Uporabno
5358 ogledov

Predajte se dopustu, ne težavam

Poletje Profimedia
Končno je prišel čas težko pričakovanega dopusta. Letos smo nanj čakale dlje kot po navadi, zato se bomo sonca, morja in dobre volje zaužile še za nazaj.

Da bomo v kopalkah popolnoma sproščene in pripravljene na vse vodne aktivnosti ter še kakšno poletno romanco, se moramo na zaslužene počitnice dobro pripraviti. Kako nadležno bi namreč bilo, če bi se ravno na morju pojavilo vaginalno vnetje in z njim bolečine, pekoč občutek ter nadležna srbečica.

Nujen del potovalne lekarne

Prav na dopustu se glivice zelo rade pretirano namnožijo, saj smo se po napornem tempu končno umirile. Obenem so na dopustu številne okoliščine, ki oslabijo naš imunski sistem in povečujejo tveganje za vaginalno vnetje, kot so velika izpostavljenost soncu, drugačna prehrana in pijača, pomanjkanje spanca, pohajkovanje v mokrih kopalkah in podobno.

Ker se na vse mogoče težave nikoli ne moremo popolnoma pripraviti, lahko poskrbimo vsaj za tiste, na katere se lahko. Včasih nas bodo na dopustu jezile nedelujoče vtičnice, drugič nas bodo napadle mravlje, tretjič bodo ravno zaprli tobogan, četrtič nas bo postregel najbolj nesramen natakar na svetu. Proti tem stvarem ni zdravila.

Proti vaginalnemu glivičnemu vnetju pa je. Zato dajmo v potovalno lekarno tudi Lomexin® (fentikonazolijev nitrat), ki bo hitro pomagal pri srbečici, pekočem občutku in tipičnem »skutastem« izcedku. 

Zakaj na dopustu zbolimo

V službi smo nepremagljive, doma smo popolne mamice, partnerice in gospodinje. V hitrem tempu življenja smo v nenehnem stresu, da dosegamo namišljene ideale popolne ženske, ki mora biti lepa, vedno urejena, mora dovolj telovaditi, se veliko pogovarjati in ukvarjati z otroki ter partnerjem, biti uspešna v službi in še in še. Tako si ne dovolimo zboleti. Želja, da bi zmogle čisto vse, nas žene, zato pogosto pozabimo nase in postopoma slabimo svoj imunski sistem.

Zaradi velike izpostavljenosti stresnim situacijam in številnih opravkov niti »nimamo časa zboleti«, četudi so težave že prisotne. Zaradi povečanega sproščanja adrenalina in kortizola se lahko pojavijo dolgotrajna vnetja. Ker nimamo časa za zdrave obroke, posegamo po hrani z veliko sladkorja, ki je dodaten vzrok za nastanek vaginalnega vnetja.

»Privilegij«, da lahko zbolimo in se spočijemo, si žal lahko privoščimo šele na dopustu. Tam se končno sprostimo, zato nas šele tam dohitijo posledice našega mačehovskega odnosa do telesa.

Poletje | Avtor: Profimedia Profimedia

Poskrbite za imunski sistem

Glivična vaginalna okužba se lahko pojavi tudi zaradi zmanjšanja obrambnega mehanizma nožnice, zato je skrb za zdrav imunski sistem izjemno pomembna.

Pomanjkanje časa in hiter življenjski slog negativno vplivata na imunski sistem, saj nimamo dovolj časa za zdravo hrano, gibanje, spanje in iz dneva v dan doživljamo nove in nove stresne dogodke.

Zato še pred dopustom poskrbimo za preventivo, na njem pa z zdravim slogom le še nadaljujmo. Imunski sistem podprimo z uživanjem velikih količin sadja in zelenjave: prav zdaj je čas za slastne lubenice, kumarice, paprike in paradižnike. Ne pozabimo niti na oranžne pigmente ali karotenoide, ki jih najdemo tudi v poletnih melonah in korenčku, privoščimo si ingver, probiotične izdelke, čebulo, maščobne kisline omega-3 in oreške.

Poskrbimo za dovolj gibanja vsaj trikrat na teden po najmanj trideset minut, vsako noč se tudi dobro naspimo. Prav dopust je lahko čas, da končamo slabe navade, kot so spanje pred prižganim televizorjem, pitje alkohola, kajenje, sladka in mastna hrana in podobno. Vse namreč slabi naš imunski sistem in posledično vpliva na razne zdravstvene težave, h katerim spadajo tudi prepogosta vnetja nožnice.

Kako lahko poskrbim za sproščen dopust?

Ste vedele, da se je vsaj enkrat v življenju z glivično okužbo srečalo 75 odstotkov žensk pred začetkom menopavze, vsaka deseta pa se srečuje s ponavljajočimi se okužbami, kar pomeni, da zbolijo vsaj štirikrat na leto?

Simptomi vnetja nožnice se sicer razlikujejo, pri večini pa se pojavijo srbenje, značilen bel grudast izcedek iz nožnice, ki je brez neprijetnega vonja, rdečica ali pekoča bolečina zunanjega spolovila, otekanje zunanjega spolovila in bolečine pri uriniranju ter spolnih odnosih. Le zakaj bi tvegale pokvarjen dopust, če ga lahko rešite z zdravilom Lomexin® (fentikonazolijev nitrat), ki bo od tega trenutka naprej vaš redni del prtljage.

Za sproščen dopust brez glivičnega vaginalnega vnetja lahko poskrbite z zdravilom Lomexin® (fentikonazolijev nitrat), ki zdravi glivične okužbe nožnice in zunanjega ženskega spolovila in je na voljo v vseh lekarnah brez recepta.

Gre za učinkovit izdelek, ki ga odlikuje hiter začetek delovanja, hitro odpravi simptome in ponuja dolgotrajno zaščito. Obenem pa tudi zmanjša pogostost pojavljanja vnetij.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.