Uporabno
542 ogledov

Priporočila Pošte Slovenije za varno spletno nakupovanje v obdobju epidemije

Pošta Slovenije Pošta Slovenije
Pri spletnem nakupovanju plačujte s plačilnimi karticami in prevzemajte pakete brez fizičnega kontakta

Razglasitev epidemije nas je ponovno postavila pred nove poslovne izzive, vendar se tokrat ne srečujemo z neznanimi okoliščinami. Sodelovanje bo tudi sedaj ključ do uspešne, varne in hitre dostave.

V drugem valu epidemije bomo zaradi lažje in predvsem varne dostave na Pošti Slovenije izvajali ukrepe, s katerimi bomo zagotovili nemoteno in varno dostavo pošiljk ter hkrati zmanjšali možnost okužbe za naše zaposlene.

Za preprečevanje možnosti okužbe pri vročanju pošiljk bomo seveda potrebovali tudi vašo pomoč za zagotavljanje varne dostave. Več informacij o varnem vročanju najdete na naši spletni strani.

Svetujemo:

1. Izogibajte se plačevanju po povzetju in na ta način minimalizirajte stike z dostavljavci, gotovino. Prejemniki paketov uporabite za plačilo blaga direktne načine plačila spletnim trgovcem (s plačilom po predračunu ali s plačilnimi karticami).

2. Če se plačilu po povzetju ni mogoče izogniti, prevzemamo odkupne zneske brez fizičnega kontakta (plačilo po povzetju z gotovino ali prek-POS terminala), če pismonoša oceni, da bo na spodaj opisani način lahko vročil paket:

  • denar (če in kjer obstaja možnost) odložite na ustrezno mesto (npr. okenska polica, steber ograje ...);
  • umaknite se na priporočeno razdaljo (vsaj 1,5 m), da ga lahko pismonoša prevzame;
  • pripravite (če je seveda možno) točen znesek, da se izognemo nepotrebnemu dodatnemu manipuliranju z gotovino.

3. Pakete prevzemajte pred vrati. Primopredaja paketov torej poteka izključno na prostem (pred hišo, blokom). Zagotovite priporočeno razdaljo (vsaj 1,5 m), ko se pismonoša umakne, varno prevzemite paket.

Za prevzem paketov lahko uporabite tudi paketomate in paketnike Direct4me (če in kjer obstaja možnost).

Pred vročitvijo se lahko za določene pakete (če in kjer obstaja možnost) dogovorite za brezkontaktno vročitev na način, da pismonoša odloži paket na primerno dogovorjeno mesto (npr. okenska polica, pred hišo, pred blokom, pri lopi …).

Vse ostale pošiljke vročamo brez fizičnega kontakta ob upoštevanju priporočene razdalje (vsaj 1,5 m).

O načinih vročanja ostalih posamičnih pošiljk lahko več preberete tukaj. Storili bomo vse, kar je v naši moči, da ob zaščiti zaposlenih in uporabnikov pošiljke dostavimo hitro in brezhibno.