Uporabno
92 ogledov

Rehabilitacija po zlomu vretenca – kaj pričakovati?

medicofit, zdravje, vretenca Medicofit
Okrevanje po zlomu vretenca je pomemben in pogosto dolgotrajen proces, ki zahteva potrpežljivost, vztrajnost in veliko prilagodljivost. Po takšni poškodbi se posamezniki pogosto znajdejo pred izzivi, ki se kažejo s bolečino, omejitvami pri gibanju in spremembami v vsakdanjem življenju. Kljub temu je pomembno vedeti, da obstaja svetlo upanje za uspešno rehabilitacijo.

Zlom vretenca predstavlja kompleksno in pogosto zahtevno stanje, ki zahteva celovito obravnavo ter ustrezno načrtovanje rehabilitacije. Vretenca so temeljni gradniki hrbtenice, ki poleg podpore telesu zagotavljajo tudi pomembno zaščito hrbtenjače. 

Močne in zdrave kosti so odporne na sile in obremenitve, ki jih povzroča običajna dejavnost. Najpogosteje pride do kompresijskih zlomov vretenc, kadar so sile prevelike ali pa kosti hrbtenice niso dovolj močne. Visokoenergijski zlomi (kot pri prometni nesreči) se običajno pojavijo na zadnjem (posteriornem) delu vretenc, zlomi zaradi osteoporoze pa običajno nastanejo v sprednjem (anteriornem) delu.

Ali ste vedeli, da ima približno 25 % žensk po menopavzi, prisoten kompresijski zlom vretenca zaradi zmanjšanja kostne gostote?

Čeprav je rehabilitacija po zlomu vretenca lahko dolgotrajna in zahtevna, je pomembno ohraniti pozitiven odnos in si postaviti realistične cilje. S pravilnim vodenjem, predanim delom in potrpežljivostjo je mogoče doseči izjemne rezultate in povrniti funkcionalnost hrbtenice.

V tem prispevku vam razkrivamo, kaj lahko pričakujete v rehabilitaciji po zlomu vretenca, vključno z različnimi fazami rehabilitacije, ter kako se lahko soočite s izzivi in ​​napredkom na poti do ponovnega pridobivanja moči, gibljivosti in funkcionalnosti.

medicofit, zdravje, vretenca | Avtor: Medicofit Medicofit

Kako poteka rehabilitacija po zlomu vretenca? 

Po zlomu vretenca se rehabilitacija odvija skrbno in prilagojeno, odvisno od več dejavnikov, kot so vzrok za nastanek zloma, tip zloma in lokacija poškodbe v hrbtenici. 

Prvi korak oskrbe predstavlja stabilizacija in imobilizacija poškodovanega območja, kar zmanjšuje tveganje nadaljnjih poškodb in omogoča optimalne pogoje za premostitev zloma. Zdravnik vam bo prav tako predpisal ustrezna zdravila za lajšanje bolečin in zmanjšanje vnetja v okolici zloma.

Ko se bolečina in vnetje zmanjšata, se začne aktivna rehabilitacija pod vodstvom izkušenega fizioterapevta. Terapevtske vaje so osredotočene na krepitev mišic okoli hrbtenice, izboljšanje gibljivosti in stabilnosti poškodovanega dela ter obnovitev optimalne funkcije. 

Zakaj je pomemben zgodnji pričetek fizioterapije? Zgodnji pričetek je ključen, saj preprečuje nadaljnjo atrofijo hrbteničnih mišic, ki bi lahko privedla do nastanka kronične bolečine v hrbtu.

Postopno se aktivnost povečuje ob skrbnem spremljanju telesnega odziva. Tudi po končani akutni fazi je pomembno nadaljevati s fizioterapijo za ohranjanje pridobljenih rezultatov, izboljšanje funkcionalnosti in preprečevanje ponovnih poškodb.

Naš cilj je omogočiti pacientom postopen povratek k normalnim vsakodnevnim aktivnostim ob izogibanju prekomernim naporom in potencialno nevarnim dejavnostim. Z individualnim pristopom, strokovnostjo in podporo celotnega rehabilitacijskega tima klinike Medicofit, se osredotočamo na hitro in učinkovito obnovo pacientovega zdravja in kakovosti življenja.

medicofit, zdravje, vretenca | Avtor: Medicofit Medicofit

Koliko časa traja rehabilitacija po zlomu vretenca?

Trajanje rehabilitacije po zlomu vretenca je izjemno variabilno in je odvisno od več dejavnikov, kot so resnost zloma, lokacija poškodbe, starost posameznika, splošno zdravstveno stanje, morebitni zapleti in odziv na terapijo. Na splošno se ta proces lahko razteza od treh mesecev do enega leta.

Večina zlomov vretenc se obravnava konservativno in se običajno zacelijo v približno treh mesecih. Pacienti, ki potrebujejo kirurško fiksacijo, pa zahtevajo nekoliko daljše obdobje okrevanja. Po operaciji je običajno traja akutna faza okrevanja približno šest tednov, nato pa sledi obdobje večmesečne aktivne rehabilitacije.

Pomembno je razumeti, da se rehabilitacija po zlomu vretenca vedno ne konča s popolnim okrevanjem. V mnogih primerih je potrebno dolgoročno vzdrževanje in spremljanje, predvsem pri pacientih z osteoporozo. 

V primeru prekratke rehabilitacije lahko ostanejo trajne omejitve, ki zahtevajo veliko prilagoditev življenjskega sloga!

Prvi korak do okrevanja v kliniki Medicofit

V kliniki Medicofit smo odločeni, da vam ponudimo najbolj napredno in celostno rehabilitacijo po zlomu vretenca. Naš prvi korak k vašemu okrevanju je diagnostična terapija, ki združuje najsodobnejše metode zdravljenja z diagnostičnim pregledom.

Diagnostična terapija vključuje klinični pregled hrbtenice, merjenje funkcionalnosti mišic, oceno gibljivosti sklepov in specifične teste hrbtenice. Poleg tega, že v začetni pregled implementiramo vrsto naprednih terapij, kot so SUMMUS laser, Wintecare TECAR, EMS dolorcast udarni valovi, PERISO diamagnetna terapija, ultrazvok SIXTUS in HITOP visokotonska vitalizacija tkiva ter bioaktivacija, ki pomagajo pri pospeševanju celjenja in zmanjšanju bolečine.

medicofit, zdravje, vretenca | Avtor: Medicofit Medicofit

Verjamemo v individualiziran pristop k rehabilitaciji, zato na podlagi vaših potreb in diagnostičnih ugotovitev oblikujemo prilagojen načrt rehabilitacije. Naši fizioterapevti, specializirani za zdravljenje poškodb hrbtenice, bodo skupaj z vami oblikovali program krepitve mišic, ki bo obnovil moč, gibljivost in stabilnost vaše hrbtenice.

Skozi kineziološki program okrepimo mišice, ki zagotavljajo stabilizacijo hrbtenice - predvsem mišice trebušne stene (rectus abdominis, transversus abdominis, obliquus internus in externus), hrbtne ekstenzorje (npr. erector spinae), mišice medeničnega dna ter mišice globokih hrbteničnih stabilizatorjev, kot je multifidus. 

Te mišice sodelujejo pri ohranjanju pravilne drže hrbtenice, preprečevanju prekomernih obremenitev ter zagotavljanju stabilnosti med gibanjem.

Vaše okrevanje je naša prioriteta, zato smo tukaj, da vam nudimo najboljše možnosti za hitro in učinkovito rehabilitacijo.

medicofit, zdravje, vretenca | Avtor: Medicofit Medicofit


Viri in literatura

Wong CC, McGirt MJ. Vertebral compression fractures: a review of current management and multimodal therapy. J Multidiscip Healthc. 2013 Jun 17;6:205-14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693826/

ClevelandCLinic. (2019). Fractured Spine (Vertebrae). Available from: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17498-spinal-fractures . [Accessed: 12/2/2024].

Barker, K., Newman, M., Stallard, N. et al. Physiotherapy rehabilitation for osteoporotic vertebral fracture—a randomised controlled trial and economic evaluation (PROVE trial). Osteoporos Int 31, 277–289 (2020). https://doi.org/10.1007/s00198-019-05133-0

PhysioPedia. (2018). Lumbar Spine Fracture. Available from: https://www.physio-pedia.com/Lumbar_Spine_Fracture . [Accessed: 12/2/2024].