Uporabno
967 ogledov

Preprečevanje in zmanjševanje prekomernih brazgotin

Dermatix Mylan Dermatix Mylan
Nastanek brazgotine je normalen del celjenja rane in naravna posledica poškodbe tkiva po operativnem posegu, opeklini ali drugih poškodbah kože.

Za posameznika so najbolj moteče izbočene, torej hipertrofične in keloidne brazgotine. Izbočene brazgotine so pri poškodovani osebi velikokrat povezane z zmanjšano kakovostjo življenja, saj poleg stiske zaradi estetskega izgleda, povzročajo tudi funkcionalne težave v smislu bolečine, srbenja in “zategovanja” oz. težav pri premikanju pregibnih delov telesa.

Po mnenju večine strokovnjakov je uspešno zmanjševanje brazgotin bolj kot z masažo ali s pritiskom povezano z vzdrževanjem primerne vlažnosti kože na poškodovanem mestu, zato so si pri priporočilih za obravnavo prekomernih brazgotin s silikonskimi izdelki strokovnjaki bolj enotni.

Silikonski izdelki učinkovito zagotavljajo primerno okluzijo in vlažnost.

Silikonski izdelki se v klinični praksi množično uporabljajo od zgodnjih osemdesetih let prejšnjega stoletja. Bolnikom oz. uporabnikom so na voljo v nekaj različnih oblikah, kot stroškovno in časovno najbolj učinkovita pa sta se pokazala silikonski samolepljiv obliž in silikonski gel.

Temeljna principa delovanja silikonskih obližev in gela sta zagotavljanje okluzije in vzdrževanje primerne vlažnosti v koži oz. brazgotini. Stratum corneum oz. najbolj izpostavljen del povrhnjice kože pod nanešenim silikonskim gelom ali obližem deluje kot rezervoar za vodo, ki je zaradi okluzije gela ali obliža dodatno zaščitena pred izhlapevanjem. Povečana stopnja vlažnosti je povezana z zmanjšano kapilarno aktivnostjo, zmanjšano stopnjo hiperemije in nižjo stopnjo kopičenja kolagena. Spremembe v vlažnosti kože naj bi po nekaterih podatkih vplivale tudi na elektrostatično napetost, ki blagodejno deluje na prerazporejanje kolagenskih vezi v dermisu.

Dermatix Mylan | Avtor: Dermatix Mylan Dermatix Mylan

Dermatix Ultra gel je izdelan po napredni ciklopentasiloksan tehnologiji in zagotavlja učinkovito glajenje in mehčanje brazgotin. Namenjen je oskrbi prekomernih, torej hipertrofičnih, ne pa tudi atrofičnih brazgotin. Dermatix Ultra gel je edini gel za preprečevanje in zmanjševanje brazgotin z vsebnostjo estra vitamina C. Ta vpliva na barvo brazgotine in stimulativno deluje na normalno sintezo kolagena. Masaža ob uporabi Dermatix Ultra gela ni potrebna. Uporabnik lahko tako prihrani čas in zaradi enostavne uporabe vztraja pri zdravljenju dovolj dolgo.

Dermatix obliži so namenjeni uporabi na večjih površinah in mestih, ki so navadno skrita pod oblačili. Odlikujejo se po svoji mehkobi in prilagodljivosti. Obliže lahko režemo in poljubno oblikujemo. Namenjeni so večkratni uporabi.

Silikonski izdelki Dermatix brazgotine gladijo, mehčajo in izenačujejo barvo brazgotine z barvo kože. Zmanjšujejo občutek srbenja in “zategovanja” kože. Uporaba Dermatix Ultra gela in obližev je brez starostnih omejitev, je enostavna in uporabniku prijazna.

Pred uporabo natančno preberite navodilo. Če imate dodatna vprašanja se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

DER0442019