Uporabno
6374 ogledov

Preizkusili smo trendi testenine s TikToka

Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Ko zmanjka zamisli za obroke, se pogosto kakšen zanimiv nov recept najde tudi na spletu oziroma na družbenih omrežjih. Tokrat sem se za kosilo lotila testenin s feta sirom in češnjevim paradižnikom, recept zanje pa mi je dala nekaj let mlajša sodelavka, ki redno uporablja eno najbolj atraktivnih družbenih omrežij ta hip TikTok.

A gremo lepo po vrsti. Najprej je bilo treba poskrbeti za zajtrk, ki je prav tako vseboval nekaj paradižnika – tega imajo naši otroci zelo radi, sploh če nanj polijemo nekaj kapljic bučnega olja.

Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

ZAJTRK: Popečeni toasti z jajčnim namazom in rezinami paradižnika

Sestavine:

Priprava:

Jajčni namaz boste imeli pripravljen res hitro, lahko ga namažete na sveže pečen domač kruh, na sveže kupljene žemljice ali pa na popečen toast, kot smo tokrat naredili mi.

Za pripravo namaza potrebujete trdo kuhana jajca. Ko jih olupite, jih skupaj z dvema zvrhanima žlicama kisle smetane in majhno žličko majoneze ter z malo soli in popra v mešalniku zmiksajte do gladkega. Uporabite lahko tudi palični mešalnik, a meni se zdi, da pride bolj gladka tekstura, če uporabim kar klasični mešalnik (mikser po domače). Če želite, da je obrok bolj zdrav, lahko žličko majoneze tudi izpustite.

Jajčni namaz postrezite na popečenih toastih, skupaj z rezinami paradižnika. Našim otrokom je, kot že omenjeno, zelo všeč, če na paradižnik kanem nekaj kapljic bučnega olja. Celo naš najmlajši družinski član obožuje ta zajtrk.

KOSILO: Testenine s češnjevim paradižnikom in feta sirom

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Za kosilo smo tokrat imeli prejšnji dan pripravljeno brokolijevo juhico, ki je nismo vse pojedli, za glavno jed pa smo pripravili trendi testenine s češnjevim paradižnikom in feta sirom, za katere mi je povedala kar nekaj let mlajša sodelavka, ki redno spremlja TikTok. Ker smo v naši družini veliki ljubitelji testenin in ker je bila priprava videti preprosta in hitra, sem se jih odločila pripraviti za kosilo. In obrok je navdušil vse družinske člane.

Sestavine:

  • 500 g testenin Tre Mulini;
  • ena glava česna;
  • 500 g češnjevega paradižnika;
  • 400 g feta sira Land (oziroma dva paketa Land feta sira);
  • olivno olje, sol in poper;
  • po želji bazilika.

Priprava:

Oprane češnjeve paradižnike in olupljene česnove stroke, ki jih lahko nasekljate ali pustite cele, položite v pekač, posolite, popoprate in pokapljate z olivnim oljem. Na sredo položite rezine feta sira, ki jih prav tako rahlo popoprate in prelijete z malo olivnega olja. Vse skupaj potisnete v pečico, segreto na 180 stopinj, za približno 40 minut.

Medtem v slani vodi skuhate testenine. Mi smo izbrali 'tunelčke', kot jim rečejo otroci, znamke Tre Mulini. Ne vem, kako je pri vas, a pri mojem sinu in moji hčerki ni vseeno, katere oblike so testenine, ki jih jemo. K sreči najmlajši okrog tega še ne dela težav.

Kakor koli, ko je omaka pečena ali, bolje rečeno, zmehčana, jo vzamemo iz pečice, z vilicami pretlačimo in v pekač dodamo še skuhane testenine ter vse skupaj dobro premešamo. K jedi lahko na koncu dodamo tudi svežo baziliko. Mi smo se tokrat temu izognili, da našega izbirčnega devetletnika ne bi zmotili 'zeleni listki' v hrani.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

VEČERJA: Prosena kaša na mleku z jabolki

Proso je žito, ki so ga pogosto jedli že naši predniki, izvira pa iz Azije. Kot kulturna rastlina se je proso prvič pojavilo na območju Kavkaza in Kitajske, danes pa ga najbolj intenzivno pridelujejo v Indiji, Rusiji, Ukrajini, Turčiji, Romuniji in na Bližnjem vzhodu. Proso ne vsebuje glutena, zato je primerno tudi za ljudi s celiakijo in druge, ki so preobčutljivi na gluten.

Ker je proso rahlo sladkastega okusa, ga imajo otroci radi. Sploh če je skuhano v mleku in so mu dodana še sladka, s cimetom posuta kuhana jabolka. In mlečna prosena kaša z jabolki ter cimetom se pogosto znajde na našem jedilniku, tokrat sem jo pripravila za večerjo.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Sestavine:

  • prosena kaša;
  • mleko po želji (mi smo tokrat uporabili kravje mleko znamke Land);
  • maslo;
  • jabolka;
  • sol, cimet in vaniljev sladkor.

Priprava:

Prosena kaša z jabolki je pravzaprav večerja, ki se skuha sama. V mleko po lastni izbiri (lahko je kravje, mandljevo, riževo ali kakšno drugo), dodajte rezino masla in ščep soli za boljši okus in ko mleko zavre, dodajte še proso. Nato olupite in narežite jabolka, jih potresite s cimetom in pokuhajte do mehkega (kot bi kuhali kompot). Če so jabolka bolj kislega okusa, jih lahko tudi malce sladkate (piko na i bo dal zavitek vaniljevega sladkorja).

Tako jabolka kot prosena kaša se pri nizki temperaturi skorajda sama kuhajo približno 15 minut, vmes je treba kašo le tu in tam premešati. Tako da med pripravo večerje uspemo opraviti večerno rutino – stuširam otroke in jih oblečem v pižame, potem pojedo večerjo, ki jo postrežem tako, da na proseno kašo naložim pokuhana jabolka in čeznje potresem še malce cimeta. Sledi umivanje zob, branje pravljice in nato spanje.

Če kaj prosene kaše ostane, jo shranim v hladilniku. Nato zjutraj posebej pogrejem mleko, v katero dodam proseno kašo od večerje, da se še ta pogreje v toplem mleku. Tudi jabolka od prejšnjega večera pogrejem, jih dodam čez kašo in zajtrk je pripravljen.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Stroškovnik: Ugodno, a slastno

Tudi obroki tega dne so bili cenovno zelo ugodni. Sploh zajtrk in večerja. Za večerjo smo po osebi odšteli približno 50 centov, saj je prosena kaša nasitna in je za našo petčlansko družino dovolj pol kilograma kaše za posamezen obrok.

Tudi zajtrk je bil podobno ugoden. Namaz in paket toastov nas je stal manj kot 2 evra, preračunala sem, da smo za zajtrk po osebi odšteli le 35 centov.

Kosilo je stalo malce več, a še vedno je bilo ugodno. Ker smo veliki ljubitelji testenin, sem jih za našo petčlansko družino skuhala malce več, in sicer 700 gramov. Porabila sem tudi ves 500-gramski paket češnjevih paradižnikov in oba feta sira. Celotno kosilo nas je tako stalo približno 6 evrov in 60 centov, kar po osebi nanese 1,32 evrov.

Nekaj centov smo porabili tudi za sadje. Za malico med obroki smo namreč tokrat imeli nadvse sočna jabolka, kupljena v Eurospinu, (ki so se znašla potem zvečer tudi kuhana na proseni kaši) in hruške.

Določene jedi so z rednim spremljanjem akcij v Eurospinovih katalogih lahko še cenejše. Sledite jim TUKAJ