Uporabno
1644 ogledov

Recept za slastno raco iz le treh sestavin

Klet Brda Klet Brda
Mesec november, ko obeležujemo tudi martinovo, je čas jesenskih dobrot in mladega rdečega vina.

Ob tej priložnosti smo v Kleti Brda pripravili prav posebno vino za vaša jesensko – zimska druženja. Gre za novost iz linije Quercus, »prvorojenca« Quercus young, ki je prvo mlado rdeče vino novega letnika iz Kleti Brda.

Spoznajte Quercus young

Klet Brda | Avtor: Klet Brda Klet Brda
Quercus young je mlad in mladosten. Pridelali smo ga z mislijo za vse mlade po duši. Je tudi odličen spremljevalec elementarnih jesenskih okusov, kot so gos ali raca, kostanj, mlinci, rdeče zelje in številne jesenske enolončnice.

Za to mlado vino je značilno, da je ohranilo večino sadnih arom grozdja, zato je prijetnega sadnega okusa in zelo pitno. Primarne arome svežega, polno zrelega sadja nas popeljejo v svet zrelih gozdnih sadežev, zrele češnje, maline, višnje in slive. Vsaka prispeva delček v mozaik  plemenite cvetice. Je mlado vino prijetne svežine, posebnega sadnega značaja in dolgega odhoda. Odlično se poda k jesenskim jedem, pečenemu kostanju in pečeni raci. Ponudimo ga ohlajenega na 13 do 15 stopinj Celzija. Quercus young pa ni le nekaj mesečno mlado vino, ampak vino s potencialom zorenja.

Odlično se bo podal k mnogim mesnim jedem, med drugim tudi k pečeni raci, za katero smo pripravili recept. Naj vaše življenje napolnimo s pristnimi jesenskimi okusi.

 

Recept: Slastna pečena raca in Quercus Young

Sestavine za 4 osebe:

  • Cca. 2 kg težka raca
  • Sol in poper
  • 2 jabolki
  • 1 čebula

Postopek:

Pečico predhodno segrejemo na 200 stopinj Celzija. Raco očistimo in osušimo s papirnatimi brisačkami. Nato jo zunaj in znotraj natremo z mešanico soli in popra.

Jabolka olupimo in narežemo na večje krhlje. Čebulo sesekljamo na večje kose in zmešamo z jabolki. Z mešanico napolnimo račko, noge pa povežemo z vrvico. S hrbtno stranjo navzgor jo položimo v večji pekač. Na dno pekača damo toliko vode, da je dno prekrito. V ogreti pečici najprej raco pečemo 20 minut na zgornji višini, nato pa jo spustimo na srednjo višino in na nižji temperaturi (180 stopinj Celzija) pečemo še približno 40 minut. Med pečenjem jo večkrat premažemo s tekočino iz pekača. Za hrustljavo zapečeno kožo zadnje 15 minut temperaturo dvignemo na 230 stopinj Celzija.

Ko se raca nekoliko ohladi, jo razkosamo in ponudimo na krožniku skupaj z jabolki in prilogo, še posebej se prilegajo mlinci in kuhan jesenski kostanj.

Predlog vinske spremljave: Quercus young 0,75 l.

Klet Brda | Avtor: Klet Brda Klet Brda