze. V nekaterih primerih se proteza pritrdi na 2 zobna vsadka, vendar zobozdravniki priporočajo pričvrstitev na 6 implantatov. Na podlagi pogovorov z zobozdravniki pa lahko ugotovimo, da je najširše uporabljena metoda pritrditev proteze na 4 implantate, po kateri je metoda tudi dobila ime - ALL ON 4.

Nevidni zobni aparat Invisalign

Naraščajoče povpraševanje (predvsem odraslih) po ortodontskih storitvah je omogočilo različne možnosti pri izbiri zobnega aparata, kar je odlična novica za vse, ki si želijo poravnati svoje zobe. Največji napredek v ortodontskem zdravljenju predstavlja zobni aparat Invisalign, ki zobe poravna enako učinkovito kot klasični kovinski zobni aparat.

Poravnava zob pri odraslih je v zadnjih letih postala pravi modni trend. Starost pri tem ni več nobena ovira in za namestitev zobnega aparata se v odrasli dobi odločajo tako ženske kot moški.

Vse hibe, ki jih ima klasični zobni aparat so bile z odkritjem Invisaligna praktično odpravljene. Snemne opornice Invisalign so prozorne in tanke, tako da drugi praktično ne opazijo, da jih imate nameščene na zobeh. Ni več draženja ustne sluznice s kovino in ni več težavnega čiščenja zob, saj opornice enostavno snamete in poskrbite za dobro ustno higieno.

 | Avtor:

Vas zanima, kako poteka postopek poravnave zob? Začne se s pregledom, kjer ortodont na podlagi pregleda ustne votline in ortopana oceni, kakšno zdravljenje je za vas najbolj primerno.

Sledi postopek skeniranja zob s posebnimi zobnimi skenerji, ki vaše zobovje preslikajo v računalniški program. Ortodont nato (skupaj s strokovnjaki podjetja Invisalign) pripravi načrt zdravljenja, na podlagi katerega se izdela celotna serija snemnih opornic, ki jih nato menjavate po dogovoru z ortodontom.

Posebej pomembno je, da je zobni aparat Invisalign samo kakšnih 30 % dražji od zdravljenja s klasičnim zobnim aparatom. Z dobrim priporočilom, ki ga dobite na strani eZobozdravnik, lahko svoj nasmeh izboljšate pri preverjenih ortodontih, s katerimi imajo pacienti dobre izkušnje.

Prednosti sodobnega zobozdravstva

ALL ON 4 in Invisalign sta samo dve od bolj izpostavljenih storitev sodobnega zobozdravstva. Razlika med materiali in storitvami, ki jih dobite v sklopu zdravstvenega zavarovanja, in storitvami oz. materiali, ki so na voljo za zdravljenje zob, je iz leta v leto večja.

V Žurnalu so bili na to temo objavljeni že številni članki, v katerih ste si lahko prebrali med drugim tudi to, kako ZZZS sili zobozdravstveni sistem za odrasle v privatizacijo. V praksi to pomeni, da morate tudi pri zobozdravnikih s koncesijo, kjer opravljate klasične zobozdravstvene storitve, pogosto doplačati za kakovostnejše materiale, saj vam zavarovalnica prizna le najosnovnejše in najmanj kakovostne rešitve.

Zato se številni pacienti sprašujejo, ali sploh še obstaja razlika med koncesijsko in samoplačniško zobozdravstveno ambulanto. Povsem upravičeno razmišljanje, saj je zaradi številnih doplačil v koncesijskem zobozdravstvu ta razlika čedalje manjša.

Ne glede na to, za katero vrsto ambulante se odločite, pa je tu še nekaj nasvetov, na kaj morate biti pozorni pri izbiri zobozdravnika. Pogosto se razlike med ordinacijami namreč opazijo že na prvi pogled in jih lahko preverite tudi sami.

Zobozdravniki, ki jim je mar za svoje paciente, se zanje potrudijo. Ne samo to, da se redno izobražujejo in da imajo ordinacijo opremljeno po najsodobnejših standardih, ampak je pomembno tudi to, da imajo lepo oblikovano spletno stran, na kateri pacientom predstavijo storitve, ki jih nudijo ter predstavijo vsaj cenik osnovnih storitev. Tudi druge pozornosti, kot so sms obveščanje ali manjša darilca povečajo pacientovo zaupanje.

Na spletu boste našli številne informacije o zobozdravstvu. V Sloveniji vam priporočamo obisk portala eZobozdravnik.si, kjer so zbrani številni uporabni nasveti. Od tujih spletnih strani pa velja izpostaviti stran webmd.com, kjer se nahaja resnično velika in strokovno pripravljena baza nasvetov; ne samo iz zobozdravstva, temveč iz celotnega zdravstva.

Za konec pa še najpomembnejše. Da bo zdravljenje potekalo uspešno in da boste zadovoljni, morate zobozdravniku zaupati. Pri tem vam lahko pomaga zobozdravnik, ki si za vas na pregledu vzame dovolj časa in vam odgovori na vsa vprašanja.

Skupaj z njim boste odpravili težavo z zobmi, ki vas moti. Z dobro ustno higieno in rednimi pregledi pa si boste zagotovili dolgoročno lep in zdrav nasmeh.