Uporabno
1850 ogledov

Pripravimo se na hladne zimske dni

Citroen servis Citroën
Samo še malo nas loči od zimskih mesecev, ko na naše avtomobile prežijo veliko bolj ostre in neizprosne razmere kot poleti, zato je zelo pomembno, da svojega jeklenega konjička temeljito pregledamo in pripravimo.

Predvsem v hladnih zimskih jutrih se lahko namreč na avtomobilu pokažejo usodne napake in okvare, ki v toplih dneh niso bile tako očitne ali pa jih sploh nismo opazili. Razlogi za jutranjo odpoved so lahko zelo različni, a najpogostejši vzrok zanjo bo skoraj gotovo iztrošeni akumulator, saj lahko prav nizke temperature pospešijo njegovo opešanje.

Citroen servis | Avtor: Citroën Citroën

In nenazadnje prihaja obdobje, ko bomo morali na svojih avtomobilih poletne gume zamenjati z zimskimi. Te naj bodo kakovostne in v dobrem stanju, saj na poledeneli podlagi še toliko bolj velja, da so edini stik avtomobila s podlago, s tem pa tudi garant naše varnosti. Le kaj nam pomagajo še tako izbrušeni asistenčni sistemi, če naš avtomobil vozi na izrabljenih zimskih gumah slabe kakovosti.

Poskrbite za vidnost in vidljivost

Citroen servis | Avtor: Citroën Citroën

Ker so pozimi noči dolge, dnevi pa kratki in še tedaj velikokrat z zmanjšano vidljivostjo, je eno glavnih pravil vožnje pozimi tudi "videti in biti viden". To pomeni, da morajo biti na avtomobilu primerna svetila, ki morajo tudi pravilno delovati. Iz istega razloga je pomembno tudi, da redno čistimo stekla in poskrbimo, da bo posoda s tekočino za pranje vetrobranskega stekla vedno polna.

In da bo seveda v njej tudi tekočina, ki pri nizkih temperaturah ne bo zmrznila. Poleti smo namreč v posode nalivali čistilo za šipe, ki pozimi lahko hitro zamrzne. Upoštevajte tudi to: ker so šobe na marsikaterem avtomobilu neposredno izpostavljene zraku, ki veje mimo njih, se ohladijo še bolj kot zrak v okolici. Poskrbite torej, da bo tekočina za pranje vetrobranskega stekla zdržala nekoliko nižje temperature, kot pa jih dejansko pričakujete.

Poleg omenjenega lahko sami denimo preverimo tudi nivo ključnih tekočin v avtomobilu in iz prezračevalnega sistema odstranimo tujke, s čimer imamo v mislih predvsem jesensko listje, ki se je nabralo v skritih delih karoserije. Pregledamo lahko tudi za plastična tesnila vrat in jih namažemo z glicerinskim premazom, ki bo poskrbel za učinkovito tesnjenje pri nizkih temperaturah predvsem pa tudi preprečil, da bi se guma prilepila na pločevino, in vrat v skrajnem primeru sploh ne bi mogli odpreti. To pa je tudi bolj ali manj vse, kar lahko za boljše in varnejše delovanje avtomobila naredimo sami.

Avto naj vam pregledajo strokovnjaki

Za kaj več je še pred začetkom prave zime dobro in potrebno obiskati servisno delavnico, kjer bodo zares poskrbeli, da vas vaš pločevinasti konjiček ne bo pustil na cedilu. Zakaj ne bi svojega avtomobila zapeljali kar na bližnji Citroënov pooblaščeni servis? Morda se vam zdi, da bo pregled tam drag, a razloga za skrb ni.

Citroen servis | Avtor: Citroën Citroën

Le 19,99 evra vas bo namreč stal pregled vozila, na katerem bodo izkušeni mehaniki preverili kar dvajset točk: stanje akumulatorja z elektronskim izpisom stanja, delovanje brisalnikov in naprave za pranje vetrobranskega stekla, svetila in zvočne signale, stanje pnevmatik in tlak v njih, stanje karoserije in stekel, stanje zavor, ploščic in kolutov, nivo vseh pomembnih tekočin in tudi delovanje vzmetenja, saj je to zelo pomembno za varno vožnjo pozimi in nasploh.

Citroen servis | Avtor: Citroën Citroën

Poleg tega boste prejeli tudi 20 evrov popusta, ki ga boste lahko izkoristili ob naslednjem rednem obisku servisa, če pa se bo akumulator izkazal za iztrošenega, boste pri nakupu novega prihranili kar 40 odstotkov njegove cene. In te ugodnosti sploh niso namenjene le lastnikom vozila znamke Citroën, ampak tudi vsem drugim.

Če pa ste lastnik avtomobila znamke Citroën, vas v Citroënovi prodajni in servisni mreži čaka še več ugodnosti. Če postanete član brezplačnega kluba zvestobe MyCITROËN plus, lahko namreč prihranite kar do 35 odstotkov plačila za originalne nadomestne dele in do 17,5 odstotka plačila za olja in maziva ugledne znamke Total.

Ugodnosti na poti

Upravičeni boste tudi do dodatne ugodnosti, enoletnega brezplačnega dostopa do asistenčnega programa CITROËN ASISTENCA PLUS, ki bo za vas 24 ur na dan poskrbel v primeru okvare vozila in drugih nezgod na poti, ob vsakem opravljenem servisu po programu proizvajalca pa se vam bo podaljšal še za eno leto. S članstvom v klubu MyCITROËN plus lahko torej za brezskrbne vožnje poskrbite tudi v hladnih in temačnih zimskih dneh.

Citroen servis | Avtor: Citroën Citroën

Poleg tega pa vam članstvo v klubu MyCITROËN plus zagotavlja tudi dostop do sezonskih ugodnosti, v okviru katerega lahko z visokimi popusti kupite tudi dodatno opremo iz njihove bogate ponudbe. Trenutno so v ponudbi kluba z izdatnim popustom na voljo tudi snežne verige iz nabora Citroënove originalne opreme, ki vas bodo na sveže zasneženi cesti gotovo rešile iz zagate.