Uporabno
2706 ogledov

Pozor, to so pasti pametnih telefonov

Telemach Telemach
Čeprav nam pametni telefon na vsakem koraku olajšuje življenje, nam ga lahko nemalokrat tudi zagode. Preverite, na katere pasti morate biti pozorni pri uporabi pametnega telefona.

V današnji družbi je mobilni telefon postal nepogrešljiv in nezamenljiv del našega vsakdana, ki nam omogoča vrsto načinov komuniciranja, pridobivanja informacij in novic ter aktivno in tudi manj aktivno preživljanje prostega časa. Pametni telefoni nam krojijo življenje, zdi se, da je vse naše bistvo skrito vanje. Tudi nosimo ga vsepovsod s seboj; v šolo, službo, uporabljamo ga med nakupovanjem in opravki. Nekateri gredo z njim celo na stranišče.

Telemach | Avtor: Telemach Telemach
Življenje brez pametnega telefona je tako rekoč le še iluzija, a pri tem se je treba zavedati, da tovrsten način življenja za seboj prinese tudi določena tveganja in pasti, na katere mora biti vsak uporabnik pozoren. Da vam bo vaš pametni prijatelj še dolgo zvesto služil, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako kar najbolj pametno ravnati z njim, obenem pa s tem ne škodovati sebi.

Pravilno ravnanje z baterijo

Čeprav so baterije mobilnih telefonov danes že precej bolj zmogljive kot včasih, še vedno ostajajo najbolj občutljiv del naših naprav. Zato je z njimi priporočljivo ravnati kar se da ustrezno in jim tako podaljšati življenjsko dobo. Če je včasih veljalo, da je treba telefon napolniti, ko se baterija popolnoma izprazni, danes velja ravno obratno. Večina naših naprav je opremljena z litij-ionskimi baterijami, ki jih je najbolje polniti malo do pogosto. Če boste telefon najprej do konca izpraznili in ga potem popolnoma napolnili, boste tako močno skrajšali rok trajanja baterije.

Previdno pri virusih

Ker je naš mobilni aparat kot računalnik v malem, je tudi on izpostavljen podobnim tveganjem. Med najpogostejša spadajo virusi, ki se navadno prenašajo brez vednosti uporabnika in nam lahko tudi izbrišejo podatke. Glavni znaki, da je naš mobilni telefon okužen, so nepravilno delovanje aplikacij, (pre)hitro praznjenje baterije, povečan prenos podatkov, nenadzorovano pošiljanje SMS sporočil in klicev ... Da bi se izognili virusom, bodite pozorni na spletne strani, ki jih obiskujete, in na povezave, ki jim sledite, četudi so do vas priromale od znanih pošiljateljev.

Pri pošiljanju ključnih besed bodite pozorni na komercialne številke

sms telefon | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Ponudniki oglasnih sporočil nemalokrat vabijo potrošnike, naj se včlanijo v SMS klube, pri čemer zaračunavajo vsako poslano promocijsko sporočilo SMS. Ko pošljete sporočilo SMS z izbrano ključno besedo na določeno številko, avtomatično pristanete na članstvo v klubu. V SMS klub ste se lahko prijavili tudi s sodelovanjem v različnih nagradnih igrah ali anketah, saj oglaševalci sodelovanje pogosto pogojujejo s članstvom v klubu. V izogib nepotrebnim dodatnim stroškom se je pred naročilom na obveščanje, sodelovanjem v nagradnih igrah ali pri vpisovanju v najrazličnejše SMS klube treba dobro pozanimati, na kaj se prijavljamo in kakšne stroške to potegne za seboj.

 

Nasveti:

• Bodite pozorni na to, če pošiljate sporočilo SMS na štirimestno številko.

• Bodite pozorni, kaj potrjujete.

• Če dobite povratno sporočilo SMS, ki vas vabi, da potrdite splošne pogoje na nekem spletnem mestu, je velika verjetnost, da gre za članstvo v klubu.

• Redno pregledujte svoj račun. Obrnite se na svojega operaterja, če boste zaznali nenavadno postavko na računu. Odjava iz SMS kluba: pošljite SMS s ključno besedo STOP ali ODJAVA na številko, s katere ste prejeli komercialni SMS.

Kraja ali zloraba mobilnega telefona

Ukraden telefon, kraja | Avtor: Profimedia Profimedia
Mobilni telefoni so pogosto tarča tatov, zato v telefon ne smemo shranjevati pomembnih podatkov, kot so številka PIN za bančno kartico in ostale kode PIN. Kraja ali izguba mobilnega telefona je najpogostejša zloraba. Za oškodovano osebo lahko predstavlja velik strošek, ne samo zaradi odtujitve telefona, temveč tudi zato, ker se danes telefon lahko uporablja tudi kot plačilno sredstvo. Prav tako teh podatkov ne pošiljate v sporočilih SMS. Če že shranjujete osebne podatke v mobilnem telefonu, to naredite tako, da niso vsakomur takoj razumljivi. Kodo PIN ali številko bančne kartice lahko "skrijete" in si jo zapišete v imenik kot telefonsko številko.

Nasveti:

• Krajo ali zlorabo mobilnega telefona v najkrajšem možnem času prijavite klicnemu centru vašega operaterja. Tam vam bodo začasno izklopili številko in dali navodila, kako ravnati dalje. Za identifikacijo boste potrebovali svojo davčno številko ali svoj rojstni datum in naslov.

• Krajo ali izgubo telefona prijavite tudi policiji (v Sloveniji na številko 113).

• Lahko zahtevate tudi sledenje ukradenemu ali izgubljenemu telefonu. Zahtevo lahko podate pisno na prodajnih mestih vašega operaterja.

Sklenite najboljši paket!

Da vam bo vaš pametni prijatelj kar najbolje služil, si omislite paket, ki zagotavlja brezskrbno in neomejeno komunikacijo. Telemachovi mobilni paketi VEČ so prava prodajna uspešnica, poleg tega pa jih v skladu z rastočimi potrebami zahtevnih uporabnikov tudi redno nadgrajujejo. Medtem ko paket NAJVEČ že nekaj časa ponuja neomejeno komunikacijo, se mu je zdaj z neomejenim prenosom podatkov pridružil tudi paket ŠE VEČ! Pri Telemachu se lahko odslej pohvalijo s še enim pomembnim dosežkom – na podlagi meritev uporabnikov s pomočjo aplikacije Ookla Speedtest® je namreč uradno potrjeno, da sta Telemachovo omrežje 5G in fiksno omrežje najhitrejši v državi.