Uporabno
1459 ogledov

Resni sindrom, s katerim se spopada več žensk kot mislimo

Menstrualni krči, menstruacija Shutterstock
Ko ženska zazna motnje v menstruacijskem ciklu to pogosto najprej pripiše zunanjim dejavnikom, kot je na primer stres. Šele ko težave po nekaj mesecih ne izginejo, pa se potopi v možne razloge. Eden od njih je sindrom policističnih jajčnikov.

Sindrom policističnih jajčnikov (PCOS) lahko pri ženskah povzroči številne težave. Med njimi so motnje menstruacijskega cikla, prekomerna poraščenost, povečanje telesne teže, izpadanje las in aknavost. Največja težava so vsekakor motnje menstruacijskega cikla, ki lahko povzročajo neredne ali pa celo odsotne ovulacije. Posledično to lahko pomeni tudi težave pri zanositvi.

Sindrom policističnih jajčnikov pokriva širok spekter simptomov in težav, zato marsikatera ženska ne pomisli, da bi za njihove težave lahko bil kriv prav PCOS. Da bi problem približali širši publiki so zato na forumu Med.Over.Net pripravili javno tribuno, kjer je na vprašanja zaskrbljenih žensk odgovarjal Dean Gorkič, dr. med.

Ginekolog | Avtor: Špela Mohorič Špela Mohorič
Kako prepoznati PCOS in kdaj se pojavi?

PCOS lahko diagnosticira ginekolog s pomočjo ultrazvoka in hormonske krvne slike. Dodatni kriteriji so motnja poraščenosti po moškem tipu (t. i. hiperandrogenizem) in motnje ovulacije. Težave se lahko tudi pojavijo že pri najstnicah, pojavi se pa pri petih do desetih odstotkih žensk v rodni dobi. Dr. Gorkič poudarja, da PCOS "ni ena in enotna bolezen, temveč je kompleksen in ga ni možno reševati po istem kopitu". Zato je pomembno, da svojemu ginekologu ob pregledu zaupate težave, ki vas pestijo, saj vam bo lahko svetoval in izključil druge možne vzroke s podobnimi bolezenskimi znaki.

Kaj lahko storimo mi sami?

Preventiva je boljša od kurative. "Zdrav duh v zdravem telesu. Danes je morda premočen poudarek na zdravljenju telesa. Vse več je raziskav, da se ranjena duša boji življenja, pristnih odnosov, bližine. Poleg osnovnih potreb, kot je potreba po hrani – obstoja tudi potreba po bližini. V odtujenem svetu veliko ljudi, ki se boji bližine, to bližino nadomešča z vnosom velike količine hrane. Enostavno so zamenjali lakoto po bližini z lakoto po hrani. Tako je možno, da nesrečna duša pokvari delovanje telesa. Lahko bi rekli "bolna duša v bolnem telesu". Zato je zdrav življenjski slog prvi korak k izboljšanju stanja PCOS – to je lahko že tudi preventivno," izpostavlja dr. Gorkič. Dodaja, da je pomembna zmerna in redna telesna aktivnost, pri odvečni teži se moramo izogibati rafiniranim živilom (beli moki, belemu sladkorju) in pojesti manj predpripravlljene procesirane hrane ter dati prednost polnovrednim živilom.

Ženska voda pitje | Avtor: Profimedia Profimedia

Obstaja zdravilo za PCOS?

Nekoč je bilo edino "zdravilo" za PCOS operacija in pogosto tudi odstranitev jajčnikov. Dandanes to velikokrat ni več potrebno. "Ob vseh možnostih zdravljenja, ki so danes na voljo, kirurško zdravljenje ni več ena prvih izbir. Vedno bolj je jasno tudi, da je pri visokem deležu žensk PCOS povezan z metabolnim neravnovesjem, zato danes zdravljenje upošteva tudi presnovno delovanje žensk," ugotavlja dr. Gorkič. Med možne terapije štejemo hormonsko zdravljenje, antiandrogene, spodbujevalce ovulacije in antidiabetična zdravila (metformin).

Zivljenje 11.11.13, tableta, zdravljenje, zdravje, foto: Shutterstock | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Najpomembnejša pa je preventiva. "Če sindrom ni močno izražen, lahko metabolno ravnovesje vzpostavimo že s preventivo in prehranskimi dopolnili, je pa potrebno vedeti, da se ravnovesje ne vzpostavi čez noč in je potrebno vztrajati," svetuje dr. Gorkič. Zdravnik tukaj izpostavlja prehransko dopolnilo Femifert, ki vsebuje izvlečke lanenega semena, gomolja sladkega krompirja in listov banabe. "Vsebuje tudi D-kiro-inozitol. D-kiro-inozitol je pridobljen iz naravnih (rastlinskih) virov. Nahaja se v stročnicah in polnovrednih žitih. Pogost vir so tudi rožiči. Sodi v skupino inozitolov, ki imajo dokazan pozitivni vpliv na presnovo – povečujejo namreč občutljivost celic za inzulin" poudarja dr. Gorkič. Vnos D-kiro-inozitola s hrano je zanemarljiv, zato ga je pri ženskah z omenjenimi težavami smiselno vnašati tudi s pomočjo prehranskih dopolnil.

Večina potrebnega D-kiro-inozitola nastane v telesu iz mioinozitola. Pri ženskah s PCOS in nekaterimi drugimi boleznimi, povezanimi z neodzivnostjo celic na inzulin, je nastajanje D-kiro-inozitola moteno. Zato je pri njih priporočljivo dodajanje D-kiro-inozitola prehrani. Ena od možnosti je prehransko dopolnilo Femifert.
- Dean Gorkič, dr. med.

Femifert pomaga pri ohranjanju hormonskega in metabolnega ravnovesja. Vsebuje tudi cink, ki igra vlogo pri plodnosti, ter vitamina B6 in B12, ki prispevata k normalnemu psihološkemu delovanju in zmanjševanju utrujenosti. Seveda pa prehranska dopolnila niso nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano ter zdrav življenjski slog.