Uporabno
1594 ogledov

Preizkusili smo: Zato je nova Roomba takšna revolucija!

iRobot® Roomba® i7+
1/4
iRobot® Roomba® i7+
Nova Roomba, ki so jo poimenovali iRobot® Roomba® i7+ je tisti robotski sesalnik, na katerega smo vsi čakali.

Ima namreč svojo bazo, kjer sama po vsakem sesanju izprazni koš nesnage, ki jo je nabrala med čiščenjem. Njen zbiralnik oziroma Clean Base ima vrečko za smeti s kapaciteto tridesetih koškov. Tako lahko traja tedne in tedne, preden jo bomo morali izprazniti.

iRobot® Roomba® i7+ | Avtor: N. M. N. M.
Zakaj predstavlja samodejno praznenje koška pravo olajšanje? Ker ima večina robotskih sesalnikov majhen košek in ga je potrebno v družini z otroci, mački in psom prazniti vsaj dvakrat na teden. Seveda za praznjenje ne gre veliko časa, je pa kljub temu samodejno praznenje koška pravo crkljanje. 

Vrečka je dovolj velika, zato je imela ob koncu našega tedenskega testiranja še vedno dovolj prostora in menjava ni bila potrebna. Ob tem velja opomniti, da vas Roomba sama opozori, kdaj je košek poln. To pokaže z gibljivo rdečo lučko, ki se giblje proti zadnjemu delu Roombe.

Navdušenje že ob prihodu

Nova iRobot® Roomba® i7+ je drugačna že na prvi pogled, saj ima zbiralnik, ki je visok skoraj 48 in globok 15 centimetrov. Zanjo je bilo torej treba poiskati nov samostojen prostor, saj smo lahko prejšnje Roombe z nizko polnilno postajo postavili skoraj povsod.

Prvič po nakupu je potrebno Roombo ročno postaviti na polnilno postajo in počakati nekaj ur, da se napolni. Ko se Roomba polni, okrog gumba Clean sveti bela utripajoča lučka, če se med čiščenjem pojavi rdeča lučka, opozarja, da je baterija na Roombi prazna. Popolnoma napolnjena baterija lahko čisti več kot eno uro. Če želite takoj spremljati njeno stanje baterije, se lahko že povežete z mobilno aplikacijo iRobot.

Učinkovita, zmogljiva, natančna

Tisti, ki ne želite oziroma sploh ne uporabljate mobilnih aplikacij, Roombo enostavno prižgete s pritiskom na gumb Clean. Roomba se bo hitro lotila čiščenja in ga temeljito opravila. Po končanem delu sem bila tako kot pri prejšnji različici pozitivno presenečena nad njeno učinkovitostjo, zmogljivostjo in natančnostjo. Za seboj ni pustila ne drobtin, ne mačjih ali pasjih dlak.

Takšno učinkovitost pri iRobotu pripisujejo dvema gumijastima krtačama za različne podlage. Prva krtača odstranjuje in razrahlja umazanijo, druga se premika v nasprotno smer in umazanijo pobere ter posesa. Krtače iz upogljive gume se prilepijo na tla in počistijo vse, od majhnih delčkov, kot so prah in umazanija, do las in večjih smeti. Pri tem se lahko daljši lasje ovijejo ob robove krtače, zato je potrebno le občasno preverjanje in čiščenje.

Tudi če ne uporabljate mobilne aplikacije, imate na voljo več možnosti sesanja. Ob enostavnem pritisku na gumb Clean, bo Roomba počistila prostore, ki so na njenem dosegu in se po koncu sesanja vrnila na polnilno postajo.

Če želite, da posesa le en prostor, ki je ločen od polnilne postaje, lahko Roombo enstavno odnesete tja in jo prižgete z gumbom Clean. Tako bo Roomba počistila le tisti prostor in se po končani nalogi samodejno izklopila.  

Ko boste na Roombi pritisnili gumb Home, bo odšla na polnilno postajo, z ukazom Spot pa bo očistila le meter okoli sebe. Ta funkcija pride zelo prav, če imate majhne otroke. Po malici sem postavila Roombo pod jedilno mizo in prižgala gumb Spot, kjer je nov robostki sesalnik počistil številne drobtinice, ki se sicer raznašajo po stanovanju.

iRobot® Roomba® i7+ | Avtor: iRobot® Roomba® i7+ iRobot® Roomba® i7+

Roombi sem na pot postavila tudi nekaj "igračk", ki jih je brez težav obšla. Med drugim sem jo postavila na kup zavozlanih kablov, od koder se je brez težave rešila. Izziva ji ni predstavljala niti mala črna klubska mizica, ki sem jo predhodno podrobila. Miza je bila po

iRobot® Roomba® i7+ | Avtor: N. M. N. M.
sesanju čista, nova Romba pa je s pomočjo svojih "čutil" zaznala nevarnost in ni padla z mize. Zdi se mi, da je nova Roomba tudi malce bolj fleksibilna in je z večjo lahkoto prevozila nekoliko višji prag med prostoroma. 

Aplikacija s svojimi zemljevidi

Aplikacija iRobot HOME ima tudi Smart Maps (pametne zemljevide), ki omogoča robotu, da preslika do deset različnih talnih načrtov. Na vsakem tlorisu lahko kar sami določite območja čiščenja. Če želite, lahko svoji iRobot® Roombi® i7+ naročite, da očisti le dnevno sobo.

V meniju v aplikaciji se lahko veliko igrate in izbirate posamezne prostore, ki jih želite očistiti. Naredite lahko tudi svoje pododdelke, kot je denimo prostor na hodniku, kjer si sezuvate čevlje. Tako lahko pošljemo Roombo, da večkrat očisti le tisti predel v hiši. To lahko naredimo tudi tako, da nastavimo samodejno čiščenje takšnih delov, denimo vsako jutro, vsak večer in tako dalje.

Roomba i7 + ima tudi patentirano tehnologijo Leveraging Dirt Detect™, ki samodejno zazna, katera so najbolj umazana mesta v stanovanju in tam zato opravi več prehodov. Aplikacija iRobot HOME sicer omogoča uporabnikom tudi natančno poročilo o očiščenih površinah. Uporabniki si zemljevid po koncu čiščenja lahko ogledajo v poročilu Clean Map, kjer so podatki shranjeni za trideset zadnjih čiščenj. 

Google, počisti kuhinjo!

Za prižig svoje nove Roombe lahko uporabite mobilno aplikacijo, ali pa rečete Amazon Alexi ali Google Assistantu, naj počisti stanovanje. In to ni vse. Roomba i7+ je edini robotski sesalnik, ki uporabnikom omogoča čiščenje posameznih sob, tako da mu to naročite z govornim ukazom. Tako na primer zgolj recite: "Alexa, naroči Roombi naj očisti dnevno sobo," ali pa "Google, počisti kuhinjo," in Roomba i7+ bo poiskala učinkovit način, da počisti ustrezno sobo.

Poslastica za vse navdušence pametnih aparatov, ki nas crkljajo in nam lajšajo življenje! Ob novi Roombi se boste na trenutke počutili, kot da ste se znašli v filmu o prihodnosti in umetni inteligenci ... 

iRobot® Roomba® i7+ | Avtor: N. M. N. M.