Uporabno
992 ogledov

Pristne slovenske sestavine za razvajanje brbončic in duha

Mali šef, kuhar, otroci Profimedia
"Rad imam tradicionalne, avtohtone sestavine, s katerimi v kuhinji ustvarjam številne okuse. Že vrsto let stavim na hruško tepko in polento trdinko iz rdeče koruze, ki izhaja iz Bohinja," je o svojih dveh najljubših pri pripravi jedi povedal Uroš Štefelin, ki svoje znanje in bogate izkušnje kot žirant deli tudi v televizijski oddaji Mali šef Slovenije.

Mladim nadobudnim šolarjem, ki veselo vrtijo kuhalnice, metlice in krožnike, kulinarični mojster z veseljem prišepne kakšen nasvet ter spomni na pomen raznolikosti okusov. "Z eno samo sestavino, pa naj bo to drobna hruška, lahko ustvarimo svojevrstno poezijo za brbončice. Kranjska klobasa je v kombinaciji s hruško tepko odlična, prav tako pa lahko ta sadež oblijemo s čokolado, spremenimo v prah, posušimo … Možnosti je veliko, meja za ustvarjanje praktično ni. Večkrat bi se morali ustaviti in prisluhniti otrokom. Njihova domišljija je brezmejna, od njih se lahko veliko naučimo. Tudi v kuhinji," je dodal Štefelin, ki z veseljem prisluhne idejam in pobudam mladih kuharjev.

"Vesel sem, da naša oddaja tako otrokom kot tudi odraslim odpira nove horizonte. Pogosto slišim odzive, da jih je prav Mali šef spodbudil k preizkušanju novih receptov in še bolj aktivnemu udejstvovanju v kuhinji. Bistveno je, da se najmlajši pri pripravi jedi počutijo enakopravne in sprejete. Nič zato, če morda prvič ne bo tako okusno, potrudimo se, pojejmo, kar so pripravili, in jih pohvalimo. To je najboljša popotnica za življenje – da jih na prijazen, nevsiljiv način spodbujamo, sprejemamo in ne negodujemo. Posoda se bo že umila, packe po ploščicah prav tako, štejejo pa skupni trenutki. Kuhanje je namreč tudi čas, ki ga družina kakovostno preživlja skupaj. Naj otroci ustvarjajo, predvsem pa, naj bodo že od zgodnjih let vpeti v pripravo uravnotežene prehrane – čim manj sladkorja, manj soli, več zelenjave, sadja, manj predelane hrane, več prigrizkov med obroki. To naj bo njihova popotnica, temelj za nadaljnje življenje, da že zgodaj osvojijo (zdravo) abecedo hrane. Pustimo jim drobne radosti, kot so torte in slani prigrizki ob rojstnih dnevih in ostalih praznovanjih, naj pa se vsakodnevno spoznavajo s pristnimi, naravnimi okusi z domačega vrta ali njive," je prepričan Štefelin, ki verjame, da otroci zmorejo izjemno veliko, kar vedno znova dokazujejo tudi v oddaji Mali šef. Sam prisega na preproste, domače okuse, začinjene s ščepcem domišljije …

Mali šef, kuhar, otroci | Avtor: Profimedia Profimedia

Brez timijana ni kuhanja

Kot kuhar, ki slovi po tem, da malce skrivnostnim in že pozabljenim (starim) slovenskim jedem dodaja sodobno preobleko – a vedno in povsod z zdravim priokusom –, prisega na zmernost, a konsistenco. "Brez timijana v moji kuhinji ne gre. To začimbo obožujem, res pričara prav posebno simfonijo – v različnih jedeh," je navdušen popotnik, ki rad preizkuša tudi tujo kulinariko; tako s hčerama pogosto skupaj pripravljajo azijsko hrano.

"Prenesimo ljubezen do kuhanja na svoje potomce. Čeprav morda ne bodo vedno navdušeni nad številom loncev in neolupljenega krompirja, jim bomo zagotovo vcepili prave vrednote pa tudi delovne navade. Tako me moji najstnici pogosto vprašata le še za nasvet, na koncu pa ju zanima moj odziv. To je to. Bližje me že ne spustita več," hudomušno pristavi ljubitelj tradicionalnih slovenskih jedi in napitkov z okoliških kmetij.

Prvi koraki so najpomembnejši

Kot je pomembna prva vožnja s kolesom, tako so pomembni tudi prvi koraki v kuhinji. So osnova za prihodnje podvige in raznovrstne mojstrovine. Zato spremljajte oddajo Mali šef Slovenije na POP TV in glasujte. Šolam, ki bodo prejele največ vaših glasov, bo Mercator podelil donacije za dobre projekte. Kako glasovati? Ob nakupu izdelkov z oznako Mali šef prejmete na računu kodo za glasovanje. Z njo na malisef.mercator.si glasujete za šolo, ki bi ji radi pomagali do donacije. Šolarji, ki tekmujejo v oddaji Mali šef Slovenije, bodo s prvimi tremi mesti, ki jih določi žirija, svojim šolam prinesli zmagovalne donacije, preostale šole, ki tekmujejo v oddaji, pa so odvisne od vaših glasov. Zato glasujte in pomagajte mednje razdeliti skupaj 30.000 evrov. Glasovanje poteka od 8. 3. do 10. 5. 2021.

Preživite kakovosten čas s svojim otrokom, prijavite se in na dom boste prejeli "Vsakdo je lahko Mali šef" začetniški paket. Nato skuhajte jed iz tedenske oddaje Mali šef, nam pošljite fotografijo in sodelujte v nagradnem žrebanju za številne nagrade. Če v času trajanja šova skuhate več kot 5 receptov in nam pošljete fotografije, pa se potegujete za glavno nagrado – kuharski tečaj z Michelinovim šefom Urošem Štefelinom.