Uporabno
2977 ogledov

Preprosto premagajte nadležno vnetje

vnetje nožnice Profimedia
Srbenje, pekoča bolečina, neprijeten vonj, bolečine pri spolnem odnosu, nenavaden izcedek … vse to so simptomi vaginalnih vnetij, ki, poleg tega, da so fizično zelo neprijetna, krepko vplivajo tudi na samozavest.

O zdravju, oziroma pomanjkanju zdravja intimnih predelov običajno neradi govorimo. Še posebno količina izcedka in neprijeten vonj sta simptoma, o katerih je marsikomu nerodno govoriti, pa naj bo to partner ali pa zdravnik.

Več kot 75% žensk bo za časa svojega življenja imelo glivično vnetje nožnice, ki se bo pri kar polovici ponavljalo.

Zdravo vaginalno floro tvorijo laktobacili, mlečnokislinske bakterije, ki tvorijo mlečno kislino, zaradi katere je okolje v zdravi nožnici kislo. Kislo okolje preprečuje razrast glivic in škodljivih bakterij. Poleg tega laktobacili proizvajajo vodikov peroksid, ki zavira rast škodljivih bakterij.

Med mikroorganizmi v zdravi nožnici je kar 95% laktobacilov. Ti prekrivajo sluznico nožnice ter jo ščitijo pred škodljivimi zunanjimi mikroorganizmi.

Do vnetij nožnice pride, ko se ravnovesje med mikroorganizmi, ki živijo v naši nožnici, podre. Manjše število laktobacilov in posledična sprememba pH nožničnega okolja omogoči razrast neželenih mikroorganizmov (glivic ali bakterij) in vnetje je tu.

Do porušenja ravnovesja najpogosteje pride med menstruacijo ali pa po spolnem odnosu. Tako menstrualna kri, kot tudi semenska tekočina, namreč nista kisli in začasno spremenita kislost nožnice.

Pogosti vzroki za spremembe v vaginalni flori so tudi stres, prehrana, nekatera zdravila, neprimerna higiena ter tesna oblačila iz sintetičnih materialov.

Da se lažje spopademo z vnetji nožnice pa moramo vedeti, kdo pravzaprav so krivci zanje in kaj lahko glede njih storimo.

vnetje nožnice | Avtor: Profimedia Profimedia

Bakterijska vaginoza

Do bakterijske vaginoze pride, ko se v nožnici pretirano namnožijo določene vrste bakterij. Ti so običajno v nožnici prisotne že prej, a je njihova pretirana rast onemogočena zaradi prisotnosti laktobacilov.

Normalni nožnični izcedek je belkast ali steklast.

Pri bakterijski vaginozi izcedek običajno ni obilen. Lahko je moten, bel ali siv in ima neprijeten vonj po ribah, srbi vas lahko vulva in nožnica, imate pekoč občutek in bolečino med spolnimi odnosi. Bakterijska vaginoza lahko v nosečnosti predstavlja tveganje za prezgodnji porod, zato mora vsako vaginalno vnetje v nosečnosti obravnavati ginekolog. Bakterijska vaginoza poveča tudi tveganje za spolno prenosljive okužbe in medenično vnetno bolezen.

Če se z vnetjem srečujete prvič, se vsekakor obrnite na svojega ginekologa.

Ginekolog vam bo postavil diagnozo in predpisal ustrezno zdravljenje. Ker se vnetja rada ponavljajo, je ključnega pomena, da po zdravljenju čim prej okrepite zaščitno vaginalno floro. To najhitreje dosežete s probiotikom za vaginalno uporabo (na primer Gynophilus), ki ga lahko kupite tudi v naših lekarnah.

Glivični vaginitis

Glivično vnetje, oziroma kandidozo, običajno povzročajo glivice iz rodu Candida. Te so običajno prisotne v nožnici, če pa se preveč razrastejo, vam lahko povzročijo kar precej preglavic.

Okužbe s kandido so pogoste ter zelo negativno vplivajo na počutje in spolno življenje žensk, še posebno, če se pogosto ponavljajo.

Med simptomi glivičnega vnetja so obilnejši, bel, grudičast izcedek, srbenje nožnice in zunanjega spolovila, ki lahko vodita tudi v pordelost in oteklost zunanjega dela spolovila, včasih pa lahko pride tudi do nastanka pekočih razjed na zunanjem spolovilu, pekočega odvajanja urina in bolečih spolnih odnosov.

Če sumite, da imate glivično vnetje nožnice, obiščite svojega ginekologa.

vnetje mehurja | Avtor: Profimedias Profimedias
Kako se izognete vnetju

Kaj pa lahko storite sami, da zmanjšate verjetnost za nastanek vnetja nožnice? Naredite lahko več stvari. Izogibajte se na primer nošenju tesnih oblačil in sintetičnega perila, poleg tega pa pri negi intimnih predelov uporabljajte mila, ki imajo nizek pH in so namenjena intimni negi. Prav tako namesto tamponov raje izberite vložke iz čim bolj naravnih materialov, ki jih med menstruacijo tudi redno menjajte. Po kopanju si mokre kopalke čim prej preoblecite, namesto kopeli pa si raje privoščite prhanje ter si nato intimne dele čim bolje obrišite. Po uporabi stranišča se vedno brišite od spredaj nazaj, antibiotike pa uporabljajte le, ko vam jih predpiše zdravnik. Predvsem pa tudi poskrbite za zdravo prehrano in zdravo življenje ter si privoščite dovolj spanja in se čim bolje spopadajte z vsakodnevnim stresom.

Kako zdravite vnetje

Ženska s preteklo izkušnjo lahko hitro zazna značilne znake vaginalnega vnetja. V zgodnji fazi lahko vnetje ustavite in se izognete njegovim ponovitvam, če k težavi pristopite celostno, v dveh korakih.

Prvi korak je ponovna vzpostavitev nizkega pH nožnice. Ustrezno kislo okolje zavira razraščanje nezaželenih mikroorganizmov ter vzpodbuja hitrejšo rast laktobacilov, ki bodo obnovili zaščitni sloj vaše nožnice. Za znižanje pH nožnice lahko uporabljate različne izdelke, nekateri so boljši pri bakterijski vaginozi, taka je na primer krema VITAgynC, drugi pa pri glivičnih vnetjih, na primer globule Micovag Plus.

Drugi korak je pomoč pri obnovi flore nožnice z dodajanjem laktobacilov. Najbolje je, če laktobacile dodajate neposredno v nožnico, tako da izberite probiotik za vaginalno uporabo. Probiotik, ki ga izberete, mora vsebovati visoko koncentracijo laktobacilov. Tak je na primer vaginalni probiotik Gynophilus. Za vzdrževanje ravnovesja in preprečitev ponovitve vnetja lahko kuro s probiotikom ponovite tudi kadarkoli po koncu zdravljenja.

Če se vaše stanje po terapiji ne izboljša ali pa se vam vnetja ponavljajo več kot štirikrat letno, se nujno posvetujte s svojim ginekologom.