Uporabno
8695 ogledov

S tem početjem lahko preprečite jesenske okužbe

Nos, prehlad Profimedia
Ne le ustrezna prehrana, gibanje na svežem zraku, redno zračenje prostorov in umivanje rok ter dodajanje za imunski sistem ključnih vitaminov, tudi higiena nosu je nujen ukrep pri preprečevanju širjenja respiratornih okužb.

Ob začetku šolskega leta in s prihodom hladnejših dni se mnogi starši znova bolj posvečajo temu, kako okrepiti otrokov imunski sistem in zmanjšati možnost za respiratorne, trebušne in druge okužbe, ki si jih šolarji in otroci v vrtcu pogosto podajajo med seboj. Sploh zadnja leta, ko smo se morali spopasti še z novim koronavirusom, je to postala še toliko bolj aktualna tematika.

Sinomarin | Avtor: Sinomarin Sinomarin

Za krepitev odpornosti se tako mnogi držijo naslednjih pravil:

  • Uravnotežena, z vitamini in minerali bogata prehrana;
  • Redna telesna aktivnost oziroma gibanje na svežem zraku;
  • Izogibanje stresu;
  • Pogosto umivanje rok ali razkuževanje, kadar umivanje ni možno.

Ob vseh teh osnovnih ukrepih številni še dodatno jemljejo vitamina C in D ter probiotike, saj vse troje dokazano nudi pomembno podporo imunskemu sistemu. Manj znano pa je, da lahko tudi ustrezna higiena nosu, ki vključuje izpiranje nosne sluznice, znatno pripomore k uspešnemu boju proti virusom.

Nos, prehlad | Avtor: Profimedia Profimedia

Nos je prva obrambna linija imunskega sistema

Nos sestavljata dva dela: vidni zunanji del (nosnici) in očem skrita nosna votlina, v kateri se vdihani zrak ogreje, navlaži in očisti. Delci, tudi alergeni in virusi, ki z vdihanim zrakom vstopijo v telo, se namreč že v nosu ujamejo na nosne dlačice ali 'obtičijo' na nosni sluznici. Zdrava nosna sluznica je sposobna dobro opraviti svojo zaščitno funkcijo in se zoperstaviti vdihnjenim škodljivim delcem, če pa je izsušena ali poškodovana, postane bolj podvržena vdoru mikrobov, kar lahko nato vodi v različna respiratorna obolenja. Virusi in bakterije namreč vstopijo v naše žrelo oziroma grlo ali celo naprej v pljuča in ob nekoliko oslabelem imunskem sistemu nas bolezen kaj hitro položi v posteljo.

Ker je tudi novi koronavirus respiratorni virus, ki se po vstopu v naše telo zadržuje in aktivno množi prav na sluznici dihal (nosu in žrela), je kot preventivni ukrep za preprečevanje širjenja okužbe z njim zagotovo še kako smiselno redno izpiranje nosne sluznice, s čimer boste poskrbeli, da bo vaš nos ves čas ustrezno navlažen, predvsem pa čist in v dobri kondiciji. Če bi za mnenje povprašali strokovnjake, vam bi verjetno dejali, da bi moralo biti redno čiščenje oziroma vlaženje nosne sluznice vsakodnevna higienska navada, kot je tudi ščetkanje zob.

Če si boste vsako jutro in večer nos dobro sprali z ustreznim pripomočkom oziroma raztopino, boste pomagali nosni sluznici, da se bo lažje znebila vseh mikrobov (virusov, alergenov in ostalih škodljivih stvari), ki se zadržujejo na njej, ter tako znatno zmanjšali možnost za razvoj bolezni, kot so vnetje srednjega ušesa in bakterijsko vnetje sinusov.

Nos, prehlad | Avtor: Profimedia Profimedia

Jeseni in pozimi preglavice dela presuh zrak

Znaki izsušene nosne sluznice so dražeč, lahko tudi pekoč občutek v nosu, srbečica in nastajanje krastic ter celo krvavitve iz nosu. Velikokrat se te težave pojavijo v hladnih delih leta, torej jeseni in pozimi. Takrat namreč začnemo domove ogrevati in zraku v prostorih, kjer se zadržujemo, primanjkuje vlage. Svoje pa naredijo tudi velike temperaturne razlike med notranjimi, ogrevanimi prostori in mrzlim zrakom zunaj. Nekoliko pogosteje so k izsušeni nosni sluznici nagnjeni otroci in odrasli nad 50. letom starosti. Kar lahko preventivno naredimo sami, je torej to, da nosno sluznico redno čistimo in vlažimo.

Sinomarin | Avtor: Sinomarin Sinomarin

Ni vseeno, kaj uporabite za čiščenje nosa

Ker pa je nosna sluznica vseeno občutljiv sistem in jo lahko, če jo čistite s preveč agresivnimi sredstvi, ranite ter si tako naredite več škode kot koristi, morate izbrati varno, naravno in predvsem ne preveč koncentrirano raztopino, namenjeno prav čiščenju nosne sluznice. Uporabite lahko hipertonično morsko vodo, ki ima večjo koncentracijo soli kot naše telo in zmanjšuje otekline nosne sluznice ter bolje čisti.

Njene koristne lastnosti so naslednje:

  • Z zmanjševanjem otekle nosne sluznice (z osmozo) blaži zamašenost (kongestijo) nosu.
  • Redči in utekočini izcedek iz nosu.
  • Pripomore k obnovi naravne vloge nosne sluznice.
  • Očisti nosno votlino – nabrane sluzi, krast, prahu, umazanije, onesnaženih delcev, alergenov in povzročiteljev okužb.
  • Vlaži nosno sluznico in blaži suhost v nosu.

Poznate Sinomarin?

Sinomarin je naravna in klinično preizkušena hipertonična linija morske vode, ki vsebuje veliko koristnih sestavin morske vode (mineralne soli in elementi v sledeh). Na voljo so raztopina v ampulah za dojenčke, ki je primerna za uporabo od rojstva dalje, hipertonično prišlo za otroke in hipertonično prišlo za odrasle. Vsako je namreč prilagojeno določeni starosti. Vse izdelke Sinomarin si lahko ogledate TUKAJ.