Uporabno
4479 ogledov

Razkriti najboljši slovenski skrivni recepti

M SOSESKA, Naj slovensko pecivo M SOSESKA
Radi pečete in svoje najdražje razvajate s takšnimi in drugačnimi sladkimi pregrehami? Potem bo nova oddaja spletne video platforme M SOSESKE, ki nosi naslov Naj slovensko pecivo, kot nalašč za vas. V njej se namreč osem kandidatov poteguje za naslov najboljšega slovenskega peciva, o zmagovalcu pa boste pomagali odločiti prav vi. Poleg tega boste ob spremljanju oddaj izvedeli nove, skrivne slovenske recepte, ki vas zagotovo ne bodo pustili ravnodušnih.

Vsak od nas pozna kakšen odličen recept svojih babic, s katerim še danes najraje razvaja svoje družinske člane. Slovenci radi pečemo in ustvarjamo v kuhinji, zato je skrivnih domačih receptov, ki razvajajo brbončice naših družinskih članov, veliko. Vsak doda kakšno začimbo ali sestavino po svojem okusu in dobrote tako postajajo še boljše. Prav zato je voditelj oddaje Naj slovensko pecivo Uroš Bitenc na spletni video platformi M SOSESKA pozval Slovence, naj z njim delijo svoje izboljšane tradicionalne recepte sladic. Od vseh prijavljenih je strokovna žirija izbirala osem najboljših kandidatov in voditelj jih je že obiskal na domu, kjer so mu pokazali svoje pekovske sposobnosti.

V vseslovenski akciji naš najboljši sosed Mercator išče najboljše slovensko pecivo, ki bo predramilo brbončice in navdušilo vse vaše domače in sosede, če bo zanje še kaj ostalo na krožniku. Prav zato je na M SOSESKA pripravili nostalgično oddajo Naj slovensko pecivo, v kateri išče najboljši slovenski recept za okusno sladico, ki jo boste na koncu lahko preizkusili tudi vi in jo celo ocenjevali. Se sprašujete, kako?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Uros Bitenc (@urusb)


 

Pecivo v živo preizkuša Uroš Bitenc, o finalistih odločata odlična poznavalca kulinarike

Številni bralci in gledalci ste svoje predloge že poslali, strokovna žirija, ki jo sestavljata odlična poznavalca slovenske kulinarike, peciv in tradicionalnih receptov Polona Klančnik in prof. dr. Janez Bogataj skupaj s predstavnikom Mercatorja, pa je med vsemi prijavljenimi izbrala osem najboljših kandidatov, ki bodo v oddajah predstavili svoje unikatno pecivo iz domače kuhinje.

Na domu jih že obiskal voditelj oddaje Uroš Bitenc, ki je preizkusil vseh osem najboljših receptov po izboru žirije. ''Nekateri recepti so me odpihnili in v vsaki oddaji me je nekaj presenetilo. Če to že ni bilo gostoljubje ali lep kraj, v katerem sem bil, so bile to kreacije, ki so jih ustvarjale te ženske. Recepte so predstavljale tako babice, kjer se vidi, da so kuhale in pekle že za veliko generacij, kot mlada dekleta, ki se šele uveljavljajo. Sami recepti pa so bili neverjetni. Če bi bilo po moje, bi vse te recepte spravili na police,'' navdušeno pove Uroš.

A zmagovalec je lahko le en in borba za najboljšega je že v polnem teku. Potem ko se bo vseh osem kandidatov s svojimi dobrotami predstavilo v osmih različnih oddajah Naj slovensko pecivo, ki jih lahko spremljate na M SOSESKI, bo strokovna žirija izbrala tri finaliste, katerih sladice bo Mercator postavil na svoje prodajne police. Tam jih boste seveda lahko preizkusili tudi vi in na koncu odločali, kdo bo veliki zmagovalec. Najboljši ustvarjalec unikatne slovenske sladice bo razglašen v slavnostni deseti epizodi in bo poleg priznanja, da je njegova sladica res Naj slovensko pecivo, prejel še lepo nagrado v vrednosti 2000 evrov.

Ste se že naveličali svojih vsakodnevnih sladic? Vam manjka novih, inovativnih receptov? Bi radi svoje družinske člane in prijatelje presenetili s kakšno okusno novo sladico? Potem na M SOSESKI nikar ne zamudite oddaj Naj slovensko pecivo, kjer boste našli nove predloge za okusne kulinarične kreacije, ki bodo tako sladke kot slane.

M SOSESKA, Naj slovensko pecivo | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Kaj pri kandidatih iščeta žiranta?

Kuharska mojstrica Polona Klančnik pravi, da bo v zmagovalnem receptu iskala nekaj posebnega, izstopajočega. Mogoče bo to kakšna sestavina, na katero v določenem sicer tradicionalnem pecivu ne bi niti pomislili. Kot pravi, so recepti njena strast in jo zelo zanimajo ustvarjanje mojstrovin iz zaprašenih knjig, zgodovina receptov in majhne skrivnosti, ki dajo piko na i končnemu rezultatu.

Njen sožirant, prof. dr. Janez Bogataj, pa od ustvarjalcev receptov pričakuje poznavanje prehranske dediščine peciva v Sloveniji in vedenje o tem bogastvu, znotraj katerega bodo ustvarjalci peciva iskali svoje interpretacije.

M SOSESKA, Naj slovensko pecivo | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Kot nam je razkril voditelj oddaje, je eni od tekmovalk to tudi izjemno dobro uspelo: ''Na Primorskem smo bili pri gospe, ki je zaposlena kot slaščičarka in skrbi za sladki program in je pripravljala take jedi in imela take aparate, da sem kar pogledal. Eno tako tradicionalno slovensko pecivo je oblikovno tako spremenila, da bi jed lahko videl v nekem luksuznem hotelu in ne bi uganil, da gre za tradicionalno slovensko pecivo. Dokler ne bi probal. Ker po okusu bi jo pa prepoznal. Neverjetno. Večinoma so tekmovalci ujeli model, ki smo ga iskali, torej, da imamo tradicionalni recept, ki pa ima nekaj svojega, nekaj novega, svežega.'' Pa naj bo to v oblikovnem smislu ali po okusu.

Kljub odličnim sladicam, ki jih je voditelj Uroš Bitenc preizkušal, pa k sreči, kot pravi, ni pridobil odvečnih kilogramov. ''Pridno sem skrbel za količino in se nisem veliko zredil,'' se pošali.

Vsi, ki si želite preizkusiti kakšno novo dobroto, pa nikar ne pozabite na oddaje Naj slovensko pecivo, ki jih lahko spremljate TUKAJ. V njih boste odkrili osem najboljših receptov po mnenju strokovne žirije, vse sladice pa lahko po novih receptih v vmesnem času pripravite tudi sami. Vaši domači in sosedje bodo zagotovo navdušeni!

M SOSESKA, Naj slovensko pecivo | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA


Tričlanska žirija je sicer že izbrala tri finalistke oddaje Naj slovensko pecivo, katerih izdelek Mercator postavlja na svoje prodajne police. Finalistke soMeta Kocjančič s potično torto, Nina Bavdek z vegansko poezijo in Urška Jerman s prekmurskim navdihom.

In zdaj se na vrsti vi, da do 16.12. z nakupi ene od treh dobrot, ki se je uvrstila v veliki finale, odločite o zmagovalki, ki bo za nagrado prejela 2000 evrov. Z odkupom zmagovalnega peciva pa bo Mercator poskrbel, da le-ta nikoli ne bo šel v pozabo.