Uporabno
51 ogledov

Rehabilitacija - kdaj je potrebna?

medicofit, rehabilitacija Medicofit
Vsak izmed nas se znajde pred izzivi, ki nam postavljajo ovire na poti do polnega uživanja v življenju. Bodisi gre za športno poškodbo, kronično bolečino ali okrevanje po operativnem posegu, vse te situacije zahtevajo potrpežljivost, predanost in včasih tudi pomoč strokovnjakov za rehabilitacijo.

Rehabilitacija je razmeroma mlada veja medicine, ki se je razvila v sodobnem času. Razvoj sodobne rehabilitacije so narekovale predvsem demografske spremembe v sodobnem svetu, ki so s staranjem prebivalstva prinesle porast degenerativnih bolezni in stanj.

V zadnjih letih stopa v ospredje njen pomen pri izboljšanju kakovosti življenja ljudi z najrazličnejšimi mišično-skeletnimi poškodbami in stanji.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) približno 15 % svetovnega prebivalstva živi z nekakšno obliko invalidnosti, ki zahteva rehabilitacijo za izboljšanje njihove telesne funkcije.

Pojavnost gibalnih omejitev in degenerativnih ortopedskih stanj se iz leta v leto viša, kar nas opominja, kako pomembno je razumeti in izvajati rehabilitacijske ukrepe v pravem času in na pravi način.

V Kliniki Medicofit sledimo najsodobnejšim smernicam rehabilitacijske medicine, kar našim pacientom zagotavlja optimalne pogoje za okrevanje.

medicofit, rehabilitacija | Avtor: Medicofit Medicofit

Kdaj je potrebna rehabilitacija?

S sodobnimi rehabilitacijskimi tehniki smo uspešni pri zdravljenju številnih mišično-skeletnih stanj.

  • Poškodbe mišic, tetiv, ligamentov ali sklepov.
  • Operativni posegi, kot so operacije na sklepih, hrbtenici, mišicah ali kosteh.
  • Poškodbe centralnega ali perifernega živčnega sistema, kot so poškodbe hrbtenjače, nevropatije ali radikulopatije.
  • Kronične bolečine, kot so bolečine v hrbtu, vratu, ramenih, kolkih ali kolenih.
  • Degenerativne bolezni, kot sta osteoartroza ali revmatoidni artritis.
  • Poškodbe zaradi nesreč, kot so prometne nesreče, padci ali športne poškodbe.
  • Posttravmatske ali postoperativne razmere, kot so frakture, dislokacije ali ruptura ligamentov.
  • Bolezni dihal, srca ali ožilja, ki zahtevajo rehabilitacijo za izboljšanje telesne kondicije in funkcionalnosti.
  • Poškodbe zaradi ponavljajočih se gibov ali prekomerne obremenitve, kot so sindrom karpalnega kanala, teniški komolec, tekaško koleno in številne druge.

Vsako stanje zahteva individualiziran pristop k rehabilitaciji, ki upošteva specifične potrebe in cilje, zato v Kliniki Medicofit za vsakega pacienta pripravimo individualni program zdravljenja!

Kdaj pričeti s fizioterapevtsko rehabilitacijo?

Pričetek rehabilitacije igra ključno vlogo pri procesu okrevanja pacienta, ne glede na to, ali gre za poškodbo ali stanje po operativnem posegu. Za dosego optimalnih rezultatov je nujno izbrati pravi časovni okvir za začetek terapije.

Pri akutni poškodbi je ključno, da se rehabilitacija začne čim prej, idealno še preden bolečina zaradi poškodbe postane kronična. Dlje kot bolečina vztraja, bolj je potrebno celovito oceniti pacientovo stanje, vključno z gibalnimi navadami, psihološkim stanjem in socialnim okoljem.

Po vsakem operativnem posegu je prav tako potrebna rehabilitacija, saj pride po vsakem posegu do funkcionalnih deficitov v tem predelu. Tudi v primeru imobilizacije je priporočljivo začeti z rehabilitacijo čim prej, če je le mogoče na drugih delih telesa ali s pospeševanjem regeneracije na operiranem predelu.

Ko je rehabilitacija na operiranem predelu dovoljena, je nujno začeti z mobilizacijo čim prej, da se prepreči funkcionalni deficit in izguba gibljivosti ter mišične moči.

V obeh primerih je jasno, da hitro ukrepanje prinaša boljše rezultate. Zgodnji začetek rehabilitacije omogoča pacientu, da hitreje povrne funkcionalnost in se vrne k vsakodnevnim aktivnostim ter s tem izboljša kakovost življenja.

medicofit, rehabilitacija | Avtor: Medicofit Medicofit

Zakaj je odlašanje z rehabilitacijo nevarno?

Odlašanje s pričetkom rehabilitacije po poškodbi, bolezni ali posegu lahko prinese številne negativne posledice, ki zmanjšujejo učinkovitost fizioterapije in podaljšajo čas vašega okrevanja. Razlogi za nevarnost odlašanja s rehabilitacijo so večplastni in vključujejo:

  • Gibalne omejitve: Dlje ko čakamo, večje je tveganje za nastanek gibalnih omejitev. Mehko-tkivne strukture ob poškodovanem segmentu se prilagodijo na omejen obseg gibljivosti, kar lahko privede do različnih kontraktur (prikrajšave mišic, tetiv in vezi).
  • Mišična atrofija: Čakanje z rehabilitacijo lahko povzroči tudi upad mišične moči in njihove mase. Mišice se lahko zaradi neaktivnosti hitro zmanjšajo in oslabijo, kar dodatno oteži proces okrevanja.
  • Težavno odpravljanje kontraktur: Različne kontrakture, ki se razvijejo zaradi neaktivnosti ali omejene gibljivosti prizadetega predela, so težje odpraviti v kasnejših fazah rehabilitacije. To zahteva dodaten čas in trud, včasih pa tudi dodaten operativni poseg.

Večji kot je začetni funkcionalni deficit, več časa je potrebno za povrnitev normalne mišične mase in moči. To lahko podaljša čas celotnega procesa rehabilitacije in upočasni vrnitev pacienta k vsakodnevnim aktivnostim.

Zaradi teh razlogov je ključno, da se rehabilitacija začne čim prej po poškodbi, saj to omogoča hitrejše in učinkovitejše okrevanje ter zmanjšuje tveganje za dolgoročne zaplete.

Rehabilitacija v Kliniki Medicofit

Prvi korak do uspešne rehabilitacije je diagnostična terapija

Diagnostična terapija Medicofit predstavlja inovativni pristop v fizioterapiji, ki sega preko tradicionalnega pristopa k obravnavi poškodb in funkcionalnih težav. Naša napredna metoda temelji na poglobljenem pregledu, ki ne zajema le poškodovanega segmenta, temveč tudi priležne segmente in splošno oceno gibalne funkcije pacienta.

Ena izmed ključnih prednosti diagnostične terapije je njena sposobnost, da skozi poglobljen pristop pridobimo maksimalno možno količino podatkov o stanju poškodovanega segmenta in splošnem gibalnem stanju pacienta. S tem omogočamo celovit pregled vseh možnih dejavnikov tveganja, ki so prispevali k poškodbi, ter odkrivamo funkcionalne deficite, ki so nastali kot posledica operativnih posegov ali poškodb.

V nasprotju s klasično fizioterapijo, ki se osredotoča predvsem na zdravljenje bolečine in funkcije poškodovanega predela, diagnostična terapija sega dlje. Poleg tega, da obravnava poškodovan segment, pregleda tudi priležne segmente, izvaja meritve mišične moči ter identificira dejavnike tveganja za nastanek poškodbe.

To omogoča dolgoročno odpravljanje vseh deficitov, kar pacientom zagotavlja trajno olajšanje in preprečuje ponovne težave zaradi poškodbe ali operativnega posega.

Diagnostična terapija Medicofit je ključni korak k pravilno načrtovani in uspešno izvedeni rehabilitaciji, ki pacientom omogoča celovito okrevanje ter preprečuje ponovne težave v prihodnosti.

medicofit, rehabilitacija | Avtor: Medicofit Medicofit

Fizioterapevtska in kineziološka rehabilitacija

Klinika Medicofit se zavezuje k zagotavljanju učinkovitega zdravljenja že v zgodnjih fazah poškodbe. Na oddelku fizioterapije ponujamo akutno zdravljenje, ki predstavlja naslednjo fazo celostnega pristopa k rehabilitaciji.

V akutni fazi se s pomočjo sodobnih terapevtskih tehnik osredotočamo na hitro olajšanje simptomov in pospešitev procesa okrevanja. Cilj je zmanjšati vpliv poškodbe na telo in preprečiti morebitne zaplete, kot so oteklina, hematom ali poslabšanje vaše bolečine.

Uporabljamo širok spekter terapevtskih metod, kot so protibolečinska terapija, antidematozna terapija, stabilizacija poškodovanega segmenta in biostimulativne tehnike celjenja. V tem obdobju je ključno doseči popolno odsotnost bolečine, otekline in gibalnih omejitev ter določiti primeren model kineziološke rehabilitacije za nadaljnjo obravnavo.

Kakšne terapije izvajamo? Klinika Medicofit se ponaša s številnimi vrhunskimi terapevtskimi metodami, kot so Summus Laser terapija, Wintecare Tecar terapija, EMS Dolorcast udarni valovi, manualna terapija in številne druge, ki so namenjene hitremu in učinkovitemu zmanjšanju akutnih simptomov ter pospešitvi procesa okrevanja.

Nadaljevanje rehabilitacije poteka v fazi kineziološkega zdravljenja, kjer strokovnjaki kineziologije vodijo paciente skozi postopno vračanje k polni gibalni funkciji ter doseganju optimalnih rezultatov. Cilj je postopno obnavljanje gibalne funkcije poškodovanega dela telesa s pomočjo specializiranih in naprednih terapevtskih vaj.

V tej fazi se uporabljajo specializirane vaje in tehnike, kot so progresivne vaje propriocepcije, kineziološke vaje za sklepno stabilizacijo, vaje za mišično-vezivno moč ter učenje teka in pliometričnih gibanj.

medicofit, rehabilitacija | Avtor: Medicofit Medicofit

Faza kinezioterapije je ključna za celostno okrevanje po poškodbi, saj omogoča varno vrnitev v gibanje in zmanjšuje tveganje za ponovne težave ali neuspeh kirurškega posega.

S takšnim pristopom k rehabilitaciji pacientom nudimo pravočasno pomoč, strokovno vodstvo in zagotavljamo hitrejše okrevanje ter preprečujemo morebitne zaplete v prihodnosti.

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!