Uporabno
12038 ogledov

Praznična sladica, ki bo navdušila: Božično deblo

Pecivo, rulada, sladica, božič, prazniki, božično deblo Profimedia
Božično deblo je sladica, ki ne zahteva hudih pekovskih spretnosti in ki se vam skorajda ne more ponesrečiti. Njena prednost je tudi v tem, da vam njena priprava ne bo vzela veliko časa.

Dr. Oetker | Avtor: Dr. Oetker Dr. Oetker

Veseli december je čas, ko se s peko ukvarjamo nekoliko več kot v preostalih delih leta. Medenjaki in drugi piškoti, praženi mandlji, takšne in drugačne potice so zagotovo slaščice, ki najbolj zaznamujejo praznične dni. Če pa bi radi letos pripravili nekaj drugačnega, a hkrati ne preveč zapletenega, potem se lotite božičnega debla.

Peka, sladica, rulada, božič, božično deblo | Avtor: Pexels Pexels

Hitro in nezahtevno

Priprava te božanske sladice ne vzame veliko časa in zanjo zares ne potrebujete hudih pekovskih spretnosti.

Sestavine

Za biskvit potrebujete:

  • 100 g moke
  • 100 g sladkorja
  • vrečko vaniljevega sladkorja Dr. Oetker
  • pol vrečke pecilnega praška
  • ščep soli
  • 5 jajc
  • 2 žlici olja
  • nekaj žlic mleka (za navlažiti pečeno testo)
  • aroma pomaranče Dr. Oetker

Za kremo potrebujete:

  • čokoladno kremo za torte Dr. Oetker
  • 125 ml mleka

Za okrasitev kupite:

  • 100 g temne čokolade
  • 80 g masla
  • dodatke za okrasitev (po želji)

Dr. Oetker | Avtor: Dr. Oetker Dr. Oetker

Priprava

Najprej se lotite priprave biskvita. Ločite rumenjake od beljakov. Rumenjake penasto umešajte skupaj z navadnim in vaniljevim sladkorjem. Z mešalnikom mešajte toliko časa, da bo sladkor povsem razpuščen oziroma zmlet. Rumenjakovi zmesi nato dodajte dve žlici olja, potem pa postopoma, prek sita oziroma cedila, dodajte še moko, v katero ste že predhodno umešali pecilni prašek. Nato z mešalnikom v trd sneg stepite še beljake, ki ste jim dodali ščep soli, na koncu pa beljakov sneg rahlo s kuhalnico oziroma metlico vmešajte v prej pripravljeno zmes rumenjakov, sladkorjev in moke. Maso ulijte v pekač, obložen s papirjem za peko, in jo razporedite čim bolj na tanko (približno na centimeter debelo). Nato pa pekač postavite za 15–20 minut v pečico, ogreto na 180 stopinj.

Ko je biskvit pečen, ga vzemite iz pečice in ga zvrnite na mokro krpo, po kateri ste prej potresli sladkor. Odstranite peki papir in testo skupaj z mokro krpo zvijte v rulado ter pustite zavito stati toliko časa, da se ohladi.

Medtem se lotite priprave kreme. Vrečko čokoladne kreme za torte znamke Dr. Oetker zmešajte s 125 ml hladnega mleka in nato z električnim mešalnikom stepajte 5 minut pri najvišji hitrosti. Ker ima mešanica Dr. Oetker že dodan modificiran škrob in želatino, kremi ni treba dodajati ničesar drugega, da bi jo učvrstili.

Pecivo, rulada, sladica, božič, prazniki, božično deblo | Avtor: Profimedia Profimedia
Ko je krema pripravljena, odvijte biskvit in ga navlažite z mlekom, v katerega ste dodali nekaj Dr. Oetker arome pomaranče, ter premažite s prej pripravljeno čokoladno kremo. Nato rulado preprosto zvijte nazaj in vse, kar vam še ostane, sta priprava glazure ter okrasitev.

Na pari stopite maslo in temno čokolado. Ko je vse skupaj lepo raztopljeno, masleno čokoladno mešanico preprosto prelijte čez rulado. Nato z vilicami ali zobotrebcem malce razbrazdajte površino, da ustvarite videz lubja oziroma debla, potem pa sladico postavite za nekaj ur v hladilnik, da se shladi. Na koncu sledi še okrasitev po želji – ena od možnosti je dekor za božično zabavo znamke Dr. Oetker. Gre za mešanico rdečih, zelenih in belih mrvic, kosmičev, božičnih dreves in rdečih perlic, ki ustvari pravi prazničen videz. Praktična embalaža s pokrovom pa omogoča enostavno shranjevanje in tudi kasnejšo uporabo.

Izberete lahko tudi drugačno verzijo božičnega debla

Če vam klasičen biskvit in čokoladna krema ne dišita najbolj, lahko pripravite drugačno, svojo verzijo te praznične sladice. Biskvitu lahko na primer dodate mlete lešnike ali orehe, lahko pa se odločite za čokoladni biskvit, ki ga pripravite z Dr. Oetker kakavom za kolače. Tudi krema je lahko drugačna, in ne čokoladna. Vanjo lahko dodate na primer razkoščičene višnje iz kompota, maline, jagode ali banane. Lahko pa rulado pripravite z vaniljevo ali jagodno kremo, ki jo je prav tako za vas pripravil Dr. Oetker. Možnosti je ogromno, zato pustite domišljiji prosto pot ter se povsem prepustite svoji ustvarjalni kulinarični žilici.  

Dr. Oetker je nepogrešljivi partner vsake gospodinje, ki rada peče. V ponudbi imajo mnoge prehranske izdelke in kuhinjske pripomočke, ki močno poenostavijo pečenje. Njihovo pestro ponudbo, recepte in zamisli za dekoriranje si lahko ogledate na njihovi spletni strani.