Uporabno
3051 ogledov

Prenova podstrešja: Na vaša vprašanja odgovarjajo strokovnjaki

mansarda Profimedia
Prenova podstrešja v nov dom, je odlična rešitev stanovanjskega vprašanja. Graditelji imajo pri tem veliko vprašanj in pomislekov, strokovni nasveti so zato zelo dobrodošli. Tokrat na vprašanja bralcev Žurnala24.si o urejanju mansarde, osvetlitvi, njeni zasnovi odgovarjata arhitekt Domen Pogorevc in vodja prodaje Tomaž Pust, strokovnjaka iz podjetja Velux.

Na 40 m² velikem podstrešju, kjer je stojna višina le na sredini, bi radi uredili otroško sobo ali vsaj prostor za spanje. Ali je pri tako majhni višini možno vgraditi tudi takšno strešno okno, ki se odpre v balkon? Kakšna je minimalna višina? 

Strešni balkon Cabrio je poseben izdelek, po atraktivnosti in načinu vgradnje, zato se ga žal ne da vgraditi v vsako mansardo. Pogoji za njegovo vgradnjo so namreč strožji, kot pogoji, ki morajo biti izpolnjeni pri vgradnji klasičnega strešnega okna. Prvi je naklon strehe, ki mora biti med 35 in 53 stopinj, pri klasičnem strešnem oknu je naklon strehe lahko med 15 in 90 stopinj.

strešna okna | Avtor:
Drugi pogoj je, da ne sme biti kolenčnega zidu, torej se mora streha spusti popolnoma do tal, saj bi bil sicer vgrajen previsoko in ne bi več deloval kot balkon.

Slika: Prikazane so višine in nakloni strehe za vgradnjo strešnega balkona

Če v vašem primeru niso izpolnjeni pogoji za vgradnjo strešnega balkona, se lahko izvede zelo podobna rešitev in sicer vgradnja strešnega okna s spodnjim fiksnim elementom.

strešna okna | Avtor:

Ta kombinacija je po dolžini povsem enaka strešnemu balkonu, žal se pa ne da spodnjega elementa postaviti v ograjico, ampak je fiksno pritrjen v streho. Takšno kombinacijo lahko vgradimo v strehe z naklonom med 15 in 90 stopinj.

Slika: Kombinacija strešnega okna s spodnjim fiksnim elementom

 

 

 

Menjali bomo okna v mansardi, na njih želimo namestiti tudi mreže proti komarjem. Ali to obstaja in koliko zviša ceno strešnega okna?

strešna okna | Avtor:
Vgradnja komarnika je seveda možna, vendar je zaradi nekoliko drugačne konstrukcije strešnega okna v primerjavi z običajnim, vertikalnim tudi njegova uporaba nekoliko drugačna. Komarnik je nameščen po notranji špaleti, torej morate za točno ceno in naročilo izdelka poznati te mere. Navodila, kako do pravilnih mer in cene komarnikov si lahko ogledate tukaj, kjer tudi vidite montažo.

Strešno okno želim vgraditi tik nad posteljo, da bom lahko gledala zvezde, hkrati pa okno zatemniti z roletami, da me zjutraj ne bo motila svetloba. Ali obstajajo senčila s „timerjem“? 

strešna okna | Avtor:
Da, vse zunanje rolete je možno upravljati z brezžičnim stikalom in jih povezati z VELUX Active ali setom za upravljanje izdelkov VELUX Integra. Oba izdelka imata aplikacijo, ki omogoča upravljanje prek pametnega telefona ali tablice. Tudi časovne nastavitve so med možnostmi. Svetujemo vam vgradnjo električnega strešnega okna Integra, saj ga boste tako lažje upravljali. Ročno upravljanje nad posteljo bo verjetno nekoliko neudobno. Več informacij najdete tukaj

Ali za frčado potrebujem gradbeno dovoljenje?

Da, če gre za poseg v strešno konstrukcijo ali za spremembo namembnosti prostora, je potrebno gradbeno dovoljenje. Ko gre za vgradnjo izdelka brez takšnega posega, denimo za vgradnjo ali menjavo strešnega okna, pa gradbenega dovoljenja ne potrebujete. Tudi za frčado med obstoječima dvema špirovcema gradbenega dovoljenja ne potrebujete, vendar vam tak poseg odsvetujemo, saj svetlobe v tem primeru nikakor ne bo dovolj, pa tudi če gre le za shrambo. Tudi finančno je tak poseg zelo vprašljiv. Frčada je smiselna v primeru, ko rešujemo prostorsko stisko, kar ponavadi pomeni od enega konca strehe do drugega. In da, za tak poseg je gradbeno dovoljenje potrebno.

Kdaj se odločiti za električno gnana senčila, kdaj pa za ročno upravljanje – poleg denarnega vložka? In kako okna vedo, kdaj se morajo zapirati in odpirati – katere dodatne module/senzorje to zahteva in kje so montirani?

Glede na način upravljanja ločimo tri vrste senčil: ročna, električna in solarno gnana senčila. Ročna  svetujemo tam, kjer so strešna okna vgrajena na višini, ki uporabniku omogoča udoben dostop in upravljanje z okni oziroma senčili, torej so mu dosegljiva z roko.

pametni dom | Avtor:
Električne ali solarno gnane izdelke svetujemo tam, kjer so nam z roko nedosegljivi, ali v objektih, kjer je pomembna kakovost notranjega zraka. Vsa električna in solarna VELUX Integra strešna okna in senčila lahko povežemo v VELUX Active sistem za uravnavanje kakovosti notranjega zraka. Sistem omogoča optimalno klimo v prostoru in optimalno senčenje na podlagi vremenske napovedi. S sistemom vzpostavimo samodejno prezračevanje z uporabo senzorjev, aplikacija pa omogoča nadzor in upravljanje z izdelki, kjerkoli ste. Vse deluje brez dodatnih kablov, potrebujete le brezžično internetno povezavo.
 
Še o senzorjih. Vsako strešno okno VELUX, ki ima elektromotor, ima tudi dežni senzor. Ta je nameščen na zunanji strani in samodejno zapre odprto okno, ko začne deževati. To je zelo pomembno zaradi  varnosti, saj bi se nam lahko hitro zgodilo, da okno pozabimo odprto, v naši odsotnosti pa začne deževati.

V sistemu VELUX Active so vključeni še senzorji, ki merijo količino CO2, vlage in temperaturo,  nameščeni so v prostoru (kjer nam ustreza, saj so brezžični). V povezavi z vremensko napovedjo sistem uravnava prezračevanje in senčenje glede na parametre, ki smo si jih nastavili. Več o sistemu in elektrificiranih izdelkih najdete tukaj.

Zakaj je bolje imeti streho odprto do slemena? Kaj je treba pri tem paziti glede izolacije in pravilne vgradnje oken?

strešna okna | Avtor:
Zaradi svoje lege pod poševnino strehe, je mansarda veliko bolj atraktiven prostor, kot pa klasična etaža z ravnim stropom. Prav možnost odprtosti prostora do slemena je njena velika prednost, zato bi bilo škoda tega ne izkoristiti. Z odprtjem prostora do slemena strehe ustvarimo večji in bolj zračen prostor, povečajo se tudi možnosti za osvetlitev osrednjega

strešna okna | Avtor:

dela, saj lahko strešna okna postavljamo po celotni poševnini strehe in na različnih višinah. Poleg osvetlitve prostora z mehko zenitalno svetlobo, hkratno odprtje oken na različnih višinah ustvari učinek dimnika, zaradi česar se prostor zelo hitro in učinkovito prezrači. Tako poleti učinkovito zmanjšujemo pregrevanje, v hladnejšem delu leta pa z manjšimi toplotnimi izgubami hitro

strešna okna | Avtor:

zamenjamo zrak v prostoru. 

Vgradnja strešnih oken in izolacija strehe zaradi odprtosti prostora do slemena ni čisto nič drugačna, kot pri zaprtju s stropom na določeni viši. Pomembno je le, da je debelina strešne izolacije ustrezna, da se prepreči pregrevanje poleti in toplotne izgube v hladnejšem delu leta. Pri vgradnji oken je pomembno, da je špaleta na spodnji strani okna izvedena vertikalno, na zgornji pa horizontalno, kar bo omogočalo pravilno pomikanje zraka ob steklu, s tem pa zmanjšanje verjetnosti nastajanja kondenza.

Svetujemo vam, da se na naši spletni strani prijavite na brezplačen 3D izris vašega mansardnega prostora. Za prijavo kliknite tukaj.

Ali imate v ponudbi tudi svetlobne predore za osvetlitev na primer prve etaže oziroma temnih prostorov? Na kaj je treba paziti pri izbiri?

svetlobnik | Avtor:

V prodajnem programu imamo svetlobnike, ti omogočajo prenos svetlobe v prostore, ki jih ne moremo osvetliti s strešnimi okni. Zelo, zelo redko se ta izdelek uporabi za osvetlitev nižjih etaž, saj izkoristek svetlobe z razdaljo močno pada, hkrati pa bi morali zagotoviti prostor in pa preboj posameznih etaž (podobno kot pri dimniku od peči do strehe). Svetlobnik se večkrat uporabi v hodnikih ali garderebi v najvišji etaži, kjer zaradi konstrukcijskih ovir ni mogoča uporaba strešnega okna.

strešna okna | Avtor:

Pred izbiro je treba poznati razdaljo med strešno enoto in stropom prostora, ki ga želite osvetliti. Prav tako je treba poznati strešno kritino. Glede na oboje lahko izberemo pravi izdelek. Če imate možnost izbire, vam svetujemo vgradnjo strešne enote na jug oziroma bližje soncu. Več informacij najdete tukaj

Je pri mansardnem stanovanju bolj smiselna uporaba tend ali rolet?

strešna okna | Avtor:
Na strešnih oknih na zunanji strani poznamo zunanja senčila in rolete. Obe vrsti senčenja sta zelo učinkoviti pri preprečevanju prehoda sončne toplote v prostor, ker sta nameščeni na zunanji strani, torej pred steklom. Roleta je pri tem še nekoliko bolj učinkovita, poleg tega popolno zatemni prostor, saj material ne prepušča svetlobe, kar je primerno za spalne prostore, medtem ko se v bivalnih prostorih, kot so dnevna soba ali kuhinja lahko odločimo za zunanje senčilo, saj je svetloba ob preprečitvi vdora sončne toplota dobrodošla. Pri roletah izpostavljamo še dodatno toplotno zaščito tudi pozimi, predvsem pa izredno zmanjšanje hrupa dežnih kapelj, kar je dobrodošlo za miren spanec.

Na naši spletni strani poteka akcija, kjer vam ob nakupu zunanjih rolet VELUX podarimo brezplačno montažo

Moja soba je mansardna, ima eno okno z roleto. Hiša je že stara in nima najboljše izolacije, poleti je zato neznosno vroče. Mi preostane še kaj drugega poleg nakupa klime?

Težko komentiramo, ker ne vemo, kakšna je vgrajena zasteklitev, rolete in izolacija. Že nekaj fotografij objekta bi pomagalo. Največkrat pomaga pravilno, predvsem časovno pravilno, zračenje prostorov (ko je hladneje zunaj). Glede na dejstvo, da imate vgrajene zunanje rolete, se nam zdi, da toplota prehaja skozi obstoječo, ne najboljšo izolacijo, kot že sami namigujete. Opozorili bi, da tudi vgradnja klime ne bo najboljša rešitev, če ne boste izvedli prenove in izboljšali/zamenjali obstoječe izolacije. Z energijskega vidika bi vgradnja klime pomenila podobno, kot če bi imeli hkrati prižgan radiator, na drugi strani pa tudi klimo.

Se da na vaša okna naknadno vgraditi mehanizem za samodejno odpiranje in zapiranje oken? Obstaja senzor za dež in če, se da vgraditi v že obstoječa okna?

Da, na vsa strešna okna VELUX se da vgraditi sistem za električno odpiranje oken in vsak tak set že ima dežni senzor, ki se ga namesti na zunanji del okna. Vsak set tudi ima nadometno/brezžično stikalo, ki opravlja funkcijo daljinskega upravljavca. Če nimate pripravljene električne napeljave do okna, vam svetujemo solarno upravljanje KSX. Več o tem najdete tukaj. Montaža ni zahtevna, pred naročilom pa morate preveriti, katero generacijo in tip strešnega okna imate. To je razvidno iz tablice, ki je zgoraj na krilu strešnega okna, če ga odprete.

Okna imamo vgrajena tako visoko, da moram za odpiranje vedno stopiti na stol. Obstaja kakšno pomagalo za lažje odpiranje strešnih oken?

Obstaja več možnosti: lažje odpiranje si lahko zagotovite z električnim odpiranjem na solarni pogon KSX. V kompletu je poleg elektomotorja na solarni pogon tudi brezžično stikalo/daljinski upravljavec in dežni senzor, ki poskrbi za varnost, če smo strešno okno pozabili zapreti. Več o kompletu najdete tukaj

Druga, cenejša možnost je uporaba palice. V obeh primerih svetujemo, da pred naročilom preverite model vašega strešnega okna, ki je razviden iz tablice, ki je vidna na zgornjem delu krila strešnega okna, ko ga odprete.

Je pri pregrevanju mansarde zaradi sonca enako učinkovit notranji in zunanji zastor? Kako je z zatemnitvijo prostorov? Je boljša izbira zunanji ali notranji zastor? Se pri notranjih zastorih, ko so spuščeni, ob mrzlem vremenu na robu okna lahko nabira kondenz?

Senčenje na strešnih oknih je zaradi njihove lege še bolj pomembno kot senčenje običajnih, vertikalnih oken. Senčilo izberemo glede na potrebe, ki jih imamo. Omenili ste vročino. Če želimo biti uspešni pri preprečevanju prehoda sončne toplote v notranjost, moramo izbrati zunanje senčenje, torej pred steklom. Tako preprečujemo, da se steklo segreje. Imamo dve možnosti: zunanja roleta in zunanje senčilo. Razlika med njima je, da roleta hkrati tudi zatemni prostor, saj je narejena iz nepropustnega materiala, zunanje senčilo pa svetlobo v prostoru zmanjša le za okoli 20 odstotkov. Roleta je bolj primerna za spalne prostore, zunanje senčilo pa za dnevno sobo, kuhinjo ali kopalnico, saj v teh prostorih popolne teme ponavadi ne potrebujemo. Roleta ščiti tudi pred mrazom in je najučinkovitejša zaščita pri zmanjševanju hrupa, ki ga povzročijo dežne kaplje. Torej še en razlog več za uporabo v spalnih prostorih.

Na naši spletni strani poteka akcija, kjer vam ob nakupu zunanjih rolet VELUX podarimo brezplačno montažo

strešna okna | Avtor:
Prostor lahko zatemnimo tudi z notranjimi senčili. Če potrebujete material, ki ne prepušča svetlobe, vam svetujemo siesta senčilo DKL ali termoplise FHC. Razlikujeta se je v upravljanju. Ker je to težko razumljivo razložiti, vas vabimo v naš razstavni salon na Ljubljanski 51a, Trzin ali si na spletu oglejte ponudbo naših senčili v 70 razpoložljivih odtenkih

Pozdravljeni, s partnerjem v prihodnjih mesecih načrtujeva ureditev mansardnega stanovanja. Ker bo treba menjati tudi streho, se odločava, kakšna strešna okna bi vgradila. Prostor je velik 100 m² (11,5 m dolžine x 8,5 m širine). Po širini so že vgrajena običajna okna, nisva pa prepričana, koliko strešnih oken bi bilo smiselno vgraditi po dolžini. Želiva, da bi bili prostori čim bolj svetli, a hkrati nočeva, da bi bila streha od zunaj videti 'prenasičena' z okni. Mislite, da bi bilo dovolj, da po vsaki dolžini vgradimo dve strešni okni (torej skupaj 4), glede na to, da bodo prostori precej odprti in bo svetloba prihajala tudi skozi že obstoječa okna. Ali bi jih morala vgraditi več? So morda še kakšni drugi načini, s katerimi lahko doseževa, da bodo prostori čim bolj svetli?

Načrtovanje naravne osvetlitve prostora je pomemben in enakovreden element v postopku načrtovanja kateregakoli objekta in prostora. Naravna svetloba je namreč gonilo delovanja našega telesa, saj vpliva na zdravju, počutje, storilnost,… zato je dobra naravna osvetlitev prostora nuja. To je v veliki meri povezano z njegovo namembnostjo ter tudi s postavitvijo opreme. Določeni prostori namreč zahtevajo manj naravne svetlobe (utiliti, shramba, kopalnica,...) nekateri pa veliko (dnevna soba, jedilnica, kuhinja, otroška soba,…). V mansardah je osvetlitev s fasadnimi okni mogoča samo na čelnih stranicah objekta, zaradi svoje vertikalne lege pa slabše globinsko osvetljujejo prostor. Osvetlitev prek strehe je tako bistvena pri zagotavljanju dobre naravne osvetlitve celotne mansarde. 

V vašem primeru gre za kar veliko mansardo, pri kateri pa števila oken ne moremo določiti le na podlagi velikosti. Ker vam na podlagi opisanega zelo težko svetujemo, koliko strešnih oken bi bilo primerno, predlagamo, da se oglasite v našem razstavnem prostoru v Trzinu, kjer vam bomo z veseljem predstavili izdelke, skozi pogovor pa vam bomo lahko tudi najbolje svetovali ustrezne dimenzije in postavitev strešnih oken, glede na vaše potrebe in želje. 

Več vprašanj in odgovorov strokovnjakov najdeje tukaj.