Uporabno
3625 ogledov

Priznani modni fotograf Tibor Golob: "Nikdar nisem pričakoval česa takšnega od telefona!"

Huawei Tibor Golob za Huawei
Zapis Tiborja Goloba o mobilnem telefonu Huawei P40 Pro.

Sem samouk. Za fotografa se nikdar nisem šolal, nisem obiskoval niti enega fotografskega tečaja. A se rad učim, predvsem na lastnih poskusih in napakah. Zato nisem imel nobenih predsodkov, ko sem začel fotografirati s pametnimi telefoni.

Nikdar si nisem predstavljal, da bo Huawei zavladal na področju mobilne fotografije, čeprav že tri leta uporabljam njegove modele družine “P” in sem vsako leto bolj očaran nad kakovostjo njihovih kamer. Fasciniran sem, kaj vse jim je v tem času uspelo storiti in koliko so premaknili meje mogočega. Pred tremi leti še ni bilo optične povečave, ni bilo solidne fotografije v slabih svetlobnih razmerah, kaj šele v mraku in še marsičesa drugega. Danes imajo njihovi premijski pametni telefoni več kamer in so poleg kakovosti pridobili vsestranskost uporabe. Še posebej model P40 Pro, ki ga je fotografska avtoriteta DxOMark ustoličila na prvo mesto med vsemi pametnimi telefoni.

Huawei | Avtor: Tibor Golob za Huawei Tibor Golob za Huawei

Popoln za portretiranje

Njegov fotografski sklop se lahko pohvali s kar štirimi kamerami. Glavna je ločljivosti 50 milijonov svetlobnih pik, ima pa tudi fizično največje tipalo kadarkoli vgrajeno v pametni telefon, zato daje veliko boljše rezultate v slabši svetlobi. Skoraj enako zmogljiva je tudi 40-milijonska kamera s širokim kotom, medtem ko kamero s 5-kratno optično povečavo krasi 12-milijonsko tipalo. Tam je še tipalo za zaznavo globine, katerega zmogljivosti še posebej cenim pri portretni fotografiji z učinkom zamegljenega ozadja. Do nedavnega sem imel namreč veliko preglavic, ker linija med ostrim delom in zamegljenim ozadjem ni bila prava, ni bila takšna, kot sem si želel, da je. Predvsem pa je bila razmejitev preveč očitna. Teh težav nimam več odkar uporabljam P40 Pro, saj je njegova linija po zaslugi tipala ToF izredno natančna.

Včasih smo vzeli s sabo fotoaparat, danes pomembne trenutke v življenju zabeležimo s pametnim telefonom. Moje spoštovanje do Huaweia pa je še toliko večje, saj so se potrudili in fotografske zmogljivosti telefonov, kolikor je to le mogoče, približali zmogljivostim zrcalno-refleksnih naprav.

1/4
Tibor Golob za Huawei

Selfiji še nikoli niso bili tako atraktivni

Kot ljubitelj selfi fotografije pa sem navdušen tudi nad zmogljivostjo sprednje kamere, saj še nikdar fotografije niso bile tako ostre, različnih možnosti fotografiranja pa toliko. Naj omenim, da takoj lahko izbereš učinke olepšanja obraza, zmehčanja obraznih potez, odstranjevanja kožnih madežev in še veliko več. Najbolj pa me je pritegnilo shranjevanje fotografij v golem (RAW) formatu, saj imam potem več možnosti prilagajanja s programi za urejanje. Sicer pa selfije najraje ustvarjam z izbiro širšega vidnega kota, saj mi širina prizora ponuja več ustvarjalnosti.

Vedno znova pa me Huawei preseneti z novimi zmogljivostmi, tako da vsako leto komaj čakam, kakšne bodo. Letošnja se mi zdi še posebej uporabna. Telefon namreč lahko posname več fotografij v krajšem časovnem obdobju, da lahko nato v galeriji odstraniš odsev, ali v nekaterih primerih celo ljudi, ki so se po nepotrebnem znašli v prizoru. Ne da bi morali uporabiti kakšno drugo aplikacijo za retuširanje.

Huawei | Avtor: Tibor Golob za Huawei Tibor Golob za Huawei