Uporabno
3939 ogledov

rPET, HDP, PVC, PET – koliko oznak prepoznate in zakaj je to pomembno?

Roemerquelle Roemerquelle
Koliko pozornosti namenite oznakam na embalaži in ali bi bile te lahko razlog, da bi se v fazi nakupa odločili drugače? Raziskali smo pomen oznak na plastični embalaži, od čemer se je še bolj okrepila naslednja misel: če bi znali čisto malo bolj premišljeno ravnati z odpadki, bi bil svet veliko lepši.

Kaj je 3R?

Plastika je biološko nerazgradljiv material, zato se vse več podjetij zavzema in prizadeva za recikliranje kot del boja proti zmanjšanju količine plastike. Razlogov, zakaj plastiko reciklirati, je več, najpogostejši pa so:

voda, embalaža | Avtor: Profimedia Profimedia
♦  neposredna ponovna uporaba,
♦  za izdelavo novih izdelkov,
♦  pretvorba kot gorivo ali nove kemikalije.

Hierarhija ravnanja z odpadki je znana kot »3R«: angleško Reduce, Reuse, Recycle in predstavlja vodilo za trajnostni pristop. Nekateri ji dodajajo še četrti »R«, ki se nanaša na »zavračanje« (ang. Refuse). To, kako ravnamo z odpadki, predvsem s plastiko, je ključnega pomena za skrb za okolje.

Roemerquelle | Avtor: Roemerquelle Roemerquelle

Kako sprejeti okolju prijazne odločitve?

Prvi korak je zavedanje, da lahko vsak od nas z eno odločitvijo premakne stvari na bolje. To pomeni, da že med nakupovanjem v trgovini izbiramo izdelke s čim manj embalaže oziroma z embalažo, ki nosi oznako rPET. Ta namreč označuje embalažo, ki jo je možno 100-odstotno reciklirati.

Z izbiro na primer prave vode v plastenki lahko veliko naredimo za okolje. Na naših prodajnih policah boste našli naravno mineralno vodo, ki je na voljo v izključno 100-odstotno recikliranih, zelenih plastenkah rPET (razen etiteke in zamaška).

voda, embalaža | Avtor: Profimedia Profimedia
rPET – oznaka pomeni reciklirani polietilen tereftalat ali reciklirani PET. Uporaba plastike rPET je v porastu zaradi nizkoogljičnega odtisa – prihranek surovin z manj energije, možnost recikliranja, ki pripomore k zmanjševanju odpadkov. Tako vedno več blagovnih znamk, ki so okoljsko osveščene, prehaja iz uporabe plastenk iz klasičnega PET na rPET.

HDP – je polietilen visoke gostote (High-density polyethylene). Označen je kot okolju bolj prijazna plastika, ki se največkrat uporablja za plastenke, pokrovčke, plastične vrečke in razno embalažo (mleko, čistila, olje).

PVC – je sintetični plastični polimer vinil klorida in tretji najbolj množično proizvajan tip plastike. Proizvodnja PVC vključuje uporabo nevarnih surovin, dodajajo pa mu tudi razne dodatke, ki so sami po sebi nevarni okolju. PVC pa se težko in dolgo razkraja, zaradi česar so njegovi vplivi na okolje izjemno negativni.

Držite se oznake rPET. Ko kupujete vodo v plastenki, izberite najboljšo – z nakupom vode Römerquelle boste sprejeli okolju prijazno nakupno odločitev. Pri izdelavi plastenk rPET je namreč za 70 odstotkov manj izpustov ogljikovega dioksida kot pri izdelavi plastenk iz nereciklirane plastike.

voda | Avtor: Römerquelle Römerquelle

Kakšen bi bil svet brez odpadkov?

Družba Coca Cola se lahko pohvali s celotnim naborom pijač, ki so polnjene v popolnoma reciklirane plastenke. Poleg vode Römerquelle v Sloveniji Coca-Cola plastenke rPET uporablja tudi za Römerquelle v Avstriji in na Hrvaškem ter za izvirsko vodo Valser v Švici. Njihov cilj je jasen:

Do leta 2025 želijo doseči, da bo vsa embalaža podjetja 100-odstotno reciklabilna, do leta 2030 pa bodo za vsako prodano plastenko ali pločevinko zbrali enako količino odpadne embalaže.

V sodelovanju z vodo Romerquelle mesec november in december posvečamo družbeno odgovorni kampanji ''Voda ti bo pokazala pot''. Več vsebin najdete TUKAJ.

Roemerquelle | Avtor: Roemerquelle Roemerquelle
Povprečen Slovenec v 2021 proizvedel več kot 500 kg odpadkov

Podatki Statističnega urada republike Slovenije za 2021 kažejo, da je v lani pri nas nastalo 9,4 milijona ton odpadkov oz. za skoraj četrtino več kot leto prej. Je pa zelo spodbudno tudi dejstvo, da je bilo s končnimi postopki predelave predelanih 8,1 milijona ton odpadkov, kar je za petino več kot v predhodnem letu.

Da bi se ta številka v naslednjih statistikah še bolj znižala, je pomembno naše zavedanje, kako lahko z enostavnimi rešitvami in premišljenimi nakupi najbolj osnovnih živil prispevamo k ohranjanju okolja in krepimo družbeno odgovornost.