Uporabno
7080 ogledov

Resničnostni šov, kot ga še ni bilo: Tjaša in Jan pokazala rojstvo sina

Prvič mama M SOSESKA
Porod je ena najbolj intenzivnih izkušenj v življenju sleherne ženske. Trenutek, ko se zave, česa vse je zmožno njeno telo. Trenutek, ko po dolgih devetih mesecih končno pestuje svojega otroka. A rojstvo je tudi za moškega posebno doživetje. Ta intimen dogodek sta z gledalci resničnostnega šova Prvič mama, ki ga lahko spremljate na M SOSESKI, delila Tjaša in Jan.

En par v operacijsko dvorano, drugi na morje

Medtem ko je za Tjašo in Jana končno napočil dan D – rojstvo njunega sina Svita –, so na drugi strani Slovenije Ajda, Marko in njuna mala Astrid že dobro uigran tim. Celo tako dobro, da so se prvič odpravili na morje. A kaj vse spakirati za dopust za nekaj tednov starega dojenčka? Seznam je bil nadvse dolg, priprave pa očitno tako utrujajoče, da je Ajda med njimi skupaj z Astrid kar zaspala.

Prvič mama | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Spati pa nikakor ni mogel Jan, čeprav si je pred rojstvom sina želel še nekaj minut spanca, da bi bil pri močeh. A vznemirjenje je naredilo svoje in tako je Jan pred vrati porodnišnice Ljubljana ves na trnih čakal, da ga Tjaša pokliče, da je pripravljena na veliki dogodek. Ker se mali Svit kljub vsem Tjašinim prizadevanjem ni obrnil v pravilen položaj za vaginalni porod in ker tudi zunanji obrat, ki so ga naredili strokovnjaki v ljubljanski porodnišnici, ni uspel, je morala mlada mamica na koncu roditi s carskim rezom, ki so ga naredili v spinalni anesteziji.

Nosečnica, nosečnost | Avtor: Profimedia Profimedia

Dandanes carski rezi v spinalni anesteziji že stalna praksa

Če so nekoč mamice med carskim rezom spale, kar pomeni, da so prejele splošno anestezijo, danes veliko carskih rezov poteka v tako imenovani spinalni anesteziji. Ženska je tako med izvajanjem carskega reza pri zavesti, ne čuti pa ničesar, saj ima omrtvičen spodnji del telesa. Natančneje, anesteziolog z lokalnim anestetikom, ki ga vbrizga prek izredno tanke igle, omrtviči živce, ki prenašajo sporočila oziroma občutke v spodnji del telesa. Splošna anestezija se dandanes uporablja le v redkih urgentnih primerih ali ko nosečnica zaradi kakršnega koli razloga ne sme prejeti spinalne anestezije, v nekaterih primerih pa tudi, če sama izrecno ne želi biti med posegom budna.

Kadar so carski rezi vnaprej določeni (to so tako imenovani elektivni carski rezi), na primer zaradi nepravilnega položaja otroka, ki onemogoča varen vaginalni porod, ali zaradi drugih zapletov med nosečnostjo, se nosečnica še pravi čas sestane z zdravnikom anesteziologom. Z njim se pogovori o vsem, kar jo zanima, izve za različne možnosti anestezije, po potrebi opravi še vse dodatne preiskave in tako je pripravljena na dan D.

Prvič mama | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Tudi porod s carskim rezom je lahko čudovita izkušnja

Prav zaradi spinalne anestezije in možnosti, da nosečnica celotno dogajanje spremlja budna, v živo, da je prisebna med izvedbo carskega reza (nekatere porodnišnice pa so v času pred novim koronavirusom dovolile celo prisotnost očeta v operacijski dvorani), je lahko tudi rojevanje s carskim rezom prečudovita izkušnja. Mamica tako takoj sliši prvi jok svojega otročka, ga vidi in poljubi, nato pa ga babica, ki spremlja carski rez, prevzame in odnese k očetu, če ta ni prisoten že v operacijski dvorani. Pred očetom opravi še prvi poporodni pregled novorojenčka, ga očisti in obleče. In nadvse pomembno je, opozarjajo strokovnjaki, da se mamica zaveda, da ni nič manj ženska in nič manj dobra mama, če je svojega otroka iz takšnih ali drugačnih razlogov rodila s carskim rezom.

Kako se je na dan rojstva malega Svita držala Tjaša in kako je prihod sina s carskim rezom čakal Jan? Kako pa so na drugi strani potekale priprave Ajde in Marka na prvo morje z dojenčico Astrid? Vse to in še več izveste v novi epizodi resničnostne oddaje Prvič mama na M SOSESKI, ki si jo lahko ogledate TUKAJ!