Uporabno
4028 ogledov

Propolis – najboljša zaščita za vaše grlo

Unsplash
Propolis je že vrsto let priljubljen pripomoček, ki pomaga lajšati mnoge zdravstvene tegobe. Zagotovo ste tudi vi že kdaj posegli po njem. Če že ne drugega, so vam morda babice na rane nanašale propolis, češ da je to edina stvar na svetu, ki lahko pomaga. Ko bi le vedeli, kako prav so imele.

Spoznajte branilca čebeljega panja

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je propolis naravni proizvod čebel, ki se v obliki tinkture pripravlja z raztapljanjem v vodno-etanolni raztopini. Prav tako se ga lahko vmeša v druga topila, kot sta voda in glicerol. Tinktura propolisa je koncentriran vir biološko aktivnih snovi s hranilnim ali fiziološkim učinkom. Največkrat ga lahko najdemo v kapalnih stekleničkah, saj je le-ta način uporabniku prijaznejši. 

Propolis velja za branilca čebeljega panja ter našega imunskega sistema. Gre za čebelji pridelek, ki ga za svoje zdravje potrebujejo tudi čebele same. Njegova zgodba se začne z nabiranjem rastlinske smole. Čebele jo navadno najdejo na popkih topolov, brez ter na drugih podobnih drevesnih sortah. Rastlinsko smolo pretovorijo v panj in jo še dodatno oplemenitijo z izločki lastnih žlez, nenazadnje pa jim dodajo tudi vosek.

Ali ste vedeli, da so prav čebelice tiste, ki čebelarjem pridno pripravijo pridelan propolis? Naloga čebelarja je, da ga nastrga. Propolis, že vnaprej pripravljen za čebelarje, vsebuje rastlinske smole, vosek, eterična olja in cvetni prah. Ali ste vedeli, da propolis vsebuje kar 200 človeku koristnih snovi? Slovenci ga že vrsto let povezujemo s tradicionalno ljudsko medicino. Nekateri mu rečejo tudi naravni antibiotik. Njegovo kakovost določa vsebnost bioflavonoidov.

 | Avtor: Medex Medex

Od mumifikacije do zobne paste

Propolis je izdelek narave, ki ga človek pozna in izkorišča že stoletja. S številnimi uporabami, od mumifikacije pa vse do zobne paste, se je človeštvo že davno naučilo, kako izkoristiti pozitivne prednosti tega zdravilnega izdelka. Beehealthpropolis navaja nekaj prelomnic, skozi katere se je zdravilo uveljavilo.

Leta 5500 pred našim štetjem so stari Egipčani propolis zaradi njegovih pomirjujočih in zdravilnih lastnosti uporabljali kot snov za balzamiranje. Nekoliko kasneje so temu naravnemu čudežu dodelili tudi ime. Propolis izvira iz grškega »pro« (prej) in »polis« (mesto), kar pomeni "branilec mesta", saj ščiti panj in njegove čebele pred smrtonosnimi bakterijami in okužbami. 

Leta 100 pred našim štetjem so rimski vojaki propolis nosili v vojno, z namenom, da zacelijo rane ali pa so ga uporabljali kot tonik za krepitev morale medtem, ko so nemilostljivo osvajali svet. Ženske so ga ta čas uporabljale v obliki kreme za nego obraza in telesa ter za pomoč pri številnih ženskih zdravstvenih težavah. Poimenovale so ga celo »ženska prijateljica«. 

 | Avtor: Unsplash Unsplash

Skrivnostna moč propolisa ni več zgolj ljudsko izročilo

Propolis je našel svoje mesto v mnogih slovenskih gospodinjstvih, saj je zaradi svoje vsestranske zdravilnosti kos mnogim zdravstvenim tegoba. Dokazano lajša težave z grlom, pa najsi gre za boleče grlo oziroma žrelo ali za hripavost. Je odličen pripomoček za zaščito ustne sluznice, pozdravi lahko afte oziroma razjede, blaži vnetja dlesni, celo zmanjšuje možnost nastanka kariesa ter kot preventiva deluje pri nastanku paradontoze. A ne le to, propolis ne vpliva blagodejno le na sluznico ustne votline, temveč pomaga ščitit tudi sluznico prebavnega trakta – velja za odlično zaščito pred vnetji in razjedami. Še več, poveča celo protivnetni celični odziv in stimulira imunske celice.

Skrivnostna moč propolisa ni več tako skrivnostna, saj ni več zgolj tradicionalno ljudsko izročilo, pač pa se dandanes uporablja tudi kot prehransko dopolnilo z izjemno koristnimi učinki.

1/3
Medex


Zdravilna moč propolisa

Zdravilna moč propolisa izvira iz bioflavonoidov. Gre za naravna barvila, ki ščitijo rastline pred škodljivimi mikroorganizmi. To s pridom izkoriščajo tudi čebele in tako zaščitijo svoj panj. Naravno zdravilo se uporablja tudi kot premaz na notranjih stenah panja, s čimer se poskrbi za zaščito notranjosti pred zunanjimi mikrobi in pred vlago. Propolis v panju izhlapeva in tako ustvarja naravno zaščito, ki omogoča zdrav razvoj ter življenje čebeljih družin.

Še ena zanimivost: Čebele propolis uporabljajo za zaščito panja, da preprečujejo vdor vlage in ščitijo notranjost pred zunanjimi mikrobi, ki so izvor okužb in bolezni. Ljudje ga največkrat uporabljamo v obliki alkoholne tinkture ali vodne raztopine. Za skrbno izbrane in preverjene izdelke naravnega propolisa so poskrbeli pri Medexu, kjer sestavine za svoje stranke izbirajo na podlagi preverljivih rezultatov ter ponovljivih kliničnih študij.

 

Standardizacija propolisa

Medex na svoji spletni strani navaja nekaj študij, ki so potrdile protivnetno delovanje propolisa. Standardizacija namreč omogoča natančno določitev dnevnih odmerkov, ki so bili potrjeni tudi s strani kliničnih raziskav. Placebo kontrolirana raziskava je tako potrdila zdravilno moč propolisa v primeru lajšanja simptomov okužb zgornjih dihal. Klinična študija, v originalu objavljena na Medexovi spletni strani, dokazuje, da dnevni nanos 12–24 mg flavonoidov iz standardiziranega propolisa v ustno votlino s pomočjo pršila drastično skrajša trajanje bolezenskih simptomov, kot so bolečine v žrelu, hripavost ter oteklost žrela.

Medex v svojih izdelkih uporablja le standardiziran propolis. Standardizacija omogoča, da je v vsaki seriji izdelkov zagotovljena konsistentna vsebnost flavonoidov. Jakost in kakovost izdelkov v liniji Propolis Defense je standardizirana z APF® faktorjem (Active Propolis Flavonoids), ki določa koncentracijo flavonoidov v izdelku, dnevni odmerki pa so prilagojeni ugotovitvam kliničnih študij.

 | Avtor: Medex Medex

Medexova lekarna ima zdravilo za vsako tegobo

Medex se zavzema za transparentnost uporabljenih učinkovin, zato so svojim strankam na voljo tudi za dodatna vprašanja. V njihovi pestro založeni lekarni se lahko srečate z bogato linijo Propolis defense, ki je primerna tako za preventivno delovanje kot tudi za pomoč pri akutnih stanjih. Medex se lahko pohvali z najmočnejšo linijo propolisa v Sloveniji. Izdelki ne vsebujejo nikakršnih konzervansov in so 100 % naravni. Zima nemilostljivo trka na naša vrata, imunski sistem pa je z izbruhom novega virusa še bolj ranljiv. Poskrbite zase in za svoje zdravje s preventivnimi naravnimi zdravili.  ​