Uporabno
14263 ogledov

Praznična torta, ki jo preprosto morate poskusiti!

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin Mesec prazničnih obrokov
Omamna kombinacija orehov, jabolk in cimeta vas v tem predprazničnem času ne bo pustila ravnodušnih. Tokrat smo omejene tri sestavine združili s skuto in pripravili slastno praznično navdihnjeno torto.
Pred nami je praznični december, ki velja za enega najbolj gurmanskih mesecev, zato smo za vas v sodelovanju z Eurospinom pripravili projekt: Mesec prazničnih obrokov. Sledite preprostim, ugodnim in nadvse slastnim receptom za razvajanje TUKAJ


Samo tri plasti: Orehov biskvit, jabolčna čežana in skuta

Priprava te praznične sladke pregrehe, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih, je nekoliko dolgotrajnejša, čeprav sicer ni preveč zahtevna. Le malce več potrpljenja in časa vzame, saj je treba pri dodajanju krem vmes dodatno počakati, da se prejšnja plast dobro strdi. A ko boste okusli to božansko torto, ki je po sestavinah kot nalašč za decembrski čas, boste videli, da je vredna vsake minute vašega časa in truda.

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Sestavine za torto premera cca 22 cm

Biskvit:

  • 60 g moke
  • 60 g mletih orehov
  • 120 g sladkorja
  • 3 jajca
  • 0,6 dl mleka Land
  • 0,6 dl olja
  • pol vrečke pecilnega praška
  • žlica ruma

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov
Jabolčna krema:

  • 3 velika, sladka jabolka
  • vrečka vaniljevega sladkorja (in še dodaten navadni sladkor po potrebi – če ste izbrali manj sladka jabolka)
  • cimet Don Jerez po okusu
  • klinčki Don Jerez po okusu
  • koruzni škrob za zgostitev

Skutna krema:

  • 500 g pasirane skute
  • 2 dl kreme za sladice Fior di Natura
  • 100 g sladkorja v prahu
  • koruzni škrob za zgostitev
  • nekaj kapljic limoninega soka

Priprava

Najprej se lotimo priprave biskvita, za katerega hočemo, da je sočen in rahel, zato bo treba najprej ločiti rumenjake od beljakov. Beljake s polovico sladkorja stepemo v čvrst s sneg, rumenjake v drugi posodi s preostalo polovico sladkorja penasto umešamo. Nato sladki rumenjakovi zmesi dodamo mleko, olje, žlico ruma ter vse skupaj dobro premešamo. Sledi dodajanje tako imenovanih suhih sestavin – moko, ki smo ji prej dodali pecilni prašek, skozi sito dodajamo jajčni zmesi in previdno vse skupaj zmešamo v enotno zmes, nato v biskvitno maso vmešamo še mlete orehe. Čisto na koncu sledi še previdno dodajanje beljakov – če ste vse prejšnje sestavine miksali z električnim mešalnikom, zdaj beljake previdno primešajte z lopatko.

Biskvitno maso nato prelijemo v tortni model in jo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, pečemo od 30 do 40 minut (odvisno od pečice oziroma programa, ki ga uporabljate). Najbolje bo, da biskvit ves čas med peko spremljate in proti koncu peke z zobotrebcem preverite, ali je zadosti pečen ali ne. 

Ko je biskvit pečen, ga navlažimo z nekaj žlicami mleka, ki smo mu dodali neka kapljic ruma. Nato pustimo, da se malce ohladi.

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Medtem se lotimo priprave jabolčne kreme oziroma želeja. Jabolka olupimo in jih narežemo na manjše koščke, zalijemo jih z vodo, ki smo ji dodali sladkor, klinčke in cimet po okusu, ter jih dušimo do mehkega. Klinčke (in tudi cimetove palčke, če ste namesto mletega cimeta raje uporabili palčke) odstranimo in podušena jabolka skupaj z nekaj tekočine spasiramo s paličnim mešalnikom. A pozor, tekočine od dušenja jabolk ne sme biti preveč, sicer se vam lahko zgodi, da se vam krema ne bo ustrezno zgostila. Sledi namreč dodajanje koruznega škroba po navodilih na embalaži, ki poskrbi za zgostitev kreme.

Ko je biskvit ohlajen, nanj prelijemo jabolčni žele in torto za toliko časa postavimo v hladilnik, da se jabolčna plast lepo strdi. Medtem se lotimo še zadnje tortne plasti – skutne kreme. Pripravimo jo tako, da v skuto (najlažje z električnim mešalnikom) vmešamo sladkor v prahu, dodamo nekaj kapljic soka sveže limone; nato pa skuti primešamo še stepeno sladko smetano oziroma v našem primeru že sladkan pripravek na osnovi nehidrogenirane rastlinske maščobe iz Eurospina, ki ga stepemo enako kot navadno sladko smetano. Tudi v skutno kremo bomo dodali nekaj koruznega škroba za zgostitev, če ocenimo, da je to potrebno oziroma če želimo skutno kremo dodatno učvrstiti.  Ko je plast jabolčnega želeja strjena, damo nanjo še skutno kremo in torto spet postavimo v hladilnik za toliko časa, da se še zadnja, skutna plast dobro strdi.

Na koncu vas čaka samo še okrasitev torte. Najslajša bo, če dodate nekaj orehov in krhljev jabolka. Pa dober tek!

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Koristni nasveti

Če želite, da bo torta višja oziroma da bodo posamezne tortne plasti debelejše, preprosto obroč za torte zmanjšajte na manjši premier (če imate prilagodljiv tortni obroč). Ali pa uporabite za pripravo posameznih plasti več sestavin. A pri tem pazite, da boste dodatek sestavin pravilno preračunali – sploh pri pripravi biskvita, kjer je točna količina sestavin ključnega pomena, da bo peka biskvitne plasti uspela. Če se boste ušteli pri kremah in zakuhali preveč jabolk ali skutno-smetanove plasti, je namreč preprosto ne uporabite za torto in jo uporabite kje drugje. Na primer kot nadev za palačinke ali kremni dodatek na vrhu mafinov.

Praznična torta vas bo stala toliko ….

Ta slastna praznična torta, ki jo boste zagotovo morali peči še ob kakšnih drugih priložnostih, saj je naravnost božanska, vas bo stala le 5,50 evra. Mnoge sestavine namreč kupite v Eurospinu po nadvse ugodnih cenah. Na primer, 1000 g pšenične bele moke, ki je za pripravo torte potrebujete le malo, stane pičlih 47 centov. Za 1000 g navadnega kristalnega sladkorja v Eurospinu plačate 79 centov, za paket 10 jajc 1,25 evra, s tem da boste za peko biskvita za torto porabili le tri. In tudi ostale sestavine, ki jih potrebujete za ta recept, najdete v Eurospinovih prodajalnah po ugodnih cenah. Zato ne odlašajte in se odpravite v nakup vsega, kar potrebujete za slastne praznične obroke, že zdaj!

Cenovno ugodne Eurospinove izdelke lahko dobite še ceneje, če redno spremljate kataloge s popusti. Aktualni katalog je dostopen TUKAJ.