Uporabno
402 ogledov

Revmatoidni artritis – Kako ukrepati ob prvih znakih?

Medicofit, artritis, vzroki, zdravje Medicofit
Revmatoidni artritis predstavlja eno izmed vrst vnetnega artritisa, ki je značilen po kroničnem poteku in prizadetosti več sklepov po telesu. Bolezen se lahko začne v katerem koli sklepu, vendar se najpogosteje razvije v manjših sklepih rok in stopal. Vas zanima, kako prepoznati prve znake bolezni in pravilno ukrepati?

Revmatoidni artritis je najpogostejši predstavnik vnetnih artritisov - bolezni sklepov, za katere je značilno sklepno vnetje.

Ocenjujemo, da se v Sloveniji s to boleznijo spopada približno 20.000 posameznikov. Razmerje med ženskami in moškimi kaže na kar 3x večjo razširjenost med predstavnicami ženskega spola. Čeprav se simptomi najpogosteje pojavijo med 30. in 60. letom starosti, lahko bolezen prizadene tudi mlajše posameznike.

Nezdravljen revmatoidni artritis lahko vodi v poškodbe sklepov in resno invalidnost, vendar so sodobna zdravila omogočila preprečevanje napredovanja teh poškodb. Napredek v fizioterapevtskem zdravljenju pa je zmanjšal tudi pojavnost hudih deformacij sklepov, kot so ukrivljeni prsti in členki, ki so bile nekoč pogosto povezane s to boleznijo.

Zgodnja diagnoza in ustrezno zdravljenje lahko običajno preprečita uničenje sklepov in hujše zaplete. V primeru resnih sklepnih deformacij, pa so na voljo tudi ortopedski posegi, ki pomembno izboljšajo gibljivost ter splošno kakovost življenja posameznika. 

V kliniki Medicofit smo specializirani za zdravljenje in preprečevanje sklepnih poškodb, ki jih povzroča artritis. Vas zanima, kako vam lahko pomagamo do življenja brez bolečin v sklepih? Več v nadaljevanju.

Kako nastane revmatoidni artritis?

Revmatoidni artritis je kompleksna avtoimunska bolezen, katere potek vključuje vnetje in poškodbe številnih struktur v telesu. Pri tej bolezni imunske celice sproščajo snovi, ki povzročijo vnetje sklepne ovojnice (sinovije), kar povzroči njeno zadebelitev in otekanje. 

Sčasoma se vnetje sklepnega tkiva razširi na okoliška tkiva ter proizvaja kemične snovi, ki uničujejo hrustanec in kost na površini sklepa.

Poleg tega lahko vnetje prizadene tudi vezi, tetive in mišice, ki podpirajo sklep. Tenosinovialno tkivo lahko prizadene in poškoduje tetive, kar včasih privede tudi do njihove rupture – to pogosto opazimo v dlaneh. Pri nekaterih bolnikih je prvi znak revmatoidnega artritisa prav oteklina in vnetje tetive v roki.

Oslabelost vezi je še posebej problematično, saj lahko povzroči: deformacijo sklepov, mišične kontrakture  in dodatno prispeva k bolečini v sklepih.

Medicofit, artritis, vzroki, zdravje | Avtor: Medicofit Medicofit

Raziskovalci še niso prepričani, zakaj se pri ljudeh razvije revmatoidni artritis. Študije kažejo, da imajo ti posamezniki določene genetske faktorje, katerih izražanje sproži določen okoljski dejavnik, kot je okužba z virusom ali bakterijo, fizični ali čustveni stres ali drugi zunanji faktorji, kot je kajenje.

Kako prepoznate prve znake artritisa?

Revmatoidni artritis je kronična bolezen, ki povzroča boleče otekanje sklepov. V zgodnjih fazah bolezni morda ne boste opazili značilne rdečice ali otekline, saj se na začetku običajno pojavita zgolj občutljivost in bolečina. 

Značilni simptomi revmatoidnega artritisa se kažejo kot:

  • Bolečina, občutljivost, oteklina ali togost sklepov, ki trajajo 6 tednov ali več.
  • Jutranja okorelost, ki traja 30 minut ali več.
  • Prizadet je več kot en sklep.
  • Navadno so v začetku prizadeti manjši sklepi, kot so zapestja in določeni sklepi na dlaneh in stopalih.
  • Prizadeti so enaki sklepi na obeh straneh telesa (simetrični artritis)

Poleg tega se pri mnogih ljudeh pojavijo močna utrujenost in včasih blago povišana telesna temperatura. Simptomi se lahko pojavijo in izginejo. Obdobje močnega vnetja in drugih simptomov imenujemo akutni zagon artritisa – zagon lahko traja od nekaj dni do več mesecev.

Ali ste vedeli, da revmatoidni artritis prizadene celotno telo? Poleg sklepov lahko ta avtoimunska bolezen vpliva na različne dele telesa – povzroči lahko suhost oči, draženje dlesni, revmatoidne vozliče in poškodbe srčne mišice.

Poleg tega so bolniki zaradi bolečin v sklepih manj aktivni, kar vodi v povečanje telesne teže. Prekomerna telesna teža pa lahko poveča tveganje za hujši potek bolezni in druge srčno-žilne zaplete, kar še dodatno potrjuje pomembnost redne telesne aktivnosti pri vnetnem artritisu!

Ali lahko revmatoidni artritis pozdravimo? 

Revmatoidni artritis je kronična bolezen, ki jo je žal nemogoče pozdraviti, vendar lahko s pravilnim pristopom vplivamo na njen potek in izboljšamo kakovost življenja bolnikov. 

Glavni cilji revmatološkega zdravljenja so predvsem zaustavitev vnetja ali zmanjšanje na najnižjo možno raven (doseči remisijo), lajšanje simptomov ter preprečevanje trajnih poškodb.

Da bi dosegli te cilje, zdravniki revmatologi priporočajo naslednje strategije:

  • Zgodnje, agresivno protivnetno zdravljenje za zmanjšanje oz. ustavitev vnetja.
  • Strogo nadzorovanje z imunosupresivi in biološkimi zdravili, ki ohranijo vnetje na najnižji možni ravni.
  • Vključitev v aktivno fizioterapevtsko zdravljenje, ki pomaga pri vzdrževanju optimalne funkcije sklepov. 

Čeprav ne moremo popolnoma ozdraviti revmatoidnega artritisa, lahko s temi pristopi bistveno vplivamo na potek in izboljšamo življenje tistih, ki trpijo za to zahrbtno boleznijo!

Medicofit, artritis, vzroki, zdravje | Avtor: Medicofit Medicofit

Kako vam pri revmatoidnem artritisu pomagamo v kliniki Medicofit?

Specializirana fizioterapija ima ključno vlogo pri obvladovanju simptomov revmatoidnega artritisa. V kliniki Medicofit se posvetimo celoviti obravnavi revmatoidnega artritisa, kjer vas sprejme izkušen fizioterapevt, specializiran za obravnavo sklepnih bolezni.

Vaš prvi korak zdravljenja predstavlja diagnostična terapija, ki vključuje temeljito analizo vaših sklepov, mišične moči ter sprememb v gibalnem sistemu. V okviru diagnostične terapije izvajamo tudi akutne postopke zdravljenja že ob prvem obisku, kar omogoča hitro olajšanje bolečinskih simptomov in zmanjšanje sklepnega vnetja. 

S pomočjo naprednih diagnostičnih metod lahko natančno identificiramo tetivne in sklepne spremembe ter oblikujemo individualiziran terapevtski pristop, ki je prilagojen vašim potrebam. Načrt rehabilitacije je sestavljen iz 3 faz: akutna fizioterapija, postakutna kineziologija in preventivna vadba.

Akutna fizioterapija

Fizioterapija za revmatoidni artritis pri kliniki Medicofit prinaša inovativne pristope k lajšanju bolečin in zmanjšanju aktivnosti bolezni. Naš cilj je zagotoviti ne le olajšanje simptomov, ampak tudi izboljšati funkcionalnost in kakovost življenja.

S poudarkom na individualnem pristopu, naši izkušeni fizioterapevti uporabljajo raznolike terapevtske tehnike, kot so manualna terapija, terapija prožilnih točk in mobilizacija sklepov, da bi olajšali težave, kot so omejen obseg gibljivosti in napetost mišic ob sklepih.

Pri našem programu zdravljenja se osredotočamo na celovito rehabilitacijo, ki zajema sklepno gibljivost, vzdržljivost, moč, koordinacijo in ravnotežje. Z uporabo naprednih metod, kot so TECAR WINTECARE terapija, EMS udarni valovi, diamagnetoterapija PERISO, SUMMUS laser in elekstrostimulacija HiTOP, povečujemo učinkovitost terapevtskega procesa, kar omogoča hitrejše okrevanje in boljše rezultate.

Ključni del naše terapije je terapevtska vadba, prilagojena posameznim potrebam vsakega bolnika. Vadba okrepi mišice okoli prizadetih sklepov, izboljša funkcionalnost sklepa ter zmanjša pritisk na občutljive sklepne površine.

Medicofit, artritis, vzroki, zdravje | Avtor: Medicofit Medicofit

Postaukna kineziologija 

Po uspešnem delu s fizioterapevtom se boste, pod vodstvom strokovnjakov za kineziologijo, podali na nadaljnjo pot telesne priprave. Revmatične bolezni lahko povzročijo omejitve gibljivosti sklepov, zmanjšanje mišične mase in moči ter izgubo kostne gostote. Vendar pa je ključnega pomena, da se tudi ob bolečinah v sklepih posvetite vadbi in ohranjanju gibljivosti sklepov.

V kliniki Medicofit se osredotočamo na specializirano kineziološko vadbo, ki je namenjena krepitvi mišic okoli sklepov, izboljšanju gibljivosti ter povečanju stabilnosti. Naš pristop vključuje širok spekter vaj, ki so prilagojene vašim potrebam in napredku.

Vaje za gibljivost sklepov pomagajo zmanjšati okorelost, uravnotežiti mišice in lajšati bolečino, medtem ko vaje za raztezanje ohranjajo prožnost mišic in kit, kar preprečuje nastanek trdovratnih kontraktur. Vadba za krepitev mišic pa ne le izboljšuje mišično moč in ravnotežje, temveč tudi ščiti sklepe ter olajša vsakodnevne aktivnosti.

V kliniki Medicofit izvajamo tudi vzdržljivostno vadbo, ki izboljšuje srčno-žilno zdravje in celotno telesno kondicijo. Načrt vadbe se stalno prilagaja vašemu napredku, pri čemer se intenzivnost in zahtevnost vadbene rutine postopoma povečujeta.

Pri nas boste deležni strokovnega in individualno prilagojenega pristopa, ki bo zagotovil optimalne rezultate vaše rehabilitacije.

Medicofit, artritis, vzroki, zdravje | Avtor: Medicofit Medicofit

Dolgoročno vzdrževanje

Revmatoidni artritis prinaša številne izzive. Kljub prvotnim pomislekom o bolečinah in togosti sklepov, je prav gibanje tisto, ki prinaša resnične koristi. 

Revmatologi vam lahko potrdijo, da vadba ni le terapevtska, ampak tudi preventivna, saj pomaga ohranjati gibljivost sklepov, zmanjšuje tveganje za omejeno gibanje ter preprečuje trajne deformacije sklepov.

Sodobne raziskave so nedvomno pokazale, da ima prilagojena telesna aktivnost ključno vlogo pri zmanjševanju izbruhov vnetja. S strokovnim vodenjem in prilagojenim programom vadbe lahko posameznik doseže večjo samostojnost in kakovost življenja!

VAŠA POT DO NOVEGA ŽIVLJENJA!


Viri in literatura
Interna medicina (6. izd., p. XXXVIII, 1693). (2022). Medicinska fakulteta; Buča.
Hernández-Hernández, M. V., & Díaz-González, F. (2017). Role of physical activity in the management and assessment of rheumatoid arthritis patients. Reumatologia clinica, 13(4), 214–220. https://doi.org/10.1016/j.reuma.2016.04.003
Smolen, J. S., Aletaha, D., & McInnes, I. B. (2016). Rheumatoid arthritis. Lancet (London, England), 388(10055), 2023–2038. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(16)30173-8
Radu, A. F., & Bungau, S. G. (2021). Management of Rheumatoid Arthritis: An Overview. Cells, 10(11), 2857. https://doi.org/10.3390/cells10112857
Lange, E., Kucharski, D., Svedlund, S., Svensson, K., Bertholds, G., Gjertsson, I., & Mannerkorpi, K. (2019). Effects of Aerobic and Resistance Exercise in Older Adults With Rheumatoid Arthritis: A Randomized Controlled Trial. Arthritis care & research, 71(1), 61–70. https://doi.org/10.1002/acr.23589
Orthoinfo. (2018). Rheumatoid Arthritis. Available from: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/rheumatoid-arthritis/  [Accessed: 14/2/2024].
Arthritis Foundation. (2021). Rheumatoid Arthritis: Causes, Symptoms, Treatments and More. Available from: https://www.arthritis.org/diseases/rheumatoid-arthritis [Accessed: 14/2/2024].