Uporabno
1671 ogledov

Prihajata pravi poslastici za ljubitelje filmov

Blitz Blitz
»Vse, kar imam za tebe, je beseda: TENET. Odprla bo prava vrata in tudi nekaj napačnih. Previdno jo uporabi.«

V letošnjem letu, ne glede na to, kakšno je bilo, je vsak od nas verjetno vsaj enkrat zasledil besedo TENET. Vse ljubitelje filma in poznavalce mojstrovin Christopherja Nolana je skrivnostni naslov brez dvoma pritegnil. Film smo čakali vsi, saj se gre za enega najdražjih filmov kadarkoli posnetih. Dolgo časa je kljuboval vsem izzivom, s katerimi se je v zadnjih mesecih soočal svet, na koncu pa je bil, tako kot vsi ostali, prestavljen na kasnejši datum.

Zdaj smo ga končno dočakali. Spektakularno stvaritev, v kateri ni niti za sekundo uporabljen »green screen«, film, v katerem Christopher Nolan razstreli dejanski Boing 747 in film, za katerega kritiki pravijo, da je »najbolj prestižna kinematografska izkušnja desetletja«. Nolanov TENET v kina po Sloveniji prihaja predpremierno 2. septembra, vstopnice za projekcije pa so že na voljo na spletnih straneh in blagajnah kin.

Blitz | Avtor: Blitz Blitz

Hkrati pa letos mineva 10. obletnica uspešnice, prav tako izpod Nolanovih mojstrskih rok, ki je prekršila vsa pravila in požela slavo širom sveta. Govorimo namreč o Izvoru (The Inception). V letošnjem letu smo se vsi počutili malo »izgubljene«, kot da svet okoli nas ni resničen, kot da sanjamo in se moramo iz sanj čim prej zbuditi. Vse to, nas lahko spomni na Izvor. In režiser pravi, da sta Izvor in Tenet povezana. S tem je Izvor postal popolna uvertura v Tenet, kar bomo po celem svetu proslavili s ponovnim prikazovanjem v kinih. Izvor se bo v kinih po Sloveniji vrtel teden dni pred Tenetom in sicer od 27. avgusta do vključno 1. septembra, ob ogledu pa bodo samo gledalci v dvorani videli tudi ekskluzivne vsebine iz zakulisja snemanja filma TENET.

Blitz | Avtor: Blitz Blitz

Pa se vrnimo k Tenetu.

John David Washington je glaven protagonist novega znanstvenofantastičnega akcijskega spektakla Christopherja Nolana. Oborožen z zgolj eno besedo – TENET – ter z borbo za preživetje celega sveta, se glavni junak zgodbe prebija skozi mračen svet mednarodnega vohunjenja na misiji, ki se dogaja v nečem izven realnega časa in prostora. To ni potovanje skozi čas. To je inverzija.

Večina ljudi vidi čas kot nespremenljivo dinamiko našega obstoja, v rokah Christopherja Nolana pa čas postane popolnoma prepričljivo sledljiva nit, katero je moč upogniti, zasukati ali … obrniti. Narediti inverzijo. Nolan, ki je Teneta spisal, režiral in produciral pravi, da »zgodba v filmu povzema idejo o času in o tem, kako ga doživljamo; hkrati pa povezuje elemente znanstvene fantastike in klasičnih vohunskih filmov.«

Nolan tudi razkrije, da je »Tenet koncept, o katerem je razmišljal že nekaj časa« in doda: »Mislim, da imaš kot filmski ustvarjalec vedno nek skupek idej, skritih nekje v ozadju predala in lahko traja tudi desetletja, da le te pridejo v poštev. Veliko stvari se mora poklopiti in čas mora biti pravi. Zame je bila to želja, da se po »Dunkirku« vrnem k širšemu smislu filmskega ustvarjanja in da občinstvo popeljem po celotnem svetu, na več krajev kot kadarkoli do sedaj. Hkrati pa sem se bil končno pripravljen lotiti vohunskega žanra, česar sem si vedno želel. Odraščal sem z ljubeznijo do vohunskih filmov, to je res zabavna in vznemerljiva veja fikcije. Vendar pa tega tipa nisem želel posneti, dokler nisem bil prepričan, da v zvrst lahko prinesem neko svežino. Najpreprostejši način, da razložim naš pristop je: kar smo naredili z Izvorom za roparski žanr je tisto, kar želi Tenet narediti za žanr vohunskih filmov.«

Robert Pattinson, ki igra Neila, zaveznika protagonista, je povedal: »Tenet ne bi mogel biti bolj Nolanov film, kot je. Vsako njegovo delo ima izredno edinstveno vizijo, in tudi ta je bil nič drugega kot enostavno spektakularen podvig. Precej neverjeten je,… dobesedno nič ni primerljivega z njim.«

Snemanje filma Tenet je ustvarjalce, igralce in ostalo ekipo popeljalo v Estonijo, Italijo, Indijo, Dansko, Norveško, Združeno kraljestvo in ZDA. Nolan pravi, da globalna narava snemanja ustreza zgodbi: »Mednarodna komponenta Teneta je zelo pomembna, saj se gre v zgodbi za grožnjo celemu svetu, za grožnjo obstoju kot celoti. Zato menim, da je globalni efekt ključen za ritem filma in občutek izjemno velikega obsega in obstoja, ki ga zajema.«

Mednarodna pa je v filmu tudi igralska zasedba. Poleg Johna Davida Washingtona in Roberta Pattinsona igrajo še Elizabeth Debicki, Dimple Kapadia, Martin Donovan, Fiona Dourif, Yuri Kolokolnikov, Himesh Patel, Clémence Poésy, Aaron Tylor-Johnson, Michael Caine in Kenneth Branagh. Nolan je za režijo izkoristil mešanico IMAX-a in 70mm filmskega traku, da bi zgodbo čim bolje prenesel na velike zaslone.


Eden najdražjih filmov kadarkoli posnetih, z okvirnim budgetom več kot 200 milijonov dolarjev, kot že omenjeno v kina po Sloveniji, v distribuciji Blitz Slovenija, prihaja predpremierno 2. septembra. Vstopnice so že v prodaji.