Uporabno
115 ogledov

Rizartroza – fizioterapevtske rešitve pri artrozi palca

Medicofit Medicofit
Ali ste kdaj doživeli bolečine ali nelagodje v sklepu palca? Morda se soočate z omejeno močjo oprijema zaradi težav s tem pomembnim sklepom? Rizartroza je pogosta težava, ki lahko močno vpliva na vaše vsakodnevno življenje. Bi želeli izvedeti več o možnostih zdravljenja, ki vam jih ponuja klinika Medicofit?

Rizartroza je degenerativno stanje, ki povzroči obrabo zaščitnega hrustanca v sklepu na bazi palca. V zdravem sklepu prekriva konice kosti gladki hrustanec, ki omogoča njihovo nemoteno drsenje med gibanjem. Brez sklepnega hrustanca se kosti drgnejo druga ob drugo, kar lahko povzroči trenje in sklepne poškodbe.

Osteoartritis v sedlastem sklepu palca se razvije, ko začne hrustanec postopoma izginjati, kar je pogosto posledica staranja in visoke obremenitve sklepa. Gre za pomemben sklep, ki palcu omogoča rotacijo in prijem, kar je ključno za držanje predmetov in številna ročna opravila.

Ali ste vedeli, da se rizartoza kar 20-krat pogosteje pojavi pri ženskah kot pri moških? Običajno nastopi po 40. letu starosti, predhodni zlomi ali druge poškodbe pa lahko dodatno povečajo tveganje za razvoj tega stanja.

Pravočasno ukrepanje in ustrezen pristop k zdravljenju pomembno izboljšata kakovost življenja ljudi, ki se soočajo s to težavo. Vas zanima, kako vam pomagamo v kliniki Medicofit?

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Kakšne simptome povzroča rizartroza?

Ali vas mučijo bolečine in nelagodje pri vsakodnevnih opravilih, kot je obračanje ključa ali odpiranje vrat? Morda opažate izgubo moči in povečano občutljivost na dnu vašega palca? Vse to bi lahko bili znaki rizartroze.

Med najpogostejšimi simptomi so:

  • Bolečina in nemoč pri stiskanju: Občutite lahko bolečino pri dejavnostih, ki vključujejo stiskanje, kot je obračanje ključa ali močno držanje. Bolečina je hujša po daljši uporabi palca, na primer pri tipkanju ali delu z orodjem.
  • Oteklina in občutljivost na dnu palca: Občutljivost, oteklina in nelagodje na dnu palca so lahko znaki vnetja in obrabe sklepa.
  • Razvoj kostne izbokline ali izbokline na dnu palca: Kostne izbokline nad sklepom so jasen znak napredovanja bolezni.
  • Omejeno gibanje v palcu: Rizartroza lahko povzroči omejeno gibanje v palcu, kar lahko oteži izvajanje povsem vsakodnevnih opravil.

Če opazite katerega od teh simptomov, jih nikar ne ignorirajte. Pravočasno zdravljenje in upravljanje simptomov lahko pomembno izboljšata kakovost vašega življenja in ohranita funkcionalnost vašega palca.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Kako se diagnosticira rizartroza?

Potrebna bo natančna anamneza o vaših simptomih, morebitnih prejšnjih poškodbah roke ali palca, vzorcih bolečine ali dejavnostih, ki poslabšujejo vaše stanje.

Običajno za diagnozo zadostuje že klinični pregled dlani in palca. Opravi se specifičen test drsenja sklepa, med katerim zdravnik pritisne na sklep, ga drži na mestu in hkrati zavrti palec. Če boste v sklepu med gibanjem začutili krepitacije (škripanje) in bolečino, je test pozitiven – takrat lahko jasno postavimo sum na artrozo palca.

Za natančno oceno stopnje rizartroze se opravi rentgensko slikanje, ki pokaže degenerativne spremembe sklepa, vključno s zožitvijo sklepne špranje in tvorbo kostnih izrastkov.

Ali ste vedeli, da ima veliko ljudi z artrozo palca tudi simptome sindroma karpalnega kanala? Ob pregledu se vedno preveri tudi morebitna utesnitev v zapestnem prehodu.

Kakšne so možnosti zdravljenja rizartroze?

Možnosti zdravljenja rizartroze na začetku vedno predstavljajo konservativne metode, kot so specialna fizioterapija, nošenje opornic, zdravila proti bolečinam, injekcije kortikosteroidov in hialuronske kisline ter kirurške možnosti, kot so artroplastika in artrodeza palca – v skrajnih primerih.

Fizioterapevtsko zdravljenje rizartroze v kliniki Medicofit

V zadnjem času se v praksi srečujemo s vse več pacienti, ki se soočajo z artrozo palca, pogosto prezrto a izjemno motečo težavo. V luči tega, je ključno, da se zavedamo pomena celostnega pristopa k zdravljenju, ki ne le lajša bolečine, temveč tudi izboljšuje funkcionalnost in kakovost življenja naših pacientov.

Fizioterapevtsko zdravljenje osredotočeno na upočasnitev degenerativnih procesov v sklepu palca ter na zmanjšanje akutnega vnetja in simptomov. Pomembno je, da pacientom nudimo ustrezno izobraževanje o njihovi bolezni, da razumejo njen potek ter kako ohranjati mobilnost in gibljivost prizadetega sklepa.

Ena izmed ključnih terapevtskih metod je terapevtska vadba. Pomembno je doseči ustrezno ravnovesje med obremenitvijo, ki ne poslabša simptomov, ter progresivnim povečevanjem vzdržljivosti in moči mišičnega sistema prstov. V kombinaciji z redno aplikacijo sodobne terapije ter vaj za ohranjanje mobilnosti palčevega sklepa, dosežemo najboljše rezultate.

Izjemne uspehe dosegamo z uporabo tehnik zdravljenja, kot so udarni valovi ESWT in RSWT, ki kažejo dobre učinke pri lajšanju bolečin zaradi artroze palca. Tudi TECAR terapija, sklepna mobilizacija in laserska terapija so se izkazale kot učinkovite pri zmanjševanju bolečin in vnetja ter izboljšanju gibljivosti sklepa.

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

Zahvaljujoč naprednim terapevtskim metodam in individualno prilagojenim programom zdravljenja, imamo v kliniki Medicofit možnost bistveno izboljšati življenje tistih, ki se soočajo z rizartrozo.

S celostnim pristopom k fizioterapiji lahko dosežemo optimalne rezultate in pomagamo našim pacientom pri premagovanju ovir ter vrnitvi k aktivnemu in brezskrbnemu življenju.

Kdaj je potrebno kirurško zdravljenje rizartroze?

Kadar s konservativnimi metodami nismo dovolj učinkoviti ali pa je artroza že preveč napredovala, je potrebna operacija. Operativno zdravljenje artroze palca se osredotoča na izboljšanje stabilnosti sklepa in zmanjšanje bolečin. Glede na resnost poškodbe in želje pacienta, lahko izbirate med različnimi možnostmi:

  • Artroplastika: Ta postopek vključuje odstranitev poškodovanega dela sklepa in njegovo rekonstrukcijo. To je najpogostejša izbira.
  • Artrodeza: Pri artrodezi se sklep trajno zatrdi, kar preprečuje gibanje v sklepu, vendar lahko zmanjša gibljivost.
  • Zamenjava sklepa: Ta postopek vključuje zamenjavo poškodovanega sklepa z umetnim sklepom.

Vsaka od teh možnosti ima svoje prednosti in omejitve, zato je ključno skrbno pretehtati možnosti in se odločiti glede na individualne potrebe in cilje pacienta.

Po operaciji boste verjetno morali nositi opornico ali longeto 4 do 8 tednov, odvisno od opravljenega postopka.

Po operaciji je potrebna vključitev v program rehabilitacije, kjer vam bomo pomagali ponovno pridobiti gibljivost in moč v roki. Popolno okrevanje po operaciji traja več mesecev, a se večina bolnikov običajno lahko vrne k normalni aktivnosti.

Želimo vam hitro in uspešno okrevanje!

Medicofit | Avtor: Medicofit Medicofit

VIRI

Physiopedia. (2018). Rhizarthrosis. Available from: https://www.physio-pedia.com/Rhizarthrosis  [Accessed: 7/3/2024].

Nuessle NC, Vögelin E, Hirsiger S. Trapeziometacarpal osteoarthritis – a stepwise therapeutic approach. Swiss Med Wkly [Internet]. 2021 Mar. 11 [cited 2024 Mar. 7];151(0910):w20465. Available from: https://smw.ch/index.php/smw/article/view/2972

Patel, T. J., Beredjiklian, P. K., & Matzon, J. L. (2013). Trapeziometacarpal joint arthritis. Current reviews in musculoskeletal medicine, 6(1), 1–8. https://doi.org/10.1007/s12178-012-9147-6