Uporabno
2623 ogledov

Romantično in sladko brez neželenih posledic

hrana, želodec Profimedia
Romantična večerja, vas pa boli želodec? Slastni pustni krofi, potem pa pekoč občutek in bolečine v želodcu? Februar prinaša kar nekaj priložnosti za lepe trenutke in slastne užitke. Naj vam jih ne pokvarijo težave z želodcem.

Najkrajši in najslajši mesec

Februar je najkrajši, a precej živahen mesec. Kulturni praznik, predvsem pa romantično Valentinovo in razigrani pustni dnevi so priložnosti, ki jih radi obeležimo tudi s posebnimi, prazničnimi dobrotami. Letos bo dan zaljubljencev verjetno drugačen kot ponavadi, pa tudi pustne povorke ne bodo tako množične kot prejšnja leta. To pa ne pomeni, da se bomo odrekli sladkemu presenečenju na Valentinov večer ali slastnim in mastnim pustnim krofom. Dobrega pa je hitro preveč in namesto spominov na lepe trenutke, nam lahko v spominu ostanejo spahovanje, pekoč občutek in bolečine v želodcu.

Valentinov večer naj pusti le lepe spomine

Ker smo večinoma doma in se ne prehranjujemo v restavracijah, so tudi naši obroki drugačni kot ponavadi. Ritem prehranjevanja je drugačen, prav tako tudi količina obrokov. Oboje lahko negativno vpliva na naše zdravje in telesno težo, pojavijo pa se tudi prebavne težave.

večerja, romantika, ljuebezn | Avtor: Profimedias Profimedias

Valentinovo je priložnost za prijetno druženje z romantično večerjo. Za zaključek prijetnega večera dodamo še posebno sladico ali morda jagode s čokolado in šampanjcem. Vse to pa lahko povzroči, da želodec začne proizvajati preveč želodčne kisline. Pojavijo se neprijeten občutek zgage, bolečine v želodcu in spahovanje.

Za lajšanje in odpravo teh neprijetnih simptomov so zdravila in prehranska dopolnila boljša rešitev kot naravni pripravki. Prinašajo hitro in učinkovito olajšanje, njihovo odmerjanje je nadzorovano in veliko enostavnejše, hkrati pa so zaradi ostalih sestavin še dodatno koristna.

Eno takšnih je tudi zdravilo GATTART, ki pomaga pri zgagi in z njo povezanimi simptomi. Gattart je zdravilo brez recepta, primerno za odrasle in otroke nad 12 let. Ne vsebuje sladkorja in aluminija in ga lahko uporabljajo tudi nosečnice.

Pust mastnih ust in zadovoljnih želodčkov

Krofi | Avtor: Unsplash Unsplash

Tudi pustne norčije in karnevalske dobrote so sicer slastne, a lahko hitro povzročijo neželene posledice. Pravi pustni krofi, lepo dišeče ocvrti in posipani s sladkorjem v prahu - najboljši so še vroči - so posebna past za naš želodec. Če prištejemo še kakšno mastno kračo in druge sladke dobrote, kot so miške in flancati, je pust lahko precej naporen za naša prebavila.

Navaden krof z marmelado ima okoli 250 kalorij, prelit s čokolado in napolnjen z vanilijevo kremo pa okoli 270 kalorij. 

Kombinacija mastne, ocvrte in sladke hrane pogosto razdraži želodčno sluznico in spodbudi izločanje kisline. Ta neprijeten pekoč občutek nam tako uniči vesele in težko pričakovane trenutke ob pustnem šemljenju in pričakovanju pusta hrusta.

Eden od učinkovitih nevtralizatorjev želodčne kisline so antacidi. Njihova prednost je v tem, da ne vplivajo negativno na prebavo in so priporočljivi za vse starostne skupine.

Zdravilo GATTART, vsebuje zdravilni učinkovini kot sta kalcijev karbonat in težki magnezijev subkarbonat, ki v želodčnem soku reagirata s presežno kislino. Tako učinkovito pomagata pri zgagi in z njo povezanimi simptomi. Gattart je zdravilo brez recepta, primerno za odrasle in otroke nad 12 let. Ne vsebuje sladkorja in aluminija in ga lahko uporabljajo tudi nosečnice.

Po praznikih težji kar za 1,5kg

Hujšanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Po navedbah NIJZ nekatere tuje raziskave kažejo, da se med prazniki v povprečju posameznikova telesna teža v povprečju poveča kar za 1,5 kg! To ponavadi nima dolgoročnih posledic, lahko pa povzroči kratkotrajne prebavne težave (napenjanje, zaprtje, zgaga …), ki običajno minejo brez večjih zapletov. Zaradi njih pa se poslabša tudi naše počutje, razpoloženje in storilnost.

Najboljša preventiva je torej zmernost. A ker se dobremu in užitkom le težko upremo, nam ne preostane drugega, kot da zdravstvene težave, ki bi ob tem nastale omilimo ali celo odpravimo. To storimo tako, da smo pri naslednjem obroku zmernejši. Izberemo na primer lahek, manjši polnovreden obrok, ki vsebuje veliko vlaknin, ki olajšajo prebavo. Če pa želimo pekoč občutek zgage in bolečine v želodcu odpraviti takoj, hitro in zanesljivo, pa posežemo po ustreznem zdravilu.

hrana, želodec | Avtor: Profimedia Profimedia

V teh časih so še posebno pomembne priložnosti za veselje ali sproščeno druženje. Poskrbimo, da jih ne pokvarita zgaga in bolečine v želodcu.  

Za zdravljenje zgage in z njo povezanih simptomov, kot so želodčne težave in refluks kisline, poskrbi zdravilo brez recepta GATTART. Eno uro po obroku ali pred spanjem enostavno poližite ali prežvečite 1 ali 2 tableti s prijetnim okusom mete. GATTART – zdravilo, ki je na voljo v lekarnah brez recepta - je primerno za odrasle in otroke nad 12 let. Ne vsebuje sladkorja in aluminija in ga lahko uporabljajo tudi nosečnice.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.